Lopper og flåter

Vi må erkende, at rigtig mange af vores kære kæledyr i øjeblikket lider af kløe på grund af lopper. Det kan være meget generende for kæledyrene - og for resten af hjemmet!

Lopper

Når først vi har fået lopper indenfor, går det rigtig hurtigt. En voksen loppe kan lægge op til 50 æg om dagen, og derved bliver de til 6000 loppeindivider på forskellige stadier i løbet af 3 uger.

Hvis først dit dyr har været angrebet af lopper, at det meget vigtigt at der behandles kontinuerligt i mindst 6 måneder. Dette fordi æg og larver i omgivelserne kan ligge i dvale i flere måneder før de klækkes.

 

Ud over at lopperne er et ubehageligt bekendtskab i form af kløe, kan de også overføre bændelorm. I meget ekstreme tilfælde kan lopper forårsage blodmangel på værtsdyret.

Der findes effektiv loppebehandling både i tabletform, som halsbånd og som spot-on produkter til at dryppe på huden i nakken på hunden eller katten.


Ring og hør nærmere, hvad der passer bedst til netop Jer.
 

Samtidig sættes hårdt ind med kæmning samt grundig støvsugning, vask og rengøring af omgivelserne. Loppeæg kan overleve længe i omgivelser, så det er vigtigt at behandle minimum 3 mdr. efter at det sidste tegn på lopper er set.

Vi gør opmærksom på, at Bayvantic er livsfarlig for katte

Hvis I har problemer med lopper, må I endelig kontakte os, så vil vi komme med en udførlig vejledning, hvordan vi kommer dem til livs igen. 

Flåter

Flåten er en mide, som er meget almindelig i Danmark. De sidder tålmodigt i græs og anden vegetation og venter på, at der kommer et dyr forbi de kan suge blod hos. De kravler ind i pelsen, hvor de suger sig fast i huden.

Biddet i sig selv kan give ubehag, irritation og kløe i huden, men hvad værre er, er at de via deres spyt kan overføre alvorlige sygdomme som borrelia, ehrlichia, anaplasma og TBE.

Pelsen bør undersøges regelmæssigt, og altid når man har været i områder med skov, fugt og højt græs. Hvis der findes en flåt som har suget sig fast, fjernes den nemt med en flåttang. Det er vigtigt, at flåten fjernes hurtigst muligt for at undgå den overfører sygdomme.

 

Forebyggelse af flåtangreb på vores kæledyr

Heldigvis findes der idag, yderst effektive midler, som gør at færre flåter springer på vores kæledyr, og de som når kæledyret vil dø inden længe.

Halsbånd

  • Findes til hund og kat.
  • Halsbåndet er effektivt i 7-8 måneder.
  • Har en skræmmende effekt mod flåter, og hvis flåter eller lopper alligevel hopper på, vil de dø ganske hurtigt.
  • Kan anvendes ved badning.

Tabletter

  • Kun til hund.
  • Gives hver eller hver 3. måned (afhænger af præparat).
  • Optages i blodbanen. Lopper og flåter vil dø ganske hurtigt efter bid.
  • Kan anvendes samtidig med badning og medicinsk vask.
  • Er receptpligtigt, hvilket betyder, at vi skal have kendskab til hunden. Der tillægges et mindre gebyr ved udlevering.


Spot-on produkter

  • Til hunde og katte (Katte tåler ikke Bayvantic)
  • Dryppes typisk i nakken hver 4. eller12. uge.
  • Flåter og lopper vil dø efter de har bidt.
  • Nogle præparater har en lidt skræmmende effekt mod flåter.
  • Effekten kan aftage ved hyppig badning og ved medicinsk vask.
  • Nogle præparater har effekt mod sandfluer og myg. Dette er meget relevant ved rejse til sydeuropa.


Vi gør opmærksom på, at Bayvantic er livsfarlig for katte.

Hvis der er katte i hjemmet, anbefaler vi aldrig at behandle med Bayvantic.

 

Vaccination mod borrelia

Borreliose er en bakteriel infektion som forårsages af en bakterie som hedder borrelia. Denne bakterie overføres af skovflåter. I norden er op til 20 % af flåterne inficeret med borrelia bakterien, så risikoen for smitte er bestemt tilstede ved flåtbid. Jo længere tid flåten sidder fast, jo større risiko er der for overførsel af bakterien.

Der går mindst 4 uger før man kan se symptomer på borreliose. Symptomerne på borreliose er ikke altid entydige. Men ofte vil man se nedstemthed, halthed, træthed og feber. Diagnosen stilles efter en klinisk undersøgelse og analysering af en blodprøve. Behandlingen er antibiotika gennem længere tid. 

 

Vaccination

Nu er det muligt at vaccinere mod de 3 hyppigste stammer af borrelia bakterien.
Som basisvaccination gives vaccinen (Trilyme) to gange med 3 ugers mellemrum. Herefter genvaccineren én gang årligt.
Det er mest optimalt at vaccinere sidst på vinteren, således man har den maksimale beskyttelse i flåternes højsæson.
Vaccinen kan ikke gives samtidig med andre vaccinationer.

Det er stadig meget vigtigt at forebygge flåter selvom hunden er vaccineret!!!
Dette er fordi flåter kan overføre andre alvorlige sygdomme end borreliose.