Herpesvirus hos hund

I sidste artikel skrev Berit om fastsættelse af korrekt parringstidspunkt, og om hvordan vi bedst får så mange dejlige hvalpe til verden som muligt. Når ikke det lykkedes at få tæven drægtig, der kun kommer få hvalpe eller det ulykkelige sker at nogle af hvalpene ikke overlever efter fødslen, skal herpesvirus mistænkes.

Hos mennesker er herpes virus vidt udbredt og især i stressede situationer, er vi flere der er så ”heldige” at få forkølelsessår som følge deraf. I perioderne hvor der ikke er udbrud af forkølelsessår, ligger virussen og gemmer sig i kroppen indtil næste udbrud. Er man først smittet, kan man ikke helbredes.
 

Canine Herpes Virus (hundens herpes virus) fungerer på samme måde. Kun hunde kan smittes med denne type herpes virus og alt efter hvornår i livet en hund smittes, ses forskellige symptomer og graden af hvor farligt for hunden det er, varierer. De forskellige grupper kan deles op i:
 

Voksen hund

Ved den voksne hund kan der være symptomer som mild luftvejsinfektion, hoste og næseflåd samt røde pletter (småblødninger) på slimhinder i kønsveje og på kønsorganer Generne for den voksne hund er begrænsede.

Nyfødte hvalpe op til 1-2 uger gamle

Anderledes alvorligt er smitte af hvalpe under 1-2 uger gamle. Hvalpene smittes oftest ved passage gennem hunhundens fødselskanal ellers via sekret fra mund eller næse fra hunhunden eller anden smittet hund efter fødsel. Nyfødte hvalpe der smittes bliver nedstemte, vil ikke indtage føde, har svært ved at trække vejret, virker urolige, kan gå i kramper og vil, hvis de er under 2 uger gamle oftest dø indenfor et par dage, selvom det bliver behandlet af dyrlæge.

Hvalpe over 2-3 uger gamle

Hvalpe der er ældre end 2-3 uger når de smittes vil oftest overleve, men de vil være smittebærere resten af livet.

Drægtige tæve eller fostre

Bliver en drægtig tæve smittet, kan det betyde at et eller flere fostre forgå under drægtigheden eller man kan opleve dødfødte hvalpe. 
 

Kan vi intet gøre?

På samme måde som ved mennesker, så kan hunden ikke helbredes får sygdommen og udbredelsen af herpesvirus ved hund i Danmark er desværre ikke kendt. Vores stærkeste våben er derfor forebyggelse i form af vaccination af drægtige tæver. Tæven skal vaccineres første gang enten i løbetiden eller indtil 7-10 dage efter parring og igen 1-2 uger inden forventet fødsel. Dette skal gentages ved hver drægtighed for at beskytte hvalpene optimal.


Det at få hvalpe skal helst være en glædelig tid, hvor både hund og ejer får en positiv oplevelse samt en masse fantastiske timer med dejlige hvalpe inden disse drager videre til nye familier. Bekymringer og sygdom er det sidste man har lyst til at bruge tid på.
 

Dyrlæge

Mia Huus