Kiropraktik, fysioterapi og genoptræning

Dyrlæge Jacob Schrøder Andersen er tilknyttet Aalborg Dyrehospital og vil tage sig af patienter med behov for fysioterapi, kiropraktik og genoptræning. Jacob er certificeret dyrekiropraktor (IVCA) og fysioterapeut, og har i de sidste 8 år været medejer af Nordre Dyrehospital, der i mange år har været førende indenfor kiropraktik, fysioterapi og genoptræning.

Kiropraktik 

En kiropraktisk behandling kræver stor indsigt i hundens anatomi og nervesystem. Det er ekstremt vigtigt at en specialuddannet dyrlæge udfører den kiropraktiske behandling. Ligeledes er det vigtig, at der udføres en traditionel dyrlæge undersøgelse af hunden, inden der evt. stilles en kiropraktisk diagnose og behandlingen foretages.

Selve undersøgelsen og behandlingen foregår med ejerens tilstedeværelse. 
Ved en biomekanisk undersøgelse, vil det fremstå, om der er hypomobilitet (nedsat bevægelighed) i og omkring led i røgsøjlen og benene. Nedsat bevægelighed kan være meget smertevoldende og kan desuden påvirke kroppens nervesystem.
En kiropraktisk behandling vil behandle denne hypomobilitet. Det er en mild behandlingsform, som langt de fleste hunde og katte accepterer fint. Det er en myte at ryggen skal ”knækkes” og at knogler skal ”sættes på plads”.

Formålet med den kiropraktiske behandling er, at få hundens bevægeapparat til at fungere optimalt, således at hunden ikke har smerter.  
Hundens bevægeapparat afhænger af et optimalt fungerende nervesystem. 
Ved en kiropraktisk behandling er det både bevægeapparatet og nervesystemet der påvirkes og behandles.

Ny forskning viser at, ikke alene forbedrer man hundens bevægeapparat, men en kiropraktisk behandling kan også have effekt på indre organsystemer som ex. tarm og blære.

Først og fremmest er det ryggen der behandles, men der findes teknikker, hvor også leddene i benene undersøges og evt. behandles. Samtidig skal man huske på, at nerverne fra benene samles i ryggen, hvorfor en behandling af ryggen kan have stor effekt på benene også.
 

Hvornår anvendes kiropraktik?

Rygsmerter 

Ved både akutte og kroniske lidelser i ryggen kan kiropraktik være en hjælp. Ved haltheder pga lidelser i bentøjet, kan der sekundært opstå smerter i ryggen, som ligeledes kan afhjælpes ved hjælp af kiropraktik.Forebyggende


En biomekanisk undersøgelse og efterfølgende kiropraktisk behandling kan med fordel anvendes forebyggende, for at holde hundens ryg og bevægeapparat sund og samtidig forebygge skader.

 

Fysioterapi

Veterinær fysioterapi målretter sig primært til patienter, der skal genoptrænes efter en operation eller til patienter med kroniske lidelser i bevægeapperatet, fx. ved gigtforandringer.


Fysioterapi indebærer hyppige besøg på dyrehospitalet, og der vil være løbende vurdering af forløbet.


Genoptræning efter en operation

Næsten alle patienter, der er i et genoptræningsforløb på  Aalborg Dyrehospital, modtager eller får tilbudt kiropraktisk og fysioterapeutisk behandling som en del af genoptræningen. Det er særdeles vigtigt, når muskler og led skal trænes, at de modtager perfekte nervesignaler fra centralnervesystemet. Den kiropraktiske behandling sørger for optimal bevægelse af ryggen og som følge deraf et velfungerende nervesystem.

Formålet med genoptræningsforløbet er, at sikre en så smertefri og hurtig tilbagevenden til patientens tidligere aktivitetsniveau.