Flåter kan være farlige

Flåtsæsonen er på vej

 

Foråret er heldigvis snart på vej og forhåbentlig med mere sol og varme, men med denne skønne årstid bliver det atter flåtsæson. 

 

Har flåten overhovedet været væk?

Skovflåten gemmer sig i perioder med hård frost og sne, men når temperaturen er over 5-7 grader, så kommer Skovflåten frem. Måske er den allerede fremme!

 

 Hvilke flåter har vi?

Allerførst skal vi lige have slået fast at tæger og flåter ikke er det samme! En tæge er et insekt og har 6 ben. En flåt er en mide og tilhører klassen “spindlere”. Det vil sige, at den er mere i familie med en edderkop end en tæge, og derudover har den 8 ben.

Den flåt vi kender bedst, og som er mest udbredt i Danmark, er Skovflåten (Ixodes Ricinus) og som Sebastian Klein har udnævnt til Danmarks farligste dyr.

En anden flåt er Engflåten (Dermacentor reticulatus), som lige nu breder sig, men den er heldigvis stadig sjælden. Engflåten er mere modstandsdygtig, både over for lave temperaturer; den er aktiv allerede ved 3 grader og kan overleve under vand i op til 100 dage.

Den mindre kendte Pindsvineflåt (Ixodes hexagonus) er udbredt i Danmark. Den holder sig primært til pindsvin og bider sjældent mennesker, hunde eller katte.

 

Ny flåtovervågning i Danmark

Da flåterne kan smitte både mennesker og dyr, herunder vores hunde og katte, med farlige sygdomme, er det værd at holde øje med deres udbredelse. Forskere på Roskilde Universitet er med i et EU-støttet forskningsprojekt: NorthTick. Projektet har til formål at forbedre risikovurderingen, give en mere effektiv forebyggelse, optimere diagnostiske muligheder samt give bedre patientanbefalinger.  På hjemmesiden www.flaatinfo.dk kan man registrere, om man selv ellers ens kæledyr er blevet bidt af en flåt. Eller om man har set en flåt i naturen.

 

Hvilke sygdomme kan flåterne give vores hunde og katte?

Det er vigtigt at holde vores hunde og katte fri for flåter, da de kan overføre en række sygdomme, som kan gøre vores hunde og/eller katte alvorligt syge. Det drejer sig om sygdomme som:

Borreliose også kendt som Lyme Disease er forårsaget af bakterien Borrelia. Symptomerne er oftest feber, nedstemthed, hævede lymfekirtler samt ømme muskler og led, hvilket giver halthed.

Anaplasmose også kendt som ehrlichiose er forårsaget af bakterien Anaplasma phagocytophilum. Symptomerne er oftest feber, træthed, nedsat appetit, smerter i kroppen og stiv bevægelse. I nogle tilfælde ses hoste, diarré, opkast, blege slimhinder og/eller blødninger.

TBE - Tick Born Encephalitis er forårsaget af en virus, Tick Borne Encephalitis Virus. Symptomerne er feber (oftest meget høj feber), sløvhed, opkast, manglende appetit, og senere ses symptomer på hjernebetændelse som slingerhed, inkoordination, kramper og/eller lammelser.

Babesiose er forårsaget af protozoen Babesia canis. Symptomerne er blodmangel, træthed, hyperventilation, feber, blege slimhinder og/eller gulsot.

Som det fremgår, er mange af symptomerne noget uspecifikke, dvs. det kan være svært at stille diagnosen udelukkende på symptomer. Der skal laboratorie-diagnostik til som blodprøver.

På Aalborg Dyrehospital er vi meget opmærksomme på, at disse sygdomme kan komme snigende og at symptomerne ikke nødvendigvis er specifikke. Derfor bruger vi gerne en hurtig test, hvor vi tester om din hund har antistoffer mod nogle af disse sygdomme. Skal vi stille diagnosen med sikkerhed, skal blodprøven sendes videre til et laboratorie, som laver en PCR-test. Men det tager nogle dage, inden vi har det endelige svar.

 

Hvad kan man gøre for at undgå de ubehagelige sygdomme?

Når man ved, hvor ubehagelige og farlige de flåtbårne sygdomme er, forstår man vigtigheden af at beskytte sin hund eller kat mod flåter, og det findes der heldigvis mange effektive lægemidler til.

Nogle midler er repellerende, dvs. de findes på hunden/kattens pels eller hud, og flåten optager midlet med det samme, den kommer på dit kæledyr, men det betyder også, at midlet kan skylles/vaskes af, hvis dit kæledyr ofte vaskes eller bader. Disse midler findes både som halsbånd eller spot-ons.

Andre midler optages af hunden eller katten og ligger i dyrets krop. Flåten optager midlet, når den bider hunden/katten og flåten dør ganske hurtigt herefter. Disse midler findes både som spot-ons og tabletter. Husk at det er ikke alle midler katte kan tåle!

Hvis du er i tvivl om håndtering af flåter, kan du spørge din dyrlæge til råds. Og så byder vi foråret velkommen!

 

Iben Strøm
Dyrlæge