Forskydning af den overfladiske bøjesene

Den overfladiske bøjesene er den yderste del af Achillessenen og hæfter helt nederst på bagsiden af tæerne. Hvis tilhæftningen bliver svag eller beskadiget, kan senen forskydes.

Til Dyrlægerne på Aalborg Dyrehospital

Jeg skriver til Jer fordi jeg har en Shetland sheepdog på 3 år, som den seneste tid har haltet på sit højre bagben. Da Jack havde haltet en uges tid kontaktede vi vores lokale dyrlæge, der mente Jack havde forvredet sin ankel og gav os noget smertestillende vi skulle give i 7 dage og bad os holde ham i ro. Vi fulgte selvfølgelig dyrlægens anbefalinger, men det gjorde desværre ikke den store forskel, tværtimod blev det værre og nu støtter Jack helst ikke på benet. Jeg har selv prøvet at mærke på benet og det er lidt tykt bagerst nederst knoglen – hælen?, men Jack er ikke øm. Og virker i øvrigt frisk og glad. Vi er noget bekymrede og håber I kan hjælpe os.


Med venlig hilsen

Familien Jørgensen


 

Kære Familien Jørgensen

Tak for Jeres mail. Der er mange årsager til at en hund kan halte på bagbenet – en forvridning er blot af dem. Det, at Jack ikke er øm og at der er hævelse på hælens bagsiden kombineret med at der er tale om en Shetland sheepdog får mig dog til at tænke på en bestemt lidelse – nemlig ”forskydning af den overfladiske bøjesene” eller som det hedder på engelsk – ”Superficial digital flexor tendon displacement, SDFD”.

Den overfladiske bøjesene er den yderste del af Achillessenen og hæfter helt nederst på bagsiden af tæerne. Senen løber, på sin vej ned til tæerne, ned over en fure på hælbenet og holdes fast i denne af et stærkt bindevævsbånd. Hvis dette bindevævs bånd beskadiges eller er svagt, kan senen forskydes ud af furen, så den kommer til at ligge på enten indersiden eller ydersiden af hælbenet. Lidelsen synes overrepræsenteret hos Shetland sheepdogs, men kan forekomme hos alle racer.

Hvis forskydningen af senen skyldes at bindevævet, der holder den fast til hælbenet, er svagt, vil haltheden ofte komme snigende, idet senen, i en periode, vil smutte ud af furen og derefter tilbage igen. Slutteligt vil bindevævet dog ofte blive så løst, at senen displaceres permanent. Modsat vil haltheden komme akut, hvis der sker en traumatisk overrivning af bindevævet, f.eks. ved en kraftig forvridning.

Diagnosen stilles typisk ved en klinisk undersøgelse af hunden, hvor der konstateres en hævelse bagerst på hælen. Det kan være nødvendigt at berolige hunden, for at kunne konstatere forskydning af den overfladiske bøjesene.

Lidelsen kræver operation, hvor senen returneres til sin normale position og bindevævsbåndet syes sammen eller strammes op. Efter operationen skal hunden have en skinne på i et par uger efterfulgt at genoptræning. Prognosen er god og de fleste hunde er tilbage på et normalt aktivitets niveau efter 8-12 uger.
God bedring med Jack

Med venlig hilsen

Michael A. Butler
Aalborg Dyrehospital