Bygkorn og løbeøjne

Tårekirtler, tårevæske og tårekanaler

Jeg har i den forløbne uge på mail modtaget 2 spørgsmål omhandlende øjne. En familie er ved at vælge hund, og de har tænkt på den i øjeblikket meget populære race Coton de Tulear. De synes tit racen har sådan nogle brune rande ned fra øjnene og spørger til, om der er noget, man kan gøre for at undgå dette. 
En anden ejer af en gammel Labrador har fået at vide af sin dyrlæge, at den har et slags bygkorn på øjenlåget, og at det ikke betyder noget. Han spørger ti, hvad det kommer af og er stadig usikker på, om det er OK, at det bare bliver siddende.
Begge spørgsmål er meget aktuelle, da de beskriver tilstande, som vi ser uhyre ofte hos vores hunde. Begge tilstande omhandler hundens tåresystem, som blandt andet består af tårekirtlerne og tårekanalerne.
 
1.       Et vandigt, som produceres af 2 store tårekirtler, der sidder i øjenhulen over øjet og i bunden af blinkhinden ved det underste øjenlåg
2.       Et olieagtigt, der dannes af de meibomske kirtler, som sider i kanten af øjenlågene
3.       Et slimet som produceres af små kirtler i øjets bindehinde
 
Der dannes hele tiden tårevæske, som føres bort fra øjet ved fordampning og via tårekanalerne, der udmunder i slimhinden i næsen tæt ved næseboret. Indgangen til tårekanalerne er 2 små huller i det øverste og nederste øjenlåg helt inde mod næsen. De kan lige nøjagtigt ses med det blottede øje. De 2 små tårekanaler forenes i en større kanal, som ender ned i næsehulen. Der er derfor, det løber fra næsen, når vi mennesker græder.
 
Unormalt tåreflåd
Unormalt tåreflåd eller Epiphora, som det også kaldes er et problem, som vi næsten dagligt ser på Aalborg Dyrehospital. Det ses specielt hos de hvide/lyse hunde, da tårevæsken, når den kommer i kontakt med ilten i luften, misfarver pelsen, så denne bliver rustfarvet. Derfor kan der ses disse rødlige striber ned under øjnene på hvide pudler, Coton de Tulear og Samojede hunde. Andre hunderacer kan dog også døje med unormalt tåreflåd. Specielt de racer med flade snuder, idet deres tårekanaler kan være deforme pga. hunden anatomi omkring snude/øjne.
Tåreflåddet medfører en permanent fugtighed af huden i øjets omgivelser. Dette kan medføre bakterieinfektion og medfølgende irritation og smerter i huden. Dette er ubehageligt for hunden, som derfor klør sig i øjnene eller gnider snuden hen af gulvet.
 
Det unormale tåreflåd er ikke en sygdom i sig selv, men et symptom på et problem i eller udenfor tåresystemet. Årsagerne kan være mange. Af de mere almindelige årsager kan nævnes:
·         Medfødt manglende tårekanaler
·         Tilstoppede tårekanaler, så tårevæsken ikke kan afledes fra øjet
·         Irritation af øjet som følge af fremmedlegemer med øget tåreflåd som resultat
·         Irritation som følge af små øjenhår, der vender forkert og går ind i øjet.
·         Små blærer på indvendig side af blinkhinden
 
Hvis man som hundeejer kan se, at tåreflåddet generer hunden eller virker skæmmende, da vil jeg anbefale, at man beder sin dyrlæge om at undersøge hundens øjne grundigt. På Aalborg Dyrehospital vil vi ofte bedøve hunden, så vi kan undersøge tårekanalerne og skylle dem igennem. Dette viser, om der er passage ned til næsen og skylle evt. skidt ud, så en passage kan genoprettes. Her vil vi også med lup undersøge kanten af øjenlågene for at se, om der er forkert placerede øjenhår. Selve øjet undersøges for blandt andet fremmedlegemer, hornhindesår og infektion.
Hvis en egentlig årsag ikke findes er eneste vej hyppig soignering af øjenomgivelserne med sterilt saltvand eller øjenbadevand (kan fås på apoteket). Der findes desuden forskellige præparater på markedet, som angiveligt skulle hindre misfarvningen af pelsen. Der er meget svingende beretninger om virkningen af disse.
Ved medfødt manglende tårekanal kan dette forsøges korrigeret ved operation. I sådanne tilfælde vil vi henvise til en specialiseret øjendyrlæge.
 

Chalazion

Til ejeren med ”bygkornet” vil jeg sige, at jeg tror, der er tale om det, vi kalder Chalazion. Det en slags byld i en meibomsk kirtel. Da ejers dyrlæge har udtalt, at det ikke er farligt, da formoder jeg, at dyrlægen har udelukket, at der er tale om en svulst i øjenkanten.
 
Langs øjenlågets kant udmunder en lang række af de såkaldte meibomske kirtler, hvis opgave er at producere et sekret, som sammen med det vandige sekret fra tårekirtlerne sikre en optimal normal "smørring" af hornhinden. Hvis der sker en tilstopning af udførselsgangen fra de meibomske kirtler kan dette afstedkomme ophobning af sekret og en betændelsestilstand. Dette ses som en lille bule (Chalazion) i kanten af øjenlåget. Oftest er hunden ikke generet af dette og viser ingen tegn på smerte. Hvis kirtlen bliver så stor, at den generer hornhinden, da vil der komme øget tåreflåd og symptomer på gene.
Lidelsen behandles under fuld bedøvelse, hvor dyrlægen spalter det lille chalazion og skraber det ophobede sekret ud. Hos os på Aalborg Dyrehospital kan vi finde på at lave en celleprøve forinden, for at sikre os, at der ikke i stedet er tale om en lille svulst.
 
Vi ved fra os selv, hvor ubehageligt, det er at have irritation i øjnene. Det påvirker vores almenbefindende stærkt. Jeg tror, at vores dyr har det lige som os. Jeg synes derfor man straks, der er noget galt med dyrets øjne, skal opsøge en dyrlæge så hurtig behandling kan startes. I øvrigt kan jeg henvise til hjemmesiden www.oejendyrlaegen.dk, som er lavet af dyrlæge og øjenspecialist Claus Bundgaard fra Århus Dyrehospital. Denne hjemmeside er meget informativ og med illustrative billeder, der letter forståelsen.
 
Dyrlæge Berit Aakjær Sørensen
Aalborg Dyrehospital