Nytårsangst

Mange hunde og katte glæder sig ikke til nytårsaften, nogle lider endda af nytårsangst.

Vi mennesker forbinder normalt fyrværkeri med fest og glæde. Men helt anderledes kan det være for vores firbenede venner. De voldsomme lyde og lysglimt gør, at nogle hunde og katte bliver meget bange, eller ligefrem skrækslagne når der affyres fyrværkeri. 

De fleste dyr bliver generelt påvirket af nytårsfyrværkeri i mere eller mindre grad. En del hunde og katte har det slemt ved bare et enkelt skud, hvilket kan give problemer i alle de dage omkring nytår, hvor der skydes fyrværkeri af. Andre bliver først påvirkede af det megen og voldsomme fyrværkeri selve nytårsnat.

Det er vigtigt at du kontakter os i god tid, gerne start december, hvis din hund eller kat er bange. Så kan vi sammen ligge den bedste plan for, hvordan netop din hund eller kat kommer igennem tiden med fyrværkeri.

Vi anbefaler generelt at alle bange dyr er under opsyn hele nytårsaften. 
Det bedste vil være at være hjemme i vante omgivelser, eller holde nytår på landet hvor der ofte er mere roligt.

Lad for så vidt muligt dyrene være indendøre!

Luft kun i snor og under kontrollerede forhold!


Typiske tegn på angst for fyrværkeri:

- Mjave, hyle eller gø

- Blive urolig, ængstelig eller rastløs

- Blive urenlig

- Gemme sig

- Hunde fører halen mellem benene, ørerne tilbage og kryber afsted

- Katte ryster og sniger sig omkring

- Savler, ryster eller halser

- Miste appetitten
 

Hvad kan vi gøre for at hjælpe hunde og katte omkring nytårsaften

Heldigvis findes der midler og metoder vi kan anvende for at hjælpe vores kæledyr. 
Hvis dyret er angst, er det meget vigtigt at hjælpe det bedst muligt, ellers kan angsten blive værre med tiden. Og der er risiko for, at den med tiden også bliver angst overfor andre indtryk.

Hunde:

Generelt anbefaler vi, at gå en lang tur med hunden i line om formiddagen og først på eftermiddagen i områder uden fyrværkeri. Lad den evt. søge efter spredte godbidder eller lav anden træning, så den bliver træt i både krop og sind. Hold kun hunden i snor i dagene før og efter nytår!

Lad hunden være i rolige, vante omgivelser fra sidst på eftermiddagen. Sørg for at trække gardinerne for og tænd for lyset og noget musik der kan sløre bragene fra fyrværkeri.

Det er vigtigt, at man selv ignorerer fyrværkeriet, og at man ikke trøster eller ynker hunden, ellers vil det blot forværre angsten! Hvis hunden søger opmærksomhed, gives denne på vanlig rolig vis.
 


Katte:

Alle katte bør holdes inden døre fra middag nytårsaftensdag. Sørg for at de har et roligt, trygt og vant sted at være, med mulighed for at gemme sig. Rul gardiner/persienner ned for at skærme af for lysglimt, og tænd for musik der kan sløre lydene fra raketterne. Husk at sætte en kattebakke frem, også selvom den normalt kun besørger ude.
 


Håndkøbspræparater som virker angstdæmpende kan fx. være:

Kalm

Kalm er et fodertilskud til både hunde og katte, hvalpe og killinger. Det indeholdende naturlige essentielle aminosyrer, peptider og B-vitamin . Det findes både i flydende form som kan blandes med foder samt i tyggetabletter.
Det hjælper med at hæve tærsklen for, hvornår dyrene opfatter angst, og det kan med fordel anvendes gennem længere tid.

I hele december kan det med fordel gives 1 - 2 timer før mørkets frembrud, mens der selve nytårsaften gives fuld dosis kl. 12.00, kl. 16.00, kl.21.00 og evt. igen kl. 23.00.

Kalm må gerne anvendes sammen med andre former for beroligende tilskud og medicin.
 

Feromoner (kunstige signalstoffer)

Adaptil til hunde. Findes som spray, diffuser og halsbånd.

Feliway til katte. Findes som spray og diffuser

Hunde og katte udskiller selv naturlige feromoner, - signalstoffer som får dem til at føle sig trygge. Kopier af disse feromoner bliver kunstigt fremstillet, og kan købes som diffuser (til at sætte i stikkontakten), spray og halsbånd. 
De kan med fordel anvendes i perioden frem til nytårsaften. Halsbåndet er perfekt til hunde, da det så er med dem overalt.
Diffuseren til stikkontakten bør installeres ca. 14 dage før fyrværkeriets start, og har effekt i hjemmet mens sprayen kan anvendes i de omgivelser, hvor dyret normalt føler sig tryg.


Zylkene

Zylkene er et fodertilskud indeholdende spaltede mælkeproteiner, der har en påvist beroligende effekt. 
Zylkene har ingen bivirkninger, og kan anvendes til alle katte og hunde gennem kortere eller længere tid. Så hvis man har en hund eller kat, som er bange i mange dage før og efter nytår vil Zylkene være en mulighed for at afhjælpe angsten. 
Zylkene findes som kapsler, og gives som normal dosis 1 gang dagligt. I pressede situationer,- som fx nytårsnat kan de gives hver 4-6 time. Det anbefales at starte behandlingen 14 dage før nytårsaften.


Lyd træning

Lydtræning/lydtilvænning anvendes fortrinsvis til hunde.

Ved hjælp af en cd, kan man langsomt lære hunde at acceptere lyde de ellers er bange for - i dette tilfælde fyrværkeri. Det er vigtigt at der trænes gennem længere tid, og at træningen foregår i perioder, hvor den ellers ikke vil kunne blive udsat for brag og fyrværkeri.

Vi anbefaler, at denne træning med lyd-cd startes i foråret eller sommeren.
 

Beroligende og angstdæmpende medicin.

Ganske få hunde har brug kraftigere beroligende og angstdæmpende medicin.

Hvis dette er tilfældet, må du kontakte os, og vi vil lave en individuel plan for netop din hund.
Når der er behov for receptpligtigt medicin nytårsaften, bør man altid supplere med et eller flere af ovenstående produkter i perioden før og umiddelbart efter nytårsaften for at undgå at angsten forværres.

Den beroligende og angstdæmpende medicin har ikke god effekt på katte. Her anbefaler vi kun Kalm, Zylkene og Feliway.


Ring 98181911 for yderligere information om nytårsangst hos hunde og katte.