Hvalp der slikker på træ og metal

Hej Brevkasse. Vi har en Tysk Ruhåret Hønsehund på 10 mdr. som opfører sig lidt anderledes. Den slikker på træ og metal hele tiden. Den er altid våd i skægget omkring munden og der er vådt på fliserne, hvor den står og slikker. Ellers er den sød og dejlig, men vi syntes, at dens adfærd er lidt speciel. Kan det være mangel på nogle vitaminer? Den får ellers det bedste tørfoder og før det fik den hvalpefoder. Hvad kan der være galt?

Svar:

Mange hvalpe og ung-hunde har tendens til at slikke meget. Det er en måde at udtrykke deres hengivenhed over for andre hunde eller deres mennesker. Samtidig får de en masse erfaringer/ oplevelser den vej, man kan sige "de smager på verdenen".

Det lyder imidlertid som om, at jeres hund slikker lidt mere end gennemsnittet og med en forkærlighed for træ og metal. Hvis jeres hund kan afbrydes i at slikke, når I kalder på den eller lokker med noget mere interessant som f. eks. invitation til leg, så tror jeg ikke, at der er noget sygeligt i jeres hunds slikken. Hvis jeres hund derimod, er helt fokuseret på at slikke, eller i øvrigt opfører sig unormalt, så kan der være grund til bekymring. Der er flere lidelser, hvor det at gøre mærkelige ting kan være et af symptomerne. Jeres dyrlæge kan undersøge hunden og evt. tage blodprøver for dette.

En anden forklaring kan være, at det er blevet en dårlig vane for jeres hund. Måske skulle I træne den til at lade være med at slikke på træ og metal. Ros den med godbidder eller leg når den ikke slikker på de pågældende genstande og sig "nej", når den begynder at slikke.

Hvis I bruger et godt fuldfoder, der passer til hunden burde der ikke være behov for ekstra vitaminer.

Tidligere sagde man, at hunde der spiste mærkelige ting manglede salt! Om det er tilfældet med jeres hund ved jeg ikke, men en teskefuld salt på foderet 1 gang dagligt i 1 uge er ikke skadeligt og var måske en god ide at prøve.

Håber I kan bruge disse råd.

Mette Rønn-Landbo (dyrlæge)