Hund med dårligt hjerte

Spørgsmål: Jeg har en Dansk-svensk Gårdhund på 10 år, der hedder Kvik. Kvik har desværre et lidt for stort hjerte og har altid haft det. For 2 år siden begyndte han at få 2 halve vanddrivende piller. Nu er problemet, at han er begyndt at drikke meget vand. Han drikker ½ liter i døgnet, er det normalt? Han er ellers frisk af sin alder. Kender I til kæledyrskrematorier i nærheden af Aalborg?

Svar:

Du skriver, at Kvik har et lidt stort hjerte men ikke, hvorfor hjertet er for stort. Det er meget sjældent, at en hund fødes med for stort hjerte og så opnår at blive 10 år.

Jeg kender jo ikke den eksakte diagnose på din hunds hjerte, men tillader mig at gå ud fra, at der er tale om den mest almindelige hjertelidelse hos små hunde. Der er oftest tale om en utæt hjerteklap mellem venstre forkammer og hjertekammer. Det er ikke i sig selv farligt eller behandlingskrævende, idet hjertet er i stand til at kompensere for utætheden ved at vokser sig lidt større i venstre side. Denne vækst er imidlertid belastende for hjertemusklen, der med tiden bliver dårligere til at pumpe. På et tidspunkt bliver hjertet så svagt, at hunden har brug for behandling. Der er flere typer hjertemedicin, bl.a. vanddrivende piller. Det er ofte en god idé at give blodtrykssænkende medicin samtidig og evt. medicin, der stimulerer hjertemusklen til at arbejde mere effektivt.

Det at din hund nu drikker mere end tidligere kan skyldes flere ting. Jeg syntes, at du skal lade din dyrlæge undersøge din hund. Dette foregår ved hjælp af blodprøver og urinprøve. Samtidig kunne man evt. justere din hunds hjertemedicin. Hvis man vil vide mere om Kviks hjertefunktion kunne du bede din dyrlæge om en hjertescanning. Hvis din egen dyrlæge ikke har udstyret og ekspertisen til dette vil du blive henvist til en klinik, der har.

Angående kæledyrskrematorier, så er det i dag sådan, at din dyrlæge kan få afhentet det døde kæledyr direkte fra klinikken. Du behøver altså ikke selv at transportere det aflivede dyr. Du kan derefter vælge, om du vil have asken retur. Denne kan leveres i urne til begravelse hvis du ønsker det.


Mette Rønn-Landbo, Dyrlæge