Blod fra penis

Til Dyrlægerne Vi er ejere af en Golden Retriever hanhund på 7 år. ”Tjalfe” er en god og glad hund, som, ud over lidt ørebetændelse engang imellem, altid har været rask og frisk. De seneste måneder har han dryppet lidt blod fra tissemanden når han har tisset, ikke hele tiden, men kun engang imellem. Udover dette fejler ”Tjalfe” ikke noget og han er tilsyneladende ikke påvirket af, at han engang imellem drypper blod. Vi har været ved dyrlægen en gang og han gav penicillin, men det hjalp ikke rigtigt. Hvad tror I det kan være? Med venlig hilsen Familien Hansen

 
Kære Familien Hansen

Tak fores Jeres brev. Flere lidelser kan give de symptomer som Jeres Tjalfe har. Blod fra penis kan i teorien komme fra et hvilket som helst sted i urinvejene, dvs. fra nyrerne, urinlederne, blæren, urinrøret samt selve penis og forhuden. Desuden kan blodet stamme fra steder, som har fælles udmunding med urinvejene, dvs. for hanners vedkommende blærehalskirtlen og testiklerne og for hunners vedkommende livmoder og skede. De to sidstnævnte kan vi se bort fra i Tjalfes tilfælde.

Urin kan desuden misfarves af ændringer i blodet, f.eks. som følge af nedbrydning af de røde blodceller eller beskadigelse af muskulatur. Slutteligt kan visse lægemidler og farvestoffer i mad ændre urinens farve.

Jeg vil anbefale at du igen tager til Jeres dyrlæge og fortæller, at antibiotikaen ikke havde den ønskede effekt og at du gerne vil have Tjalfe undersøgt yderligere. Jeres dyrlæge vil sikkert foreslå, at undersøge en urinprøve fra Tjalfe. Hvis urinprøven viser tegn på infektion, ville det være en god idé, at urinen dyrkes, således at det rigtige antibiotikum vælges denne gang. Hvis urinen ikke viser tegn på infektion, vil næste skridt typisk være en ultralydsundersøgelse af nyrer, blære og blærehalskirtel.

Jeg vil ønske jer god bedring med Tjalfe
 
Med venlig hilsen

Dyrlæge, Michael Anthony Butler