Hudlidelser
Huden er kroppens største organ, og dens vigtigste formål er at beskytte mod udefra kommende påvirkninger som fx slag og parasitter.
Huden skal normalt være elastisk og være dækket af blank, tæt og fastsiddende pels. Desværre sker det, at der opstår kløe eller irritation i huden, og at pelsen ændrer karakter.
Årsagerne til hudsygdomme kan være mange og sammenfaldende, og udredning og behandling kan være langvarig. Huden kan nemlig kun reagere på ganske få måder - rødme, sårdannelse, pustler, udslæt og hyperpigmentering, så forskellige årsager kan sagtens have de samme symptomer.
Ved en grundig undersøgelse i forbindelse med hudsygdomme ønsker vi ofte at have hunden indlagt i minimum nogle timer.
Udtagelse af prøver vil være nødvendigt
Netop fordi symptomerne på de forskellige hudlidelse kan ligne hinanden, vil det være nødvendigt at udføre en eller flere af følgende prøver for at finde frem til årsagen:
Blodprøve
Klinisk kemi og hemogram, der viser, hvordan de forskellige organer i kroppen fungerer.
Skrab
Der skrabes i huden, hvorefter det i mikroskop vurderes, hvilket inflammationsmønster der er tale om, og der vil evt. kunne påvises hårsækmider (demodex) eller skabmider.
Trichogram
Mikroskopisk undersøgelse af hår, der indikerer, om det er i vækst eller ej.
Tapesmear
Her kan pelsmider, hårsækmider, bakterier og gærsvampe (malassezia) påvises.
Dyrkning og resistensundersøgelse
Herved identificeres, hvilken bakterie der forårsager infektionen, og det klargøres, hvilken form for antibiotika der kan slå bakterien ihjel.
Dyrkning for ringorm
Hår udtages med rod, hvorefter der dyrkes på et medie, hvorpå ringorm vil vokse frem. Ringorm er en svamp.
Blodprøve for allergi
I en blodprøve vil man evt. kunne klarlægge hvad hunden eller katten reagerer på, ved at se en forhøjelse af IgE-antistoffer. Behandlingsmæssigt kan det bruges til at enten undgå disse allergener eller til at lave et vaccinationsprogram.
Diagnosen allergi stilles ud fra de symptomer dyret har. Ikke udfra blodprøven.