Fødselshjælp
En søndag og et kejsersnit
Det er søndag. Jeg har weekendvagt. En travl en af slagsen, hvor mange af mine kollegaer i Nordjylland har lukket deres klinikker og henviser til os i Aalborg vagtkreds. Telefonen kimer og mine kinder er blevet en anelse mere røde end vanligt.
Jeg har altid fundet det spændende at have tilkaldevagt. Det er nemlig ofte her, at de akutte og nogle gange livstruende tilfælde kommer ind. Som dyrlæge er vores tilgang jo primært det veterinærfaglige og netop disse typer patienter giver adrenalin i blodet. Jeg er en af de dyrlæger, som godt kan lide det.
Lige den søndag var det dog en anden type af mine yndlingspatienter, der fyldte dagen. Ally hed hun. En dejlig lille Beagletæve. Højdrægtig og i gang med at føde. Ally havde født før ved kejsersnit. Hun var 63 dage henne i drægtigheden. Aftenen før var hun begyndt at blive urolig og tryghedssøgende.
Den normale fødsel
Dette er oftest starten på en normal fødsel. Hunde er drægtige i gennemsnit 63 dage. Ca. et døgn før start af fødsel falder tævens kropstemperatur til under 37 grader. Lige før fødselsstart stiger den igen til normal. Derfor kan det være en fordel at tage tævens temperatur 2 gange dagligt den sidste uge for terminsdagen. Det er i øvrigt almindeligt, at tæven går fra foderet i døgnet op til fødselsstart.
Opblokningsperioden begynder, når tævens temperatur igen ligger i normalområdet. I denne fase trækker livmoderen sig sammen, uden der kommer egentlige presseveer. Livmodermunden udvider sig, således hvalpene kan passere uhindret. Det er typisk, at tæven udviser tegn på smerter og bliver urolig. Den kan finde på at lægge- og rejse sig hele tiden. For en ejer, der for første gang oplever en hundefødsel kan denne fase virke lidt skræmmende. Da kan det være en hjælp at ringe til sin dyrlæge og få vurderet om fødslen går, som den skal.
Opblokningsfasen må maksimalt vare 12 timer. Går der længere tid, kan det være tegn på fødselsvanskeligheder. Nå en hvalp lægger sig i fødselskanalen får tæven reelle presseveer. Der må helst ikke gå mere end 30 min med kraftige presseveer eller vandet er gået, før den første hvalp fødes. Ligeledes må der generelt helst ikke gå mere end 3 timer mellem hver hvalp. Gør der det eller er flådet fra tævens skede uklart eller grønligt, så bør dyrlægen kontaktes.
Fødselshjælp
Det var det Allys ejere gjorde den søndag. De ringede, da de var urolige over forløbet og fordi Ally ved sidste fødsel måtte gennemgå et kejsersnit. Allys ejer viste, at der kun var 2 fostre, da røntgen billeder var tager tidligere hos egen dyrlæge. Kun 2 hvalpe kan i sig selv kan være kritisk, da hvalpene da ofte er store.
Ved min kliniske undersøgelse af Ally fandt jeg alt normalt. Jeg kunne mærke, at hun endnu ikke var helt opblokket og dermed ikke helt klar til presseveer. Jeg kunne heller ikke mærke hvalpe liggende i fødselsvejen.
For at sikre mig, at hvalpene havde det godt, ultralydsscannede jeg hvalpene og deres hjerter. Ved denne undersøgelsesmetode kan der ses, om der er liv og ved at tælle hvalpenes hjerteslag pr. minut kunne jeg vurdere om hvalpene var så belastede, at et akut kejsersnit var nødvendigt. Ligger hvalpens hjertefrekvens mellem 140-160 er hvalpen upåvirket. Over 160 har hvalpen det godt og er normalt påvirket af fødslen. Ligger hjertefrekvensen under 140, da er hvalpene belastede og kejsersnit tilrådeligt. Allys 2 hvalpe var let stressede af fødslen, idet den ene hvalps hjertefrekvens lå på 166/min og den anden på 180/min
For at vurdere Allys tilstand tog jeg en blodprøve som viste let blodmangel. Alt andet var normalt.
Så min konklusion var, at fødslen ind til videre forløb normalt med let stressede hvalpe. Allys ejere var dog meget nervøse og ønskede, at jeg lavede kejsersnit. Denne beslutning var fornuftigt på dette tidspunkt med Allys tidligere fødselshistorie in mente.
Det er altid svært at beslutte, hvornår man skal foretaget kejsersnit, da et sådan ikke er uden risiko for mor og hvalpe. På den anden side kan hvalpene dø, hvis kejsersnittet ikke foretages rettidigt. Desværre findes der ikke en facitliste og hver enkelt fødsel må bedømmes hver for sig.
Kejsersnit
Således ringede jeg efter hjælp, da man altid bør være minimum 2 fagpersoner tilstede under operationen. Antallet af hjælpere bestemmes oftest af antallet af hvalpe, der skal fødes. Den søndag havde jeg 2 hjælpere. Den ene dyrlæge Mia Huus som afbrød sin fridag for at komme ind og hjælpe. Den anden var min datter på 16 år, som var så heldig at være på Aalborg Dyrehospital og under kyndig vejledning af Mia og jeg kunne være med. Når hvalpen kommer ud efter kejsersnit kan den være påvirket af bedøvelse og det er vigtigt at den hjælpes i gang. Den får suget svælget for fostervæske og bliver forsigtigt frotteret. Det stimulerer dens hjerte- og lungefunktion. Navlestedet bliver herefter ordnet og hvalpene bliver vejet og tjekket for defekter som for eksempel ganespalte.
Alt imens mine hjælpere var i fuld gang med dette kunne jeg i ro og mag sy Allys livmoder og bughule sammen. Allerede under Allys opvågning fra narkosen var begge hvalpe fint i gang med at drikke den første meget vigtige råmælk, hvor alle de gode antistoffer er.
Heldigvis gik kejsersnittet godt med 2 levende hvalpe som resultat. Mor Ally klarede operationen fint og vi kunne glade drikke jordmoderkaffe, mens vi kunne nyde synet af de 2 hvalpe diende hos deres mor. Der findes næsten intet bedre.
Heldigvis er det sådan, at de allerfleste hundefødsler går fint. Kun 5% af fødslerne kræver assistance. Drægtighed er ingen sygdom.
Dyrlæge CertOnc
Berit Aakjær Sørensen
Aalborg Dyrehospital A/S