Blodøre hos hund

Balder har fået et blodøre. Hvorfor kommer det, og hvordan behandles det bedst?

Vi har en labrador på 5 år, som det seneste års tid har haft problemer med et såkaldt ”blodøre”. Vi har været ved den lokale dyrlæge, som flere gange har suget øret samt sprøjtet binyrebarkhormon og samtidig givet antibiotikakure. Det er det venstre øre, som har drillet og det er nu krøllet lidt sammen og fortykket, men generer tilsyneladende ikke Balder mere. MEN nu er det højre øre hævet op og vi er bekymrede for, om vi skal hele turen igennem igen.

 

Vi skriver til Jer i håber om at I kender en hurtigere og bedre måde at behandle blodører på.


Med venlig hilsen

Familien Jensen



Kære Familien Jensen

Tak for Jeres mail. Nogle tilfælde af blodøre er lette og hurtige at behandle mens andre tilfælde er mere sejlivede og kræver flere behandlinger – ud fra Jeres mail kan jeg læse, at Balders blodøre hører til den sidstnævnte kategori. Jeg vil i det følgende prøve at give en beskrivelse af hvad et blodøre er, og hvordan det kan behandles.

 

Hvad er et blodøre og hvordan ser det ud?

Det ydre øre består af et indre ”skellet”, der udgøres af to bruskplader, som på begge sider er beklædt med hud. Et blodøre er en ansamling af blod i det ydre øre – typisk mellem de to bruskplader, men blodansamlingen kan også findes mellem brusken og huden.

 

Blodøret ses som en hævelse på øret. Nogle gange fylder blodøret hele øreflippen, andre andre gange kun en lille del. Alt efter hvor meget blod der er, vil hævelse fremstå som blød, fluktuerende eller spændt. Nogle gange er hunden meget generet og andre gange er de helt upåvirkede – dette også i tilfælde, hvor blodøret er stort og spændt.

 

Hvorfor opstår et blodøre?

Et blodøre opstår fordi der sker skade på et eller flere blodkar i øreflippen. Dette sker oftest fordi hunden ryster på hovedet eller klør sig i øret pga. en øregangsbetændelse. Andre årsager kan være irritation pga. et fremmedlegeme i øret eller skade på øret i forbindelse med leg. I nogle tilfælde opstår et blodøre uden at der er anden tegn på øreproblem – det kan blandt andet ses ved sygelige tilstande med skrøbelige blodkar fx ved Cushings sygdom (en sygdom hvor der produceres for meget binyrebarkhormon).

 

Hvordan behandles et blodøre?

Det er vigtigt at få identificeret en eventuel udløsende årsag til blodøret – det være sig fx .en øregangsinfektion og få den behandlet. Hvis øregangsbetændelse er en del af en allergisk lidelse hus hunden, er det vigtigt at få allergien udredt og behandlet for at reducere risikoen for tilbagefald.

 

Selve blodøret kan behandles på flere måder. Ofte forsøges blodøret tømt med en kanyle og hvorefter der eventuelt kan deponeres en lille mængde binyrebarkhormon. Der anlægges ofte herefter en forbinding på øret. Dette kan gøres op til flere gange.

 

Hvis blodøret ikke kan behandles tilfredsstillende på ovenstående måde eller hvis det er meget stort, kan man vælge at operere blodøret. Ved operationen åbnes hævelsen ved et snit på indersiden af øret og indholdet tømmes ud. Efterfølgende sys øret sammen med flere sting og øret bandageres. Bandage og sting fjernes efter 2-3 uger.

 

Hvad enten blodøret tømmes ved sugning eller kirurgi, vil det ofte efterlades tykkere og evt. lidt knudret som følge af  det dannede arvæv. Hvis et blodøre ikke behandles vil risikoen for at der udvikles en ”blomkålsøre” være større end hvis man ikke behandler.

 

 

Jeg håber, at ovenstående gav en lidt dybere indsigt i hvorfor blodører udvikles og hvordan de kan behandles. Jeg vil opfordre Jer til at kontakte dyrlæge hurtigst muligt, da blodører, ligesom andre lidelser, har en bedre prognose, hvis det behandles tidligt i forløbet. God bedring med Balder.

 

Med venlig hilsen

 

Michael A. Butler

Dyrlæge, Aalborg Dyrehospital