Hvor tit må man vaske sin hund eller kat

Ekstra arbejde til ejere af kæledyr med lang pels i sommerhalvåret.

Skønt at sommeren har indfundet sig og vi alle trækker ud i alt det grønne. Også vores kæledyr er mere aktive og det giver udfordringer for kæledyrsejere, især dem med langhårede racer. Når dyrene færdes i naturen opsamler de både flora og fauna i pelsen. 
Ofte er klistrende frø og plantedele årsag til at pelsen filtrer. Det kan hurtigt udvikler sig til pels-knuder, der kan være helt umulige at frisere ud, hvis de får lov at sidde i pelsen ret længe. 

Noget af det værste er, hvis en snegl forvilder sig ind i den lange bløde pels. Sneglen er ikke i sig selv farlig for hund eller kat, men kan dog teoretisk set overføre hjerte-lungeormen via sit slim. Og netop slim afgiver sneglen i enorme mængder, når den føler sig fanget i pelsen. Jeg har før haft skræmte kæledyrsejere i klinikken, der frygtede, at hunden eller katten havde fået en farlig hævelse på kroppen. Udefra kan det godt se kritisk ud, men når vi så får klippet os vej ind igennem pels-klumpen og finder den forvildede snegl, ja, så letter stemningen. 

Det, at hund eller kat oplever pels, der filtrer er ikke bare et kosmetisk problem, men kan ende med at være ganske generende for dyret. Den sammenfiltrede pels trækker nemlig i huden i takt, men at pelsklumpen vokser og strammes op mod huden. Der kan desuden let udvikle sig sår og betændelse under processen, idet huden tager skade. På Aalborg Dyrehospital behandler vi ofte sådanne dyr, idet vi klipper kæledyret, gerne i narkose, da det ofte er forbundet med smerte, at blive klippet fri. 

Nogle ejere klarer selv problemet enten ved, at være over pelsen dagligt og løsne de små filtrer, inden de vokser sig store, eller ved selv at klippe pelsklumperne væk. Dette gøres ideelt med en lille klippemaskine, der ligner dem, som frisørerne bruger, når de klipper de små nakkehår på os mennesker. Disse klippemaskiner er ikke billige og holder ikke så længe til det lidt ”grovere” arbejde, som vi udsætter dem for. Alternativt kan man bruge en skarp frisør-saks, med det kræver forsigtighed. Man bør altid have en kam stukket ind imellem hud og pelsklumpen, som man skal klippe fri. Jeg har desværre set flere tilfælde, især omkring ørerne på hunde, hvor ejere er kommet til at klippe store huller i huden. 

Ud over plantedele kan sommeren godt byde, især hundeejeren på diverse ulækre oplevelse, hvor hunden har rullet sig i ådsler på stranden, afføring fra andre dyr eller lign. 
Kort sagt, kan man få brug for at vaske sin hund hyppigere end ellers om sommeren. 
Det er en udbredt misforståelse, at man kan skade kæledyrets hud ved at vaske det. Sådan forholder det sig langt fra. Det er generelt en god idé, at vaske kæledyrene jævnligt, blot man vælger en mild shampoo, der er beregnet til dyr. 

Kæledyrets pels, og især de langhårede, indeholder store mængder støv, pollen og andre partikler fra omgivelserne. Disse partikler kan virke allergifremkaldende, hvis dyret er disponeret for at udvikle allergi. Vask af pelsen kan være et vigtigt element i behandlingen af allergisk betinget hudbetændelse (atopisk dermatitis). Da anbefaler vi, at dyret vaskes f.eks. hver 3. Dag og gerne med specialshampoo afhængig af, hvor slem hudbetændelsen er. 

Generelt kan man vaske sin hund eller kat efter behov. Hvis dyret har tendens til allergi er et månedligt bad en god idé for at forebygge udvikling af hudbetændelse. 

Lige nu er antallet af græspollen i luften meget højt, hvilket påvirker alle os med høfeber. Vi nyser, næsen løber, øjnene kløer og vi har brug for allergimedicin. 
Det samme syntes jeg især vi ser hos unge hunde, der udvikler allergisk betinget øjenbetændelse. Det er ofte noget, de vokser fra, men kan kræve dyrlægebehandling. 

Mange hunde- og katteejere vælger at få klippet kæledyrets pels helt kort i sommerhalvåret enten hos professionel hundefrisør eller, hvis det er gået galt og en klipning vil være smertevoldende, hos dyrlægen i narkose. 
Den korte pels giver en filter-fri sommer, mindre tendens til hedeslag og med færre allergifremkaldende partikler i pelsen, da den korte pels ikke indeholder nær så meget som den lange pels. 

Også for os mennesker med allergi gælder det om, at have så få pollen hængende på os, især når vi lægger os i sengen om aften. Det hjælper at have en kort sommer-frisure, tage et bad inden sengetid og ikke tørre tøj udendørs i pollensæsonen. Se i øvrigt www.astma-allergi.dk.

På Aalborg Dyrehospital er vores dygtige veterinærsygeplejersker altid klar med råd og vejledning om pelspleje. 
Hvis man står for at skulle anskaffe sig en hund eller kat er behovet for pelspleje vigtigt at tage med i overvejelserne. Mange bliver overraskede over, at det at have hund eller kat kan kræve daglig indsats med børste og kam for at holde kæledyret i god stand. For mange racer skal man desuden budgettere med en ikke uvæsentlig udgift til hundefrisør eller trimmer. Det er en god idé at rådføre sig med hundefrisør og opdrættere, inden man anskaffer sig kæledyret. 

Mette Rønn-Landbo 
Aalborg Dyrehospital