Giardia

Til dyrlægerne på Aalborg Dyrehospital Min hund, en irsk terrier på 3 år, har gennem de seneste måneder haft problemer med sin afføring. Problemet består i, at hans afføring ikke er normalt formet, men noget løs i det. Farven er normal brunlig som den altid har været. Når man ser bort fra den løse afføring synes jeg at Paddy frisk og rask. Jeg har, efter råd fra mine hundekyndige venner, givet skånekost bestående af kogte ris tilsat lidt A38 samt torskerogn, hvilket hjalp lidt. Derefter købte jeg hos dyrlægen noget mælkesyrepasta, der skulle stabilisere, men afføringen er stadig ikke helt som den skal være. Jeg har nu ad omveje hørt, at der i Østerådalen er konstateret flere tilfælde af giardia. Det er netop der, hvor Paddy og jeg går mange af vores ture. Kunne det tænkes at Paddy har fået giardia? og hvordan tester man for det? Med venlig hilsen Bente N.

 

Kære Bente

Tak for din mail.

Giardia er blot én af mange årsager til diarre hos hund. Der er tale om en protozo – en encellet organisme, der lever i tarmene hos både dyr og mennesker.

Infektion sker ved indtagelse af giardia-cyster, der kvitteres med afføringen fra inficerede hunde. Giardia-cysten, der er en inaktiv form, aktiveres og koloniserer tarmen. Hos stærke individer vil der ikke udvikles klinisk sygdom, men parasitten vil stadig være i tarmen og stadig udskilles til omgivelserne. Hos mindre stærke individer vil den aktive form for Giardia opformeres og forstyrre tarmens normale funktion med sygdom til følge.

Symptomerne kan variere fra mild til alvorlig diarre, oftest er afføringen dog kokasse-agtig og hunden forbliver alment upåvirket. Som nævnt ovenfor kan både dyr og mennesker inficeres. Hos vores kæledyr er det oftest hos hund vi ser infektionen, men katte kan også inficeres.

Diagnosen stilles ved påvisning af parasitten i en afføringsprøve.

Der er flere forskellige lægemidler, der kan bruges til at behandle giardia. Ingen af præparaterne virker i 100% af tilfældene. og derfor kan det være nødvendigt at behandle i flere omgange med forskellige præparater. I langt de fleste tilfælde lykkes det dog at komme infektionen til livs.

Som du kan se af ovenstående, passer symptomerne på klassisk giardiose fint på din Paddy og jeg vil derfor anbefale dig, at kontakte din dyrlæge, så I kan komme i gang med en behandling, hvis der skulle være tale om giardia og en videre udredning, hvis der ikke er tale om giardia. God bedring med Paddy og god jul.

Med venlig hilsen

Dyrlæge, Michael A. Butler

Aalborg Dyrehospital