Hunde i bilen

En Chihuahua på 153 kg! Helt fantastisk er det. Sommeren er her endnu engang. Vi fyldes af lysten til at bevæge os udenfor. At mærke følelsen af frihed. Vi kører ud i landet og hvad er mere selvfølgelig end at tage hunden med. For den maximale frihedsfølelse opnås helt specielt, når man ser hunden spurte afsted i vandkanten ved havet eller ligge ved ens fødder, når man spiser den dejligste is ved isboden.

Vi ved godt, hvordan vi beskytter vores hunde og os selv, når vi kører bil. Alligevel er der hvert år hunde, der dør i varme biler og hunde og ejere, der kommer til skade under bilkørslen. Derfor vil jeg denne uge bruge min spalteplads på en opsang, som er sunget mange gange, men aldrig bliver forældet.

Fra 2 til 153 kg

Den lille miniaturehund Chihuahua er det sødeste lille kræ på normalt omkring 2 kg. Når den kommer flyvende gennem bilen ved et bilsammenstød med 90 km/t, da vejer den 153 kg. Havde det været en labrador så var vægten over 200 kg!

Er en hård opbremsning nødvendig eller er uheldet ude, at man kollidere frontalt med en anden bil, da vil alle løse genstande i bilen bevæge sig fremad med høj fart. Det gælder også løse hunde. Farten gør, at hundens vægt mangedobles og kan sammenlignes med et løst missil, hvilket kan være fatalt for både ejer og hund. Rådet for Sikker Trafik har lavet beregninger på, med hvilken vægt man som menneske vil blive ramt af ved et frontalt sammenstød, hvis hunden er løs i bilen.

Der findes ikke et egentligt lovkrav mht. hvordan hunde skal anbringes i bilen under kørsel. Teknisk set betegnes hunde som ”gods” og eneste regel er hermed, at hunden ikke må være til gene for føreren, f.eks. ved at forhindre et optimalt udsyn. Anderledes forholder det sig for eksempel i Sverige, hvor der er strenge regler til, hvordan hunde må transporteres.

Trods mangel på egentlig lovgivning kan ingen dog være i tvivl om det fornuftige i at beskytte både sig selv og hunden under kørsel. Dette kan enten gøres ved at anskaffe sig en hundesikkerhedssele, som er udformet så den kan spændes fast på bilens eksisterende sikkerhedssele. Allerhelst på gulvet ved bagsædet, idet hunden da ikke kommer i klemme af en evt. udløst airbag. En hundesikkerhedssele koster omkring 2-300 kr. og er således en billig foranstaltning.

Dyrere, men også en mere sikker løsning er et egentlig fastspændt hundebur monteret bag i bilen. Buret beskytter hunden mod andre løst liggende genstande, der måtte flyve rundt i bilen ved kollision. Hundebure koster omkring 2-6.000 kr.

Til sidst er der ved de fleste bilmodeller muligt at opsætte et effektiv hundegitter bag ved bagsædet, hvilket også beskytter mennesker i bilen mod varer anbragt bag i bilen.

 

Fra 22 til 85 grader

Trods mange års massiv information på alle medier er der i Danmark hvert eneste år flere hunde, der dør af hedeslag i varme parkerede biler. Hunde har ikke svedkirtler, som vi mennesker og kan derfor ikke komme af med varmen ved at svede. I stedet regulerer hunde deres kropstemperatur ved at hyperventilere. På den måde kan de afgive varmen fra tungen og nedkøle luftvejene. Kan hunden ikke komme af med varmen, vil der være stor risiko for hedeslag. Hedeslag er en livsfarlig tilstand og kan udvikle sig meget hurtigt.

Efterlades hunden i en bil med en temperatur uden for bilen på 14 ⁰ C kan temperaturen i løbet af få timer stige til 85 ⁰ C inden i bilen – også selvom temperaturen udenfor kun er øget med få grader.

Symptomer på hedeslag er:

  • Forvirring

  • Svimmelhed

  • Besvimelse

  • Bevidstløshed og kramper

 Livstruende symptomer kan udvikle sig meget hurtigt. Så hurtig indgriben er vigtig, hvis man opdager en hund liggende pustende i en bil. Specielt, hvis det ikke er muligt at få kontakt til hunden. Da ringes straks efter politiet. Ved tvivl ring da heller en gang for meget end for lidt.

Så snart en meget konfus, pustende eller bevidstløs hund med hedeslag bringes ud af bilen startes førstehjælp:
 

  1. Anbring hunden i kølige omgivelser
  2. Rens hunden mund for evt. fråde og savl. Pas dog på ikke at blive bidt!
  3. Hunden afkøles med 15-20 ⁰C varmt vand. Hvis vandet er for kold, da trækker blodkarrene sig sammen i huden, hvilket gør, at hunden ikke kan komme af med sin overskudsvarme. Vælg evt. at afkøle på tyndt behårede områder, som i lysken og på bugen.
  4. Ring til en dyrlæge for råd
  5. Vær opmærksom på, at hedeslag oftest kræver dyrlægehjælp, idet tilstanden kan udvikle sig til kredsløbssvigt og øget tryk inde i hjernen

Når ovenstående er sagt, så vil jeg absolut anbefale, at i sammen med jeres hunde nyder sommeren. Vær aktiv med dem – det elsker de. 

Glade sommerhilsner fra

Dyrlæge Cert. Onc

Berit Aakjær Sørensen

Aalborg Dyrehospita