Flåter og borrelia
Til dyrlægerne på Aalborg Dyrehospital
Vi, min nye hund og jeg, går mange ture i naturen især i Hammer Bakker, der er mange rådyr og dermed også mange flåter. Nu nærmer vi os igen sæsonen for flåter og jeg er lidt i tvivl, om hvordan jeg bedst beskytter Jack mod flåter og de sygdomme flåterne kan overføre.
I gamle dage, hvilket vil sige for 15 år siden, da jeg boede hjemme hos mine forældre, behandlede vi med ExSpot, som vist ikke findes mere (ærgeligt, for min mor siger, at det var meget effektivt mod flåter).
Mine hundelufte-venner siger, at man kan få andre produkter til at dryppe på huden og sågar halsbånd, der virker afskrækkende mod flåter, men hvad skal jeg vælge?
Med venlig hilsen
RJ.
Tak for din mail og tillykke med din nye hund.
Du har ret - flåtsæsonen starter snart og varer typisk fra marts-november, nogle gange lidt længere, da flåterne er aktive ned til ca. 5 grader.
Flåtens livscyklus
Flåten er en blodsugende mide, der har rådyr som primær/hovedvært, men den kan suge blod fra alle varmblodede dyr. Det tager typisk 3 år for flåten, at gennemgå sin livscyklus fra æg til voksen. Efter parring og et blodmåltidet på et værtsdyr falder den voksne hunflåt ned på jorden og lægger mellem 2000-3000 æg, der klækkes til laver over et par uger. Disse larver ligger og venter på et forbipasserende dyr - oftest en mus og suger blod af denne, hvor efter larven over det næste års tid udvikles til en nymfe. Nymferne kravler op i vegetationen, dvs græsstrå eller lignende, og venter på et nyt værtsdyr. Efter et nyt blodmåltid falder nymfen ned på jorden, for over det næste år at blive til en voksen flåt.
Flåtbårne sygdomme
Grunden til at vi er bange for flåter, er at de kan overføre sygdomme til fra dyr til dyr, herunder vores hunde, men også os selv. Flåten selv bliver ikke syg, men er vektor (smitteoverfører) af en sygdomsfremkaldende organisme.
Flåter i Danmark kan overføre flere sygdomme - de hyppigste er Borreliose, Anaplasmose og i sjældne tilfælde TBE (Tick Borne Encephalitis).
Borreliose kan udvikles fra få uger til et par måneder efter bid af en inficeret flåt. Symptomerne er mangeartede og kan være alt fra feber og nedstemthed til ømme hævede led og muskler. Borreliose kan også ramme nervesystemet.
Symptomerne ved Anaplasmose er, ligesom ved Borreliose, uspecifikke og en hund med Anaplasmose kan præsenteres med nedsat appetit, let feber, ømhed i bevæggeapperatet og vægttab samt tristhed. Nogle har småblødninger i huden eller næseblod.
Hunde med TBE kan, ligesom de to ovennævnte lidelser, have et mangeartet symptombillede, men kan også præsenteres med meget høj feber, afmatning tenderende til det apatiske efterfulgt centralnervøse forstyrelser som slingerhed og lammelser.
Hvordan undgår man flåter på sin hund
Ex-Spot, som du nævnte i dit spørgsmål, har vi ikke længere til rådighed i Danmark, men der findes andre midler man kan bruge. Bayvantic er et spot-on produkt, der indeholder det samme aktive lægemiddel som Ex-Spot og skal gives hver 4. uge. Bayvantic beskytter udover flåter også mod lopper, pelslus, myg og sandfluer. Halsbåndet dine hundelufte-venner nævnte hedder Seresto og virker mod flåter og lopper i 7-8 måneder.
Vaccination mod borreliose
Som noget nyt kan man nu også vaccinere mod én af de flåtbårne sygdomme, nemlig Borreliose. Hunden skal vaccineres to gange med 3 ugers mellemrum og derefter 1 gang om året. Det er bedst at vaccinere sidst på vinteren eller tidligt om foråret. Det skal nævnes at Borrelia-vaccinen ikke må gives sammen med andre vacciner.
Når uheldet er sket, flåten sidder fast
Hvis uheldet er ude og din hund har fået en eller flere flåter på sig, er det vigtigt at fjerne den/dem med det samme. Dette gøres lettest med en flåttang eller pincet. Gamle husråd om at smøre flåten ind i olie, neglelak eller lignende frarådes, da det kan få flåten til at kaste sit tarmindhold op og dermed øge risikoen for smitteoverførsel.
Jeg synes du skal få en snak med din dyrlæge om hvilken af ovenstående behandlinger, der passer dig og din hund bedst, så I er godt rustet til flåtsæsonen.
Slutteligt vil jeg lige opfordre dig og alle andre til altid at checke Jer selv og Jeres børn for flåter, når I har været ude i naturen.
Med venlig hilsen
Dyrlæge Michal A. Butler
Aalborg Dyrehospital