Chokoladeforgiftning af hunde
Den gode chokolade er den farligste for dyrene.

I løbet af den sidste uge har vi på Aalborg Dyrehospital behandlet 6 hunde for chokoladeforgiftning. De har alle overlevet, men været behandlingskrævende og to af dem har været i livsfare.
Tilsyneladende er det en type forgiftning vi ser hyppigere end tidligere. En grund kan være, at vi danskere, nu om dage ynder at købe den gode chokolade med et meget høj kakaoindhold. Dette skyldes måske, at vi er nogen, der forsvarer vores trang til chokolade med, at det faktisk er vist i mange videnskabelige undersøgelser, at mørk chokolade har en positiv effekt på menneskers helbred. Mørk chokolade har en vis beskyttende effekt mod hjerte- karsygdomme og kræft. Det indeholder vitaminer, mineraler og andre vigtige næringsstoffer, det virker afbalancerende på vores hormonbalance og tilfører os endorfiner, der er et af de stoffer i kroppen, der giver os en vis følelse af lykke!
Imidlertid indeholder chokoladen også et giftstof ved navn Theobromin der er giftigt for alle pattedyr, men som mennesket er væsentligt bedre end hunden til at nedbryde. Halveringstiden for theobromin (den tid, der skal til for at nedbryde halvdelen af stoffet) er 2-3 timer hos mennesker men hele 17,5 timer for hunde. Katte er endnu dårligere til at nedbryde stoffet, men tiltrækkes ikke af søde sager som hundene gør.
Om hunden bliver forgiftet og i hvilken grad den bliver syg, afhænger af hundens vægt samt af mængden af chokolade den indtager og af den pågældende chokolades indhold af ren kakao og dermed indholdet at theobromin.
Det er vigtigt, at men reagerer så snart, man opdager, at hunden har spist chokolade. Man skal ikke vente på, at der opstår symptomer på forgiftning. Der kan nemlig gå adskillige timer fra indtagelse af chokoladen og til symptomerne viser sig. I enkelte tilfælde er det beskrevet, at der gik op til et døgn før symptomerne viste sig. Når først symptomerne kommer, kan det være for sent at behandle.
Generelt vil jeg anbefale, at man kontakter en dyrlæge så snart man får mistanke om, at hunden har spist chokolade. Det er vigtigt, at man forsøger at klarlægge hvor meget chokolade hunden har indtaget og med hvilket kakaoindhold. Så vil dyrlægen kunne beregne, om grænsen for forgiftning er overskredet og derefter kunne rådgive, om der skal ske en akut intensiv behandling eller om hunden har spist for lidt til at vil blive påvirket.
Symptomer på chokoladeforgiftning vil hos de fleste hunde være opkastninger (evt. med blod), savlen, øget drikkelyst og vandladning , muskelsitren, uro, hyppig vejrtrækning, hurtig og uregelmæssig hjerterytme, kramper, bevidstløshed og desværre, for nogen, død!
Behandlingen: Det gælder i første omgang om at få begrænset optagelsen af theobromin fra tarmkanalen. Dette gøres ved at give et brækmiddel, som dyrlægen giver i injektion. Man kan også foretage en reel udpumpning af mavesækken. Derefter gives aktivt kul i de følgende døgn, idet kullet binder giftstoffet, så det føres ud af tarmen uden at kunne optages eller genoptages til blodbanen.
Desuden behandles forgiftning med væske i drop, eventuelt krampestillende midler. Nogle forgiftede hunde må lægges i narkose, idet kramperne er så kraftige og konstante, at de ellers ikke kan standses. Efter tømning af mavesækken gives medicin mod opkastning. Hvis der er tale om hjerte-rytmeforstyrrelser søges dette behandlet med medicin.
I nogle af de tilfælde vi behandler på Aalborg Dyrehospital er problemet løst med brækmiddel alene, i andre tilfælde påkræves intensiv behandling under indlæggelse i adskillige dage, før vi kan sende hunden hjem. Det er meget sjældent, at hunden får mén efter en sådan behandling.
Når man har hund i huset, må man betragte chokolade på linje med maskinopvaskemiddel eller Panodil og det bør derfor opbevares i overensstemmelse med det. Altså aldrig efterladt indenfor hundens rækkevidde.
Lige nu, hvor vi er nogen, der gerne selv vil lave konfekten er det især vigtigt, at vi ikke vender ryggen til hunden bare et øjeblik, imens vi har den gode overtrækschokolade stående fremme. Ligesom hunden aldrig må efterlades uden opsyn i stuen med chokoladen stående fremme i hundehøjde.
Når hunden først har fået smag for chokoladen, så er alverdens snedige indpakninger ingen hindringer. Så, hvis man skal give chokolade til Jul så lad være at lægge æsken under juletræet. Gæster der kommer i hjemmet og som kunne finde på at ville ”forkæle” hunden bør informeres om risikoen ved denne form for forkælelse.
Der markedsføres lige nu de såkaldte ”hundechokolader” blandt andet i Hundejulekalendere! Det er svært at få oplyst præcis, hvad de indeholder. Tilsyneladende er der intet kakao i og dermed heller intet af det giftige theobromin bag lågerne, så det burde ikke kunne forårsage forgiftning. Jeg er imidlertid meget imod, at hundene lærer chokoladesmagen at kende, da det kan øge risikoen for, at de kaster sig over den ægte vare.
Risikoen for forgiftning gælder også ved indtagelse af kakaopulver, hvor theobromin-indholdet er ekstra højt.
Også heste og stuefugle/ papegøjer kan forgiftes med chokolade, så hvis disse dyr skal forkæles i juledagene, så er de generelt sådan, at det bedste vi kan gøre for vore dyr er, at give dem deres vanlige foder og så måske lidt ekstra motion og samvær.
Nyd en glædelig og sund Jul.
Mette Rønn-Landbo