Hvorfor har mit dyr ondt?

Smerter er en ubehagelig sansemæssig og emotionel oplevelse, når der opstår risiko for vævsskade eller direkte vævsskade. Hunde, katte, kaniner og øvrige pattedyr har alle en smertesans. Nogle reagerer rigtig kraftigt på smerter og kan skrige eller på anden vis udvise smerte. Andre bliver stille og går ind i sig selv.

Smerter er til for at kunne beskytte vævet. 
Tag som et eksempel hvis man får noget i øjet vil man reagere, da man ellers vil komme til at skade øjet, hvis ikke man gør noget for at få det ud. Det er altså en form for påmindelse til kroppen om at den skal passe på sig selv. Det samme er gældende hvis man har slået knæet, for at undgå at man ødelægger ved at bruge det får man smerterne. 

Der findes flere typer smerter, herunder akutte, lange smerter og kroniske smerter. 
Akutte smerter kan eksempelvis være hvis man skærer sig, lige når et ben brækker, når hunden sætter poten på en kogeplade eller når dyret bliver stukket med en nål. Den akutte smerte er hurtig og kan være meget intens. 
Den lange smerte eller ulmende smerte er smerte, der kommer i eksempelvis operationssår, hvis man har forstuvet et led eller har en byld. Denne smerte er ikke altid så intens, men det kan føles som om den dunker. Denne er associeret med inflammation, som gør at smerten bliver dannet. 
Kroniske smerter kan være en blanding af de akutte og den ulmende. Dette ser man typisk hos dyrene med gigt og dårlige tænder. Kroniske smerter kan resultere i, at man får et overdrevet respons på smerte, så ting der normalt ikke gør ondt kan være rigtig smertefuldt. 

Når man eksempelvis opererer en hund i poten for en brækket tå, vil man lave en vævsskade, der hvor man skærer. Denne smerte er den akutte smerte, som er hurtig og stikkende. Nerverne skades ude i huden og i det omkringliggende væv. Nerveenden sender et lynhurtigt signal op gennem nerven til rygmarven, hvor det ender i hjernen og bliver opfattet her. Efter operationen vil der komme inflammation i såret, der giver smerter i vævet omkring såret. Dette giver rødme, hævelse, smerte og tab af funktionen. Dette kender de fleste fra en rift eller hudafskrabning, og dette er samme mekanisme. Hvis hunden ikke bliver tilstrækkeligt smertedækket og tåen stadig giver problemer, er der risiko for, at der opstår kroniske smerter.

Behandling af smerter

Behandlingen af smerter er essentiel for at man ikke ender i kroniske smerter og overdrevet respons på disse. Det kan lyde selvmodsigende når smerterne beskytter kroppen mod unødig skade. Grunden til at det så er vigtigt behandle mod smerterne og i dette eksempel operationssmerter er først og fremmest at hunden ikke skal have ondt. Dernæst vil smertedækning også gøre, at hunden kan slappe bedre af, så den kan komme sig ordentligt igen. Desuden er det sjældent, at smertepåvirkede dyr vil have appetit til at kunne spise og drikke. Hunden vil med stor sandsynlighed komme til at have en nedsat livskvalitet med smerter. Nogle hunde kan endda reagere aggressivt mod ejer eller andre, hvis de har smerter. 

Det er derfor rigtig vigtigt som dyrlæge at give smertestillende allerede inden det operative indgreb begynder. Dette kan forebygge at man kommer til at udvikle smerter under indgrebet. Ligeledes er det meget vigtigt at benytte flere forskellige typer smertestillende undervejs, så man kan hæmme smerten lokalt, i nerven, rygmarven og i hjernen. Dette vil mindske smerterne efter operationen. Her er det ligeledes vigtigt at reducere smerterne i bedst mulige grad. Dette kan gøres med morfinlignende og antiinflammatoriske medicintyper, som ejer kan behandle med hjemme de efterfølgende dage. 
Er dyret kommet ud i kroniske smerter kan det være svært at behandle dem, da underliggende årsag ikke altid kan behandles. Her skal man behandle intensivt, så man kan komme ned på et normalt smerterespons igen.

Så hvis dit dyr har smerter, er det vigtigt at kontakte din dyrlæge, for at kunne få sat den i behandling, så den kan få et godt smertefrit liv.

Skrevet af dyrlæge Johannes Fogh Aalborg Dyrehospital