Hårtab

Jeg har en Engelsk Bulldog tæve på 6 år, som de seneste 2-3 år har udviklet hårløse pletter på begge sider af kroppen om efteråret og vinteren. Det første år var der tale om et område på størrelse med en 5-krone, men de senere år er området vokset og er nu på størrelse med en velvoksen håndflade på hver side af hunden. Som noget nyt i år, er det som om, at hun også begynder at tabe lidt på ørerne. I de hårløse områder er huden meget mørk og der kan være lidt skæl, men ellers ser den normal ud og det ser ikke ud til at klø eller genere. Det pudsige er, at netop som det hele ser værst ud, kommer pelsen stille og roligt tilbage og om sommeren er Daisy, som vores hund hedder, flot igen. Vi har gennem tiden været omkring et par dyrlæger og hundetrænere, der har ordineret alt fra loppekure, shampoos, antibiotika, fedtsyretilskud, levertran og BARF-foder, men intet ser ud til at gøre indtryk på Daisys pels, som bare fortsætter med at forsvinde og komme igen. Jeg er efterhånden ved at give op og da det tilsyneladende ikke er et problem for Daisy, er det måske også lige meget, men det kunne da være rart, hvis I havde en idé om hvad der var galt. Med venlig hilsen Jens

 

Til Jens

Jeg har en idé om hvad din Daisy fejler – jeg tror hun har sæsonbetinget flanke alopeci.

Sæsonbetinget flanke alopeci er et atypisk fældningsmønster, som kan ses hos enkelte individer af en række hunderacer blandt andre Boxere, Engelske og Franske Bulldogs, Airedale Terriers, Schnauzere og Gammel Dansk Hønsehund. Typisk er der tale om et ikke kløende symmetrisk pelstab på flankerne (siderne), enkelte gange kan næseryg, ører og mellemkød også være involverede. Områderne med pelstab er ofte velafgrænsede og huden er mørkfarvet. Pelsen vokser helt eller delvist spontant ud igen efter 2-4 måneder – nogle gange er pelsen helt som før, andre gange ses ændring i farve eller pelstype. Ofte gentages pelstabet og genvækst af samme flere år efter hinanden, men hos nogle hunde sker det kun en enkelt gang.

Årsagen til sæsonbetinget flanke alopeci kendes ikke helt, men man mistænker hormonet melatonin for at være involveret. Melatonin produceres i koglekirtlen. Melatoninproduktionen øges i mørke og hæmmes ved dagslys. Dette passer fint med at de fleste tilfælde af sæsonbetinget flanke alopeci ses i de mørke måneder, og at behandling med melatonin kurerer lidelsen. Enkelte hunderacer har dog pelstab om foråret og sommeren og får pelsen igen om efteråret og vinteren, så noget tyder på at andre ting også kan spille ind.

I Danmark behandles der ikke med melatonin til hunde med sæsonbetinget flanke alopeci.

Når en hund første gang har pelstab som Daisys, er der en række forskellige lidelser man skal udelukke, men når pelstabet år efter år kommer og går og der er tale om en Engelsk Bulldog, er jeg ret overbevist om, at der er tale om sæsonbetinget flanke alopeci. Så du skal ikke fortvivle, men blot elske din Daisy som hun er – både når hun har pels over hele kroppen og når hun ikke har.

Med venlig hilsen

Dyrlæge Michael A. Butler.