Hundesyge
Igen i år er der konstateret udbrud af hundesyge, denne gang i døde ræve. Vi bliver jævnligt kontaktet af bekymrede hundeejere, der er i tvivl, om deres dyr er i risiko for at få sygdommen.

Ud over hunde kan bl.a. ræve, ulve og mink smittes med hundesyge. Ved mink betegnes hundesyge også som hvalpesyge. Med jævnlige mellemrum ses udbrud af sygdommen især i ræve- og minkbestande.
Sygdommen er en særdeles smitsom virus og denne virus kan smitte via kontakt med et smittet dyr eller gennem afføring og urin, sekret fra øjne og næse samt via spyt fra smittebæreren. Smitten kan udskilles i 2-3 måneder efter dyret er blevet smittet. Hunden behøver derfor ikke selv at have været i kontakt med et andet smittet dyr, men kan blive syg ved blot at komme i kontakt med afføring fra det smittede dyr.
Symptomer
Der kan opleves en del forskellige symptomer i forbindelse med hundesyge. De første symptomer er oftest milde og kan være forkølelseslignende symptomer som flåd fra øjne og næse samt feber. Feberen vil oftest forsvinde efter et par dage for så at komme igen. I den efterfølgende fase af sygdomsforløbet opleves symptomer som opkast, nedsat spiselyst, diarre, hoste og væskemangel. Et par uger efter de første symptomer kan yderligere forandringer udvikle sig i form af hornagtige fortykkelse på trædepuder og snude, lammelser, kramper, lyd- og lysfølsomhed og ændringer i hundens opførsel, grundet involvering af centralnervesystemet.
Hunde i alle aldre kan smittes, men oftest er det unge eller svækkede individer som smittes.
Behandling
Da hundesyge er en virus, har vi ingen effektiv behandling mod selve sygdommen. Behandlingen består i stedet af støttende behandling i form af f.eks. væsketerapi og behandling af sekundær bakteriel infektion, hvis sådanne skulle forekomme.
Desværre er dødeligheden høj ved smitte af ikke vaccinerede dyr, selv hvis de kommer i behandling.
Diagnosticering
Ved diagnosticering af sygdommen vil der blive lavet en generel klinisk undersøgelse, blodprøveundersøgel-se og blinkhindeskrab. I blodprøver kan måles mængden af hundesygevirus antistoffer. Denne måling skal gentages efter nogle uger, da eventuelle ændringer i mængden af antistoffer er essentiel. Derudover kan der måles på en bestemt type hvide blodlegemer, da antallet af disse vil falde over de første dage.
Celler udtaget ved blinkhindeskrab kan undersøges via mikroskop, hvor der kan ses typiske forandringer, som er tegn på hundesyge.
Forebyggelse
Forebyggelse er essentielt i forbindelse med hundesyge. Dette er i form af en vaccine. Der findes flere forskellige typer af vacciner, som indeholder forskellige komponenter og derfor er intervallet hvorved vaccinerne skal gives forskellige, alt efter hvilken vaccine der bruges. På Aalborg Dyrehospital bruger vi som forebyggelse en vaccine som dækker hundesyge virus, parvo virus og smitsom leverbetændelse. Denne gives 2-3 gange som hvalp (dette afhænger af hvor gammel hvalpen er, når den første vaccination bliver givet), et år efter og herefter hvert tredje år.
Selvom ens hund har fulgt vaccinationsprogrammet kan det ikke garanteres, at den ikke kan blive smittet med hundesyge. Sygdomsforløbet vil dog i sådanne tilfælde være mildere og kortvarigt i forhold til, hvis hunden ikke havde været vaccineret.
Vi vaccinerer efterhånden mod mange forskellige sygdomme og det kan være svært for dig som ejer at holde styr på dem alle. Er du i tvivl om din hund er optimalt vaccineret, er du altid velkommen til at kontakte os.
Mia Huus
Dyrlæge