Bugspytkirtlen

Jeg skriver til dyrlægebrevkassen, fordi jeg skal til at købe en ny hund. Helt ny er den nu ikke, idet der er tale om en 3 år gammel labrador hanhund. 
Hunden er super sød, sund og rask og har fået alle sine vaccinationer, MEN da jeg spurgte ind til forældrene fik jeg at vide at hans mor blev aflivet på grund af  betændelse i bugspytkirtlen, en sygdom den havde to gange og den sidste gang var det så voldsomt at den måtte aflives.
Jeg vil gerne spørge om i kan fortælle om sygdommen i et let forståligt sprog, og i særdeleshed vil jeg gerne vide, om denne lidelse er arvelig og hvis ikke, om det så er noget jeg kan gøre for at ”min måske nye hund” ikke får sygdommen.

På forhånd tak

Med venlig hilsen
Jette P.


 
Kære Jette.
Det lyder som om at moderen til ”din måske nye hund” har haft to tilfælde af akut pancreatitis - dvs. akut sygdom i bugspytkirtlen. Jeg kan berolige dig med, at lidelsen ikke er arvelig, og at der er noget du kan gøre for at undgå ”din måske nye hund” løber ind i samme lidelse.
 
Bugspytkirtlen
Bugspytkirtlen har to arbejdsopgaver – en ”indre” endokrin og en ”ydre” eksokrin. 
Den endokrine funktion består i at udskille hormoner , f.eks. insulin, til blodet. 
Den eksokrine funktion består i at udskille en saft, bugspyt, til mavetarmkanalen. Bugsaften indeholder fordøjelsesenzymer og andre stoffer, der er nødvendige for at maden/foder nedbrydes til mindre partikler, som så efterfølgende optages.
Bugspytkirtlen udskiller fordøjelsesenzymerne i en inaktiv form. Når disse inaktive enzymer kommer til tyndtarmen aktiveres de og fordøjelsen af foderet kan begynde. 
 
Hvis fordøjelsesenzymerne aktiveres mens de er i bugspytkirtlen, begynder en nedbrydning af selve bugspytkirtlen. 

Symptomerne kan variere fra milde mavesmerter med nedsat appetit, til meget alvorlige tilfælde med opkast, diarre, feber, dehydrering, stærke mavesmerter og i værste tilfælde død.

Sygdommen ses oftest hos overvægtige midaldrende eller gamle hunde. Tæver og hanhunde rammes lige hyppigt, men overvægt er disponerende. Ofte fortæller ejeren at hunden kort før den blev syg indtog et fedtholdigt måltid. Derudover mistænkes visse lægemidler for at kunne spille en rolle i udviklingen af akut bugspytkirtelbetændelse.
Som følge af det stærkt varierende sygdomsbillede, kan det være svært at stille en diagnose umiddelbart. I udredningen kan f.eks. indgå røntgenundersøgelse, ultralydsskanning og blodprøver.
 
Behandlingen består i at mindske bugspytkirtlens videre udskillelse af fordøjelsesenzymer og dette gøres ved at faste hunden, nogle gange i flere døgn. Medicin og væske gives i drop. Når hunden er stabiliseret og ikke længere kaster op, tilbydes små portioner af vand og fedtfattigt foder, og gradvist øges til normal foderstyrke over 5-7 dage. 
For at mindske riskoen for et nyt tilfælde, bør hunden resten af livet fodres med en fedtfattig diæt.
 
Som det fremgår af ovenstående, er der ikke grund til at frygte at ”din måske nye hund” har arvet anlæg for akut bugspytkirtelbetændelse fra sin moder, og desuden kan du mindske risikoen for, at han får det, ved at holde ham normalvægtig og fodre med fedtfattig kost.

God fornøjelse med din nye hund.

Med venlig hilsen
Dyrlæge Michael Anthony Butler
Aalborg Dyrehospital