Hunde får også dårlig ånde
Kære brevkasse
Jeg har en dansk/svensk gårdhund på 8 år. Jeg synes, han over de sidste par måneder er begyndt at lugte ud af munden, men jeg har svært ved at få lov at se på tænderne. Han har ingen problemer med at spise sin mad eller tyggeben, og virker glad. Jeg synes dog at lugten er ubehagelig, og vil gerne vide, om der er noget jeg kan gøre ved lugten?
Med venlig Hilsen
M. Frandsen
Kære Hundeejer
Når din hund lugter fra munden, bør du få undersøgt den hos dyrlægen, for at finde årsagen til lugten.
Dårlig ånde forårsages af bakterier
Ildelugtende ånde hos hunden stammer oftest fra bakterier i mundhulen. Årsagen til tilstedeværelse af bakterier kan være tandsten, tandbylder eller fremmedlegemer i mundhulen. Dårlig ånde på grund af tandsten er hyppig hos hunde, og det kan nemt være årsagen til lugten hos din hund.
Der vil helt naturligt sætte sig en hinde af bakterier på tændernes overflade, kaldet plak. Plak kan binde mineraler i spyttet så det danner en hård kappe (tandsten), som er et godt fæste for yderligere bakterier. Bakterierne frigiver ildelugtende svovlforbindelser, og når bakterierne er til stede i store mængder, kan hunden lugte meget dårligt fra munden.
Desværre forårsager bakterier i større mængder i mundhulen også andre og mere alvorlige problemer end dårlig lugt.
Bakterier kan give lokal betændelse i tandkødet, hvor tandsten er i kontakt med gummen.
I starten ses tandkødsbetændelse som en rødme i tandkødet lige over tanden, men over en periode på normalt 1 – 1½ år vil betændelsen være årsag til begyndende nedbrydning af båndende mellem tanden og dens omgivelser, og føre til at der kan dannes lommer langs tandens rod. I disse lommer vil bakterierne trives uforstyrret, og føre til omfattende skade på omkringliggende væv og kæbeknogle. Denne tilstand kaldes paradentose.
Tænder der er angrebet af paradentose bliver ofte løse, eller der udvikles tandbylder der gør at tanden må fjernes. Tandbylder og betændt tandkød med løse tænder er smertefuldt, men hundene er ofte gode til at maskere deres smerter. Forandringer i mundhulen vil derfor ofte være fremskredne, før hunden begynder at viser symptomer på at den har ondt.
Rensning af tænderne
Tandsten er meget hårdt, og binder fast til tandens overflade, så det er normalt nødvendigt at fjerne tandsten med en ultralydsrensning i bedøvelse. Dette er ikke mindst vigtigt, for at få fjernet tandsten, som måtte sidde i under tandkødsranden.
Jo tidligere i forløbet man får hundens tænder renset, og jo færre skader der er sket på tandens omgivelser, jo nemmere vil det være at forebygge nye problemer. Når tandsten har været til stede så længe, at der er dannet lommer langs tandens rod, er det sværere at holde tænderne rene og sunde, fordi det kan være svært at holde lommerne frie for bakterier.
Hos hunde ser vi typisk, at paradentose angriber enkelte tænder, mens tænderne ved siden af har normalt tandkød. Hvis paradentosen udvikler sig over længere tid, angribes også tænderne omkring den angrebne tand.
Mange undersøgelser på hunde har desuden vist, at bakterierne spredes fra tandkødet med blodet videre ud i kroppen, hvor de kan være årsag til infektioner i lever, nyrer og på hjerteklapperne.
Forebyggelse af tandlidelser
Den bedste forebyggelse mod tandkødsbetændelse og paradentose er, at lære hunden, at få børstet tænder fra den er en hvalp, og at opmuntre den til at spise tørfoder.
Her på Aalborg Dyrehospital ser vi dog tit, at også ejere til ældre hunde, med stor succes, kan lære deres hund at få børstet tænder. Hos mange hunde er der således gode muligheder for at forebygge, at tandbelægninger kommer hurtigt igen efter en tandrensning.
Tandbørstning er ikke mindst vigtig hos mindre hunderacer, der oftest danner meget tandsten. Dette gælder også hunde med korte snuder, hvor tænderne har mindre plads og kan sidde skævt eller dobbelt. Hos disse hunde er det derfor sværere for hunden, at holde tænderne fri for belægninger, ved at tygge på tyggeben og tørfoder. Tyggeben er gode til at hjælpe med at holde kindtænderne rene, men man skal være opmærksom på, at fortænder og hjørnetænder ikke holdes rene. Her er det kun daglig tandbørstning der virker.
Billederne til højre, viser tændernes tilstand henholdsvis før og efter tandrensning med ultralyd samt polering.
Jeg synes, at du skal starte med, at få din dyrlæge til at undersøge din hunds mund. Videre undersøgelser og behandlinger af problemer i mundhulen kræver ofte, at din hund skal indlægges og bedøves, men det er en rigtig god forebyggelse at sygdomme og sikrer af god livskvalitet til din hund.
Med Venlig Hilsen
Pia Bondensgaard, Dyrlæge