Foråret byder på en del giftige fristelser

Forårsblomterne og især løgplanterne kan være farlige for vores kæledyr

Kalenderen skriver marts, og på papiret er foråret kommet. Foråret bringer lyset og solen med sig, og jorden begynder at vågne op. De første vintergækker og erantisser er dukket op, også selvom de for en stund er glemt i sneen og den sibiriske kulde.

Foråret giver os et smil på læben, og lysten til at nusse i haven begynder så småt at melde sig. Vi tager gerne hunden med, og vores katte begynder for alvor at strejfe rundt igen.

Med foråret følger mange forårsblomster, men selvom de er en pryd for øjet, er de ikke alle dyrevenlige. Det er specielt løgplanterne, vi skal være opmærksomme på, da en selv en lille mængde kan forårsage stor skade og potentielt livsfare.

- Vintergækker

- Erantis

- Påskeliljer

- Anemoner

Er nogle af de blomster vi skal være opmærksomme på de næste måneder. Man skal specielt være opmærksom, hvis man har fået sig en lille hundehvalp. Hvalpe vil af natur rigtig gerne have snuden i alt. Der er derfor ikke langt fra fritliggende blomsterløg til blomsterløg i en hvalpemave.

De første symptomer er ofte opkast og diarré. Dyrene kan senere i forgiftningsprocessen blive slingre i deres gang, kollapse og virke delvis lammede. De alvorligste skader ses, når der sker påvirkning af de indre organer, og det er her dyrene for alvor er i livsfare.

Der findes desværre ingen modgift mod giften fra blomsterne, men dyrlægen har flere muligheder for behandling. 

Skulle man opdage at sin hund eller kat har været i blomsterløgene er det vigtigt at opsøge sin dyrlæge straks. Dyrlægen vil i de fleste tilfælde give et brækmiddel, så de spiste blomster kan komme op igen, og videre forgiftning kan forhindres. Ses flere symptomer vil dyrlægen alt efter sværhedsgraden behandle støttende. I nogle tilfælde kan hospitalisering være nødvendigt.

På Aalborg Dyrehospital har vi stor erfaring i at behandle forgiftninger, og tilses dyrene tids nok kommer de fleste sig uden varige mén.

Dyrlæge Pernille Møller

Aalborg Dyrehospital