Forgiftning hos hund

Forgiftninger hos hund og kat

En ængstelig hundeejer ringer til dyrlægevagten og spørger til sin hund, der har ædt en pose med chokolade, mens ejeren var på indkøb. Ejeren vil gerne vide hvad hun skal stille op, da hun ved hunde ikke kan tåle chokolade. 
Er det nødvendigt med dyrlægehjælp eller skal hunden nok klare den? 
Faktisk er det langt fra kun chokolade, der kan være giftigt for vores kæledyr. 

Læs her hvilke fødevarer der kan være farlige og hvor store og små mængder der skal til. 

Chokolade
Chokolade indeholder stofferne theobromin og koffein, der optages over mave-/tarm-slimhinden. Årsagen til at chokolade er farligt, er at hunde og katte udskiller disse stoffer meget langsomt og at stofferne påvirker centralnervesystemet og hjerterytmen. En forgiftet hund eller kat kan derfor have muskelsitren, være overgearet, kaste op og have diarre, tisse større mængder end normalt og have for hurtig puls. 
I værste fald kan dyret dø af sine symptomer. 
En forgiftet hund eller kat vil blive behandlet med brækmiddel hvis det er sket inden for kort tid, op til 1-2 timer. Er det længere tid siden er maveindholdet på vej ned i tarmen og dyrlægen må behandle patienten som symptomerne opstår. 

Indholdet af theobromin og koffein varierer meget i vores fødevarer; jo højere indhold af kakao, des farligere. 
En hund på 5 kg kan således dø af 30 g kogechokolade, men få forgiftnings-symptomer allerede efter bare 5-10 g. Hvor imod samme hund kan spise 50 g mælkechokolade inden der ses symptomer. 
Katte er endnu mere følsomme. 
Kaffe og the indeholder samme skadelige stoffer, men har så kraftig lugt og smag, at vores kæledyr oftest holder sig fra at æde det. En rigtig slikmund går efter den gode chokolade. 

Løg og hvidløg
Løg, hvidløg og andre løgplanter af familien Allium, indeholder stoffer, der ødelægger, især kattes røde blodlegemer ganske effektivt. Stofferne optages ligeledes over mave-/tarmslimhinden. 
Dyrlægen vil forsøge at tømme maven for eventuelt indhold eller behandle patienten, som symptomerne opstår. Det er derfor vigtigt, at hvidløg gives med omtanke, hvis man vil forsøge at forebygge f.eks. loppeangreb, uden at benytte de godkendte lægemidler. 
En japansk dyrlæge beskrev for mange år siden, hvordan to katte kom slemt af dage, efter de var blevet fodret med løgsuppe! Symptomerne viser sig som nedstemthed, nedsat ædelyst, opkast og diarre. Flere dage efter kan der ses symptomer som blege slimhinder, for hurtig puls og vejrtrækning, og spor af blod i urinen. 

Vindruer og rosiner
Trods flere kendte tilfælde af vindrue/rosin forgiftning, kendes det giftige stof ikke. Erfaringer har dog vist at selv små mængder er nok til at fremkalde forgiftnings-symptomer. Symptomerne starter 6-24 timer efter indtagelse og er ofte opkast, diarre, nedstemthed, mave-smerter, og nyresvigt, der kan føre til dødsfald. 
Dyrlægens behandling vil koncentrere sig om at hindre nyresvigt, da det er patientens største problem. På grund af en høj dødelighed ved vindrue/rosin forgiftning vil indlæggelse oftest komme på tale. 
 
Af andre fødeemner kan nævnes:
Humle, avocado (særlig farligt for fugle) og visse nødder bør man også holde sig fra at give sin kæledyr. Desuden skal nævnes Xylitol, et sødemiddel, der anvendes i sukkerfrit tyggegummi, samt salt, der findes i høj koncentration i f.eks. trylledej til børn. Husk på; mange hunde er glade for at få en hundekiks i stedet for et stykke chokolade eller en vindrue – slik er kun til mennesker. Er du i tvivl om dit kæledyr har spist noget giftigt, skal du straks kontakte en dyrlæge. 

Simon Sills Mogensen, Dyrlæge Aalborg Dyrehospital