En god jul også for hunden

Vi vil så gerne have en god jul, men hvordan giver vi også vores hunde en god jul

Julen er tæt på og dermed nogle gode dage med hygge og lækker mad. Hunden må selvfølgelig også gerne mærke, at det er jul. MEN man skal ikke lytte til teksten i en af vores hyggelige julesange ” Sikken voldsom trængsel og alarm”, hvor vi synger: ”lænkehunden selv får dobbelt sul, den skal også vide, det er jul”, så kan det let gå galt, og julen bliver ikke så god for hunden og dens ejer.

Pas på med maden.

I julen spiser vi mennesker en del traditionel mad, som er meget fedtholdigt f.eks. andesteg med andesauce, flæskesteg med sprød svær, medisterpølser, flæsk m.m. Når man sidder dér ved middagsbordet juleaften eller ved julefrokosten, vil man naturligt nok gerne dele sin hygge med sin søde hund/hunde. ”Den/de skal selvfølgelig også mærke, at det er jul”. MEN her ligger en stor risiko for hunden, hvis vi deler vores fede julemad med hunden. Hunde tåler ikke fed mad og slet ikke, hvis de normalt kun får deres gode hundefoder. Faktisk er de fleste hunde heller ikke vant til foderskifte. Vi mennesker holder meget af at spise varieret. Hundes fordøjelse har bedst af, at der ikke sker udsving/ændringer af fodringen.

Konsekvensen af at give sin hund et fedtholdigt måltid kan være diarré og opkast, samt måske en meget mere alvorlig diagnose som bugspytkirtel betændelse (pancreatitis), som kræver besøg hos dyrlægen og måske endda hos vagtdyrlægen.

Bugspytkirtlen (pancreas) er et lille, men meget vigtigt organ, som sidder ved tolvfingertarmen (duodenum), mavesækken og leveren. Bugspytkirtlen laver nogle meget vigtige enzymer til fordøjelsen: bl.a. amylase og lipase, som nedbryder fedt. Samtidig findes der nogle celleøer, som kaldes de Langerhanske øer, i disse små celleøer dannes insulin. Når hunden pludselig spiser et fedtholdigt måltid, kommer bugspytkirtlen på overarbejde og der er risiko for, at den “overproducerer” de fedtopløsende enzymer. Herved opstår en inflammation (voldsom irritation) i kirtlen. Man kan populært sige, at bugspytkirtlen begynder, at spise sig selv. Inflammationen kan sprede sig til de omkringliggende organer og bughinden. Lige pludselig har man en akut syg hund med meget stærke smerter, som kræver besøg hos vagtdyrlægen. Andre gange “slipper” hunden med opkast og diarré, hvilket ligeledes kan kræve besøg hos dyrlægen.

Hvis man vil forkæle hunden, så giv den en godbid eller et tyggeben, som den kan hygge sig med, medens vi andre sidder og spiser.

Samtidig skal man heller ikke give hunden voldsomt mange godbider. Som skrevet ovenfor, tåler hunden ikke ret godt store ændringer i kosten. Det skal helst være lidt ensformigt. Ellers risikerer man diarré og evt. opkast.

Dét hunden ville have allermest fornøjelse af er lidt godbider og god gåtur.

De forkerte legesager.

Det er en travl tid i juledagene og meget at huske på. Også her skal man huske på sin hund, og sikre sig, at den ikke kan komme galt afsted med alle de sære ting, vi har fundet frem.

Julenisser, julepynt, gavepapir og gavebånd er alt sammen genstande, som kan blive til sjove legesager for den legesyge hund, men meget af det kan hunden komme til skade med. Noget går for let i stykker og hunden kan i nysgerrighed komme til at spise det. Eller hvis små børnefingre med slikrester m.m på sig har rørt ved gavepapir og -bånd, kan hunden pludseligt finde selv den mest mærkelige genstand interessant at spise.

Mange har chokolade, slik, nødder og småkager stående fremme for hyggens skyld. Disse ting skal selvfølgelig stå udenfor hundens rækkevidde. Rigtig god mørk chokolade og nødder er giftige for hundene, som de fleste godt ved.

Det kan derfor være nødvendigt hele tiden at rydde op og sætte væk.

Husk også at den besøgende hanhund kan tænkte: “ Wauw, sikke nogle søde mennesker, jeg besøger - de har et stort træ stående midt i stue, så det kan jeg tisse på!” Specielt, hvis den ikke har set et juletræ før.

I julen besøger vi heldigvis hinanden rigtigt meget, og det er skønt. Men ikke alle hunde bryder sig om den uro. Vi har anderledes og flere lys, vi synger og larmer også mere. Altsammen dejlig hyggelig julestemning. Men nogle hunde bliver utrygge ved alt det anderledes. Dem skal man tage hensyn til. Måske skal hunden have et lille tilflugtssted, hvor den kan finde ro. Man skal overveje om, hunden faktisk er mere glad og rolig hjemme, og ikke skal med os på julebesøg - også juleaften. Også selvom vi mennesker næsten ikke kan bære, at hunden ikke er hos os juleaften. Men vi skal tænke mest på hundens velbefindende, også denne specielle aften.

Gode råd til den gode jul for hunden og dig:

  • Gå en god lang tur med hunden om formiddagen.
  • Lav gerne nogle “småopgaver”, hvor den skal bruge sin næse.
  • Giv hunde sin almindelige mad og samme mængde, som normalt.
  • Hvis hunden er utryg ved støj, skal den kunne ligge sig et roligt sted. Måske skal den slet ikke med på julebesøg.
  • Hele tiden “scanne” omgivelserne, at der ikke er noget, som din hund kan komme til skade med.
  • Hvis hunden pludseligt snuser i noget papir e.l. Så undersøg det og fjern det.
  • Giv hunden lidt godbider, et tyggeben og måske et nyt stykke legetøj.
  • Fortæl gæster om husregler vedr. hunden, så de ikke giver noget forkert til hunden.

God jul
Iben Strøm, Dyrlæge