Hoste

Til dyrlægerne Jeg har en snart 4 år gammel Chihuahua-tæve, der har hoste. Hosten er taget til over det seneste år og starter ofte når hun bliver ivrig eller trækker i snoren. Der kommer ikke noget op, når hun hoster og mellem hosteanfaldende synes jeg hun virker glad og har en god appetit. Det er svært at beskrive i et brev, hvordan det lyder, når hun hoster, men sådan lidt som tør luft, der kommer ud og til sidst bliver hun helt hæs, sådan fortsætter hun stødvist i op til 30 sekunder eller mere. Jeg har kontaktet dyrlægen da det startede, og han sagde at han troede det var smitsom kennelhoste og gav penicillin, der ikke hjalp. Jeg håber I kan hjælpe mig. Med venlig hilsen Janni P.

Kære Janni
Tak for dit brev. 

Det kan godt være, at din hund havde kennelhoste, da du i sin tid kontaktede dyrlægen, men jeg tror ikke det er det, der driller endnu – her et års tid senere. Langt de fleste tilfælde af kennelhoste forløber ukompliceret og er overstået i løbet af en uges tid. I nogle tilfælde kan der tilstøde komplikation i form af lungebetændelse, men hvis din hund havde lungebetændelse, ville den ikke være så frisk, som du skriver i dit brev.
Tracheal kollaps
Jeg tror din hund har et svagt luftrør, der engang imellem klapper sammen, når den trækker vejret. Tilstanden kaldes for Luftrørs-kollaps eller Tracheal kollaps, trachea er det græske ord for luftrør.
Et normalt luftrør holdes åbent af cirkulære bruskringe. Hos især små hunde kan disse bruskringe være svage, og dermed ikke modstå de trykændringer der forekommer, når luften passerer ind og ud af luftvejene. Resultatet er en karakteristisk tør hoste, der meget rammende beskrives som den lyd en skrigende gås frembringer. 
 
Diagnosen luftrørs-kollaps stilles ved hjælp af røntgenundersøgelse af hundens hals og brysthule eller ved en kikkertundersøgelse af luftrøret. For at sikre den bedst mulige behandling, er det vigtigt at påvise eventuelle andre ting, der kan forværre luftrørskollapsen. Dette kunne være en hjertelidelse eller sygdom i lungerne, som fx. kronisk bronkitis.
 
Behandlingen af luftrørskollaps vil typisk bestå i lindring af den irriterede slimhinde i luftrøret. Dette sker ofte i form af binyrebarkhormon. Derudover kan der gives medicin, der udvider bronkierne. 
 
Hunden skal ofte have medicinen resten af livet, men der er ting du selv kan gøre, for at reducere den mængde af medicin din hund skal have. 
- Således kan man skifte halsbånd ud med en sele, for at mindske trykket på luftrøret. 
- Hvis din hund er overvægtigt, kan den med fordel tabe sig til normalvægten. 
- Hvis du er ryger, vil din hund have stor glæde af, at du ryger uden for (eller evt. helt stopper). 
- Det er også vigtigt at undgå situationer, hvor hunden bliver ophidset.

 
Slutteligt skal nævnes, at hunde, der ikke responderer tilstrækkeligt på medicinsk behandling, kan opereres. Ved operationen vil man forsøge, at styrke det svage luftrør, typisk en slags plastikskinne/-spiral på luftrørets yderside.
Det er dog meget få hunde, der ender med at blive opereret, idet den medicinske behandling sammen de ovennævnte tiltag, i de fleste tilfælde, bevirker at hunden kan leve med sin sygdom.
Jeg håber at ovenstående gav dig lidt klarhed og vil anbefale dig at kontakte din dyrlæge, så din hund kan komme i behandling.

Med venlig hilsen
Dyrlæge Michael A. Butler,
Aalborg Dyrehospital.