Blærebetændelse

Hunde og katte kan såvel som mennesker få blærebetændelse. Ved katte er bakterier kun i en lille procentdel grunden til blærebetændelse, men ved hunden er det anderledes.

Blærebetændelse kan både opstå ved et ellers sundt dyr, hvor bakterier, ofte fra endetarmsåbningen, finder vej til urinvejsåbningen og derefter kan bevæge sig op via urinrøret til blæren. Her opformerer bakterierne sig op bliver til en blærebetændelse. 

Men hunde kan også fejle ting, som gør dem ekstra udsatte for blærebetændelser. Dette være sig misdannelser af urinvejene, Cushings, sukkersyge, forstørret blærehalskirtel ved hanhunde, livmoderbetændelse ved hunhunde, blæresten eller polypper og knuder i blæren, der gør det svært for hunden at tømme blæren for urin ved urinering. Desuden er der større risiko hvis hunden har fx diarre, hvor den har sværere ved at holde sig ren ved endetarmsåbningen
 

Symptomer på blærebetændelse

De tegn ejere oftest ser ved hunde med blærebetændelse er hyppig urinering endda nogle gange indenfor. Øget drikkelyst, blod i urinen, smertefuld urinering og stærkt lugtende urin. 
Hvis hunden, især hvis det er en hanhund, pludselig slet ikke kan komme af med urin, er det vigtig at kontakte dyrlæge med det samme, da der kan være tale om et mere kompliceret tilfælde, hvor urinrøret er stoppe til af en blæresten. 
Derudover kan en blærebetændelse udvikle sig til en nyrebækkenbetændelse, hvis ikke den behandles, så det er vigtigt at få hunden tilset af dyrlæge, selvom den ikke virker meget syg endnu.
 

Undersøgelse for blærebetændelse

Dyrlægen vil oftest tage en urinprøve både for at undersøge om der er bakterier i urinen, hvilken type bakterier der er tale om, og om andre sygdomme skal mistænkes som fx sukkersyge.
Som hos mennesker undersøges en stix, ligesom vægtfylden kontrolleres og urinens indhold vurderes i et mikroskop.
Ultralydsscanning af blæren kan vise tegn på urinvejssten, misdannelser og fortykninger af blærens væg.
 

Behandling for blærebetændelse

Oftest er behandlingen en antibiotikakur og eventuelt også smertestillende. Nogle gange er lange antibiotikakurer nødvendige og det er vigtigt at urinen bliver undersøgt inden antibiotikakuren stoppes. Nogle gange er det nødvendigt at skifte hunden over på et specielt foder fx hvis den har urinvejssten.
 
Kvinder har større risiko for blærebetændelse og det samme gør sig gældende ved hunde, hvor hunhunde oftere får blærebetændelse end hanhunde. Dette er grundet placeringen af urinrørets udmunding, som ved hunhundene er relativt tæt på endetarmsåbningen men ved hanhundene er inde på maven langt fra endetarmsåbningen. Desuden er hanhundens urinrør meget længere end hunhundens, så det er sværere for bakterierne at nå fra urinrørs udmundingen op til blæren.
Hvis en blærebetændelse behandles hurtigt og der ikke er komplicerende faktorer til stede er hunden oftest sig selv igen i løbet af få dage.

Har du tvivlsspørgsmål, så kontakt endelig dyrlæge.

Mia Huus
Dyrlæge