Hot Spots
Klokken er 3 om natten og du vågner til lyden af din hund, som er i gang med en intens slikken i området omkring sin hale og hofte. Du får tændt lyset og konstaterer at huden i området er rødt og fugtigt.
Da forandringen kun er på størrelse med en 2-krone beroliger du dig selv (og din kone) om det det sagtens kan vente indtil I skal op klokken 7. For at få lidt ro til at sove, lukker du hunden ud i bryggerset. Klokken 7 står du op og lukker hunden ud af bryggerset – området med hudforandring er nu på størrelse med en underkop og din ellers så søde hund snerrer af dig, da du vil undersøge området.
Ovenstående fiktive senarie er sikkert velkendt for ejere af hunde, der har haft ”Hot Spots” – et hudproblem vi som dyrlæger ser med større hyppighed om sommeren.
Hvad er et HotSpot?
”Hot Spot”, ”Retriever eksem” og ”Sommersår” er trivialnavne for en akut fugtig kløende hudbetændelse hos hund. Hudbetændelsen spreder sig ofte hurtigt og den angrebne hud fremstår som rød, hævet og glinsende af vævsvæske. Den omkringliggende pels er ofte våd og ildelugtende. Området er som regel ømt – nogle gange så meget, at en ellers sød og omgængelig hund vil snappe hvis området forsøges undersøgt af en interesseret og bekymret hundeejer. Der er typisk tale om en enkelt velafgrænset hudlæsion, men det er ikke ualmindeligt med flere angrebne hudpartier i samme område. En hund kan få ”Hot Spot” over alt på kroppen, men ses oftest i ansigtet, ved halebasis, på siderne af låret eller på benene.
Hvorfor får min hund ”Hot Spots”?
Kort sagt kan alt hvad der udløser hudirritation og kløe være starten på et ”Hot Spot”. Hudirritationen medfører kløe og hundens slikken, biden og kradsen vil skade huden, svække og nedbryde dens naturlige forsvarsbarrierer. Hermed er vejen banet for en overvækst af hudoverfladens normale bakterieflora. Hvis denne proces fortsætter ubehandlet, vil den bakterielle overvækst kunne sprede sig ned i hudens dybere lag og en reel hudinfektion etableres. Infektionen vil forværre kløen yderligere – en selvforstærkende-kløe-cyklus er skabt.
Selvom årsagerne til ”Hot Spots” kan være mange er der alligevel nogle, der forekommer hyppigere end andre, se nedenfor:
- Loppeallergi
- Småsår eller rifter – f.eks. efter en tur gennem tæt beplantning.
- Infektion i ører eller analkirtler
- Fremmelegemer – f.eks. en splint.
- Allergier
- Insektbid – f.eks. et flåtbid
- En tæt lang pels, der kan resultere i fugtig hud, f.eks. en Golden Retriever (deraf navnet Retriever eksem)
- Kedsomhed eller stress.
- Trimning med klipper
- Ændring af den normale hudflora, - f.eks. efter bad i søer eller hav.
Hvad er symptomerne på ”Hot Spot”?
Ofte vil man se sin hund slikke eller bide et bestemt sted og ved nærmere eftersyn vil man konstatere at pelsen i det pågældende område er sparsom eller helt væk og huden fremstår rød, irriteret og fugtig. Nogle gange opdages hudforandringen tilfældigt ved at man ser pelsen i et område er klistret sammen. Da der, som forklaret ovenfor, kan etableres en selv-forstærkende-kløe-cyklus, har ”hot spot’et” et potentiale for hurtigt at spredes og dermed involvere store hudområder. Området kan være ømt og nogle gange så meget, at hunden bliver aggressiv hvis man vil prøve klippe eller vaske såret. I udviklede tilfælde vil hunden også have et påvirket almenbefindende. Såret kan begynde at lugte meget grimt.
Hvordan stilles diagnosen?
Diagnosen stilles ved klinisk undersøgelse af hunden sammenholdt med sygehistorien om pludselig opstået kløe på et enkelt hudområde.
Hvordan behandles ”Hot Spot”?
Hvad enten der er tale om en stor omfattende læsion, der potentielt kan medinddrage de dybere hudlag eller en mindre overfladisk læsion gælder det om at få klippet hele læsionen fri for pels. Der skal klippes således, at der er en bræmme af 2 cm normal upåvirket hud omkring læsionen. Klipningen tjener flere formål – dels får man et reelt overblik over problemets omfang, dels er det lettere at komme til at rense og vaske såret og slutteligt heler såret bedre, når det ikke er helt eller delvist dækket af pels. Som nævnt kan nogle hunde være meget smertepåvirkede og i disse tilfælde kan det være nødvendigt at berolige eller endda bedøve hunden for at få klippet og renses såret.
Når såret er klippet og renset er næste skridt i behandlingen at stoppe den selvforstærkende-kløe-cyklus. Dette gøres ved at give smertestillende og kløestillende medicin i form af tabletter, cremer, shampoos og eventuelt antibiotika. Det er ofte nødvendigt, i en kort periode, at ”hjælpe” hunden til ikke at klø yderligere i såret. Dette kan gøres ved at give hunden en krave eller en forbinding på.
Slutteligt er det selvfølgelig vigtigt at prøve at identificere en eventuel udløsende årsag og behandle denne – dette være sig f.eks. ørebetændelse, en indtrådt torn, allergi eller lopper.
Hvordan kan ”Hot Spots” forebygges?
Forebyggelse af Hot Spots kræver at den underliggende årsag identificeres og adresseres. Lopper er en hyppig årsag og derfor vil en forebyggende indsats mod disse være en god idé – eventuelt kan man vælge et præparat, der også forebygger mod flåtangreb, da bid af disse også kan irritere hunden og dermed være en udløsende årsag til Hot Spot. Det er også en god idé at sørge for at din hund har en sund og ren pels, så tilstræb derfor at børste din hunds pels igennem med jævne mellemrum – især hvis der er tale om en hund med en tæt og lang pels.
Jeg håber at ovenstående gav et indblik hudsygdommen ”Hotspot” og ønsker Jer alle en god sommer
Med venlig hilsen
Dyrlæge Michael A. Butler
Aalborg Dyrehospital