Hornhindesår hos hund

Jacques har fået et hornhindesår. At have et sår i øjet, kan være meget smertefuldt, og der er vigtigt med hurtig og korrekt behandling.

Spørgsmål

 

Til Dyrlægerne på Aalborg Dyrehospital

 

Kære Brevkasse,

 

Vi skriver til Jer, fordi vi har et problem med vores hund Jacques. Jacques er Fransk Bulldog og han er 4 år gammel. Han har i sit relativt korte liv været en del ved dyrlæge med hud- og luftvejsproblemer, men det som driller ham nu, er et sår på hornhinden i venstre øje.

Jacques har faktisk 2 gange før haft hornhindesår - et på hvert øje - efter henholdsvis nærkamp med en busk og en kat. Begge gange var der tale om overfladiske sår, som blev behandlet med øjensalve og helede efter en uges tid. Denne gang er det dog anderledes – vi har nu behandlet i 14 dage og vores dyrlæge taler nu om at øjet skal opereres selvom der tilsyneladende er tale om et overfladisk sår.

 

Vi er bekymrede for en operation på Jacques øje og har faktisk overvejet om det overhovedet er noget at trække ham igennem?
 

Med venlig hilsen  

Familien Petersen


Kære Familien Petersen

Tak for Jeres mail. Jeg kan godt forstå I er bekymrede for Jacques, når han oveni sine problemer med hud og luftveje, nu også er løbet ind i et øjenproblem. Jeg vil i det følgende holde mig til at kommentere på øjenproblemet.

 

Lidt om hornhinden

Hornhinden hos hund er knap 1 mm tyk og består af 3 lag. Helt yderst findes et tynd lag af celler, som hedder epithellaget. Cellerne i dette lag udskiftes løbende og typisk tager det en uges tid før et helt nyt lag er dannet. Under epithellaget findes stromaet, der udgør størstedelen af hornhindens tykkelse og består af parallelt liggende bindevævsceller. Den inderste del af hornhinden udgøres af et enkelt cellelag, kaldet endothelet. Hornhinden indeholder mange nervetråde, især i epithellaget og det er derfor, at sår eller ridser på hornhinde ofte er meget smertefulde.

 

Hvor alvorligt et hornhindesår er, afhænger dels af hvor stort det er, men især hvor dybt det er. Sår, der går gennem hornhinde, penetrerende sår, er således meget alvorlige og kræver hurtig behandling – både medicinsk og kirurgisk. Heldigvis er de fleste hornhindesår overfladiske og involverer kun epithellaget. Som beskrevet ovenfor udskiftes cellerne i epithellaget i løbet af en uges tid og derfor heler et ukompliceret overfladisk hornhindesår oftest på denne tid, ligesom Jacques to tidligere hornhindesår. Nogle gange heler et overfladisk hornhindesår ikke på den forventede tid og det har derfor brug for en ”hjælpende hånd”. Det man oftest gør, er at friske såret op. Dette gøres typisk ved at rulle epithelcellerne i kanterne af hornhindesåret af, og dermed giver man det muligheden for at få en ny start på sårhelingen. Man vælger ofte at beskytte det ”nye sår” på hornhinden ved at sy øjenlågene helt eller delvist sammen eller sætte en beskyttende kontaktlinse på øjet. Derudover gives hunden oftest en krave på, så den ikke kradser sig i øjet.

 

Selvom det måske lyder lidt voldsomt, tager hundene det som regel fint og prognosen, altså udsigten til helbredelse, er normalt rigtig god.

Jeg håber at ovenstående gav klarhed med hensyn til Jacques hornhindesår. Rigtig god bedring med ham.

 

Med venlig hilsen

 

Michael A. Butler

Dyrlæge, Aalborg Dyrehospital