Muskelsygdom hos Schæferhunden Rollo

Der er mistanke om, at Rollo lider af Fibrotisk Myopati, en sygdom hvor dele af muskelvævet bliver erstattet af bindevæv.

Jeg sender denne mail til Jer fordi min Schæferhund har et problem med sin sit venstre bagben. Rollo er halvandet år gammel og har altid været frisk, og gerne villet med på gåture. Han har altid gået lidt underligt på bagparten – uden at vi dog har kunnet sætte fingeren på, hvad der helt var galt. Vores dyrlæge har set ham til de obligatoriske eftersyn og set ham mønstret på parkeringspladsen, men har sagt, at så længe Rollo er glad og frisk, så ville han ikke gøre noget, hvis det var hans hund. Det har vi så slået os til tåls med og nok tilskrevet haltheden at han var meget hvalpet i sin gang.

De seneste måneder er haltheden dog taget til og vi konsulterede en anden dyrlæge. Den anden dyrlæge undersøgte Rollo og tog røntgenbilleder af hofter, skuldre og albuer, og sendte dem til Dansk Kennel Klub, som gav Rollo de fineste karakterer for alle led. Dyrlægen tog også billeder af Rollos knæ- og fodled (haseled?) samt bagpote, men fandt heller ikke noget unormalt der. Slutteligt er Rollo også blevet undersøgt for flåtbårne sygdomme, men også her var der ikke noget at komme efter. Rollo har nu fået smertestillende medicin – loxicam – i 16 dage uden effekt, og vi synes faktisk heller ikke, han har virket til at have ondt. Hvis jeg skal beskrive haltheden, så er det som det venstre bagben bruges hurtigere end det højre og at hans tæer drejer indad til sidst i skridtet.

Det eneste gode ved situationen er, som nævnt ovenfor, at han ikke virker til at have ondt, men vi er selvfølgelig bekymrede og håber I kan hjælpe os.

 

Med venlig hilsen

Familien Poulsen


 

Kære Familien Poulsen,

 

Mange tak for Jeres mail. Jeg kan godt forstå, at I er bekymrede for Rollo. Ud fra Jeres mail kan jeg se, at Rollo har fået sit bevægeapparat grundigt undersøgt for de hyppigste årsager til halthed på bagparten. Med dette i baghovedet og Jeres fine beskrivelse af haltheden, tror jeg, at jeg ved hvad der er årsagen til Rollos halthed. Jeg tror han lider af Fibrotisk Myopati.

 

Hvad er Fibrotisk Myopati?

Ved Fibrotisk myopati erstattes normalt muskelvæv af bindevæv – arvæv - og der sker en forkortelse af den pågældende muskel. Alt efter hvor meget musklen bliver forkortet, vil bevægelsen af de led, som musklen spænder over påvirkes.  Enhver skade på muskelfibre kan bevirke, at muskelfiberen erstattes af bindevæv. Det er det, som sker ved almindelig fibersprængninger, men ved Fibrotisk Myopati er der tale om at hele musklen eller store dele af musklen erstattes af bindevæv.

 

Hvem rammes af Fibrotisk Myopati?

Hos Schæferhunde eller blandinger deraf, og især hannerne, kan det engang imellem ses, at en eller flere af musklerne på inder- eller bagsiden af låret erstattes af bindevæv. Der er ofte tale om hunde i 8-10 måneders alderen.  Lidelsen er dog også set hos Doberman og Rottweiler samt flere andre racer. Man kender ikke årsagen til Fibrotisk Myopati, men har mistanke til traume, nervelidelse eller lidelser i immunsystemet.

 

Hvad er de kliniske tegn på Fibrotisk Myopati?

De muskler, der typisk rammes ved Fibrotisk Myopati, spænder over knæ-,  hase- og hofteled og derfor er resultatet at hunden ikke kan strække has-, knæ- og hofteled fuld ud. Resultatet bliver derfor at hunden får et forkortet skridt, der sluttes af med en hurtig, næsten elastisk indaddrejning af poten lige før den rammer jorden. Samtidig drejes hælen udad. Haltheden er oftest tydeligst i trav. I 40-60% af tilfældene rammes begge bagben. Hunde med Fibrotisk Myopati har oftest ingen smerter.

 

Hvordan stilles diagnosen Fibrotisk Myopati?

Typisk stilles diagnosen ved en mønstring af hunden efterfulgt af en klinisk undersøgelse. Nogle gange kræver den kliniske undersøgelse af hunden at den får en beroligende indsprøjtning, da de unge Schæfere ofte er noget livlige. Ved undersøgelsen vil dyrlæge teste bevægeligheden i bagbenenes led og mærke musklerne igennem. Dyrlægen vil også prøve at udelukke nogle af de lidelser, der kan ligne Fibrotisk Myopati, som fx lidelser i has, knæ og hofte samt nervelidelser. Ultralydsskanning kan bruges til at identificere den muskel eller de muskler, der er ramt samt til at vurdere udbredelsen af skaden.

 

Hvordan behandles Fibrotisk Myopati?

På nuværende tidpunkt er der desværre ingen kurativ behandling. Der er gennem tiderne forsøgt overskæring af den afficerede muskel på forskellige måder samt injektion med muskelafslappende stoffer, som fx Botex, men desværre uden længerevarende effekt. Typisk sker der tilbagefald efter 3-5 måneder.

Fysioterapi og kiropraktik kan hjælpe nogle hunde med Fibrotisk Myopati, da den abnorme gang de har, ofte belaster resten af deres bevægeapparat.

Jeg håber, at ovenstående har hjulpet Jer og slutteligt vil jeg nævne, at jeg har set flere hunde med milde tilfælde af Fibrotisk Myopati, som har kunnet leve med deres sygdom.

Med venlig hilsen

Dyrlæge Michael A. Butler
Aalborg Dyrehospital