Ultralydsskanning

Siden 1995 har vi på Aalborg Dyrehospital haft avanceret ultralydsskanner (high-end). Vi skanner i princippet alle dyr, men hyppigst hund, kat og fritte.


På Aalborg Dyrehospital kan alle dyrlægerne betjene vores skanner, men det er primært Mette Rønn-Landbo, der har specialiseret sig i denne disciplin. Mette er desuden medlem af Den danske Ekko-gruppe, der er en mindre gruppe dyrlæger fordelt rundt i Danmark, der samarbejder om dette speciale.

Ekkogruppen


Der er mange fordele ved anvendelsen af ultralydsskanning. Det foregår i langt de fleste tilfælde, uden at dyret behøver at få nogen form for beroligende medicin, da det eneste ubehag for dyret er, at det skal ligge stille og holdes liggende af enten ejeren eller veterinærsygeplejersken. Samtidig giver det os en enestående mulighed for at se, hvordan de enkelte organer fungerer og dermed stille en præcis diagnose. 

Ved skanning sendes højfrekvent lyd (lyd vi ikke kan høre) ind i dyret, og denne lyd vil blive reflekteret til en modtager, når der er ændringer i vævet(massetætheden). På en skærm vises disse ændringer i grålige nuancer. Derved kan man skelne de forskellige organer fra hinanden og fx se, hvordan hjertet arbejder med at pumpe blodet rundt. 
Ved hjælp af ultralydsskanning kan vi indføre en lille kanyle, hvorigennem vi kan suge celler ud fra organer eller fundne tumorer. Dette materiale vil blive undersøgt ved mikroskopi, og derved kan en diagnose stilles.
 
Vi anbefaler altid, at dyr, som skal skannes, er fastende, det vil sige ingen mad fra midnat. Vand er ok. Ved skanning af fx hjerte eller lever kan en fyldt mavesæk være i vejen. Og skulle det blive nødvendigt, har vi mulighed for at give en beroligende indsprøjtning.
Ved skanning af urinveje, blære eller livmoder ser vi gerne, at det er et par timer siden, dyret sidst har tisset.
 

Hjerteskanning

Ultralydsskanning er meget værdifuld i forbindelse med diagnosticering af hjertelidelser. Kun ved skanning (ekkokardiografi) får man et sikkert indblik i, hvordan hjertet arbejder, ligesom hjertets dimensioner kun kan måles eksakt ved skanning.

Hjerteskanning benyttes hos nogle racer i forbindelse med avlsprogrammer (af hunderacer er det bl.a. Cavalier King Charles Spaniel, Boxer, Bullmastiff og Dogue de Bordeaux, og for kattes vedkommende Maine Coon og norske skovkatte.


Blæreskanning

I blæren kan vi i forbindelse med skanning se og måle blærevæggen, og hvis den er fortykket, er det en indikation på inflammation i blæren. Vi kan også finde blæresten eller tumorer. 
 

Nyreskanning

I forbindelse med nyrelidelser som fx cyster eller dysfunktion er ultralydsskanning et godt redskab.
Også binyrerne skannes ved mistanke om hormonelle forstyrrelser eller tumorer.
 

Skanning af livmoderen

Hvorvidt et dyr er drægtigt eller ej, kan allerede konkluderes ved en drægtighedsskanning på 21. dagen. Her vil man tydeligt kunne se de små fostre, uden der er risiko for at gøre skade. Ved skanning kan man ikke med sikkerhed sige, hvor mange fostre der er.
Vi skanner ligeledes livmoderen ved mistanke om livmoderbetændelse, og man vil også kunne finde cyster eller tumorer i æggestokkene.
 

Skanning af testikler og prostata

Testiklerne skanner vi primært ved mistanke om tumorer. 
Prostata skannes også ved mistanke om tumorer, og ved at måle dens størrelse kan man få et indtryk af, om der er hormonelle forandringer eller fx en byld.


Skanning af lever og milt

Ved skanning af lever og milt kan man finde tumorer og eventuelt tage prøver af disse. Det vil også vise sig, om organerne er belastede, om der er blødning, eller om der er forstoppelse i galdegangene.


Skanning af mave-tarm kanalen

I mavesækken vil vi kunne se, om der er tegn på mavesår, og udførselsgangene fra bugspytkirtlen vil kunne vurderes.
I tarmen kan vi finde ( tumorer ændres til knuder )og kroniske betændelsestilstande. Lymfeknuderne i bughulen vil ligeledes kunne vurderes i størrelse, og vi kan ved begrundet mistanke suge celler ud derfra.