Indlæggelse på et dyrehospital
Hvorfor skal min hamster afleveres så tidligt om morgenen, skal Mis komme fastende og må Fido have sin yndlings bamse med?? Vi får ofte mange spørgsmål på Aalborg Dyrehospital, fra bekymrede kæledyrsejere, om hvordan dagen forløber når deres dyr skal indlægges til enten undersøgelse eller operation. Jeg vil derfor forsøge at fortælle jer, hvordan en indlæggelse normalt foregår, og skulle i efterfølgende have yderligere spørgsmål, er i velkommen til at kontakte os.
Det er aldrig nemt at overlade sin bedste ven til en dyrlæge, og måske være nervøs for narkosen eller udfaldet af en undersøgelse. Men nogen gange er det en nødvendighed, og vi på Aalborg Dyrehospital forsøger altid at imødekomme alle jeres ønsker.
Hver enkelt patient og indlæggelse er individuel, og der laves derfor en behandlingsplan til lige netop dit kæledyr. Dog er der procedurer der er standard, uanset om man er hund, kat eller en lille ilder.
Indlæggelse
Alle dyr bliver indlagt mellem kl. 8 og 9 om morgenen. Dette gøres bl.a. for at vi kan få taget de nødvendige blodprøver inden en eventuel narkose. I den forbindelse får de lagt et venflon (lille plastikkateter) som sikrer os en hurtig og nem adgang til en vene i forbenet, hvor vi har mulighed for at give medicin og koble dyret på drop. Et venflon er standard hos os på hund og kat, og kan ud over førnævnte også bruges i akutte situationer. De hunde der indlægges om morgenen får en indsprøjtning med noget beroligende, der gør at de slapper af og næsten falder i søvn. De er så klar til at blive bedøvet tidlig formiddag, og kræver på denne måde mindre bedøvelsesmiddel, hvilket er mere skånsomt for dyret.
Katte bedøves med en anden slags medicin, og kræver derfor ikke det beroligende først. De får lov til at sidde i deres egen kasse, inden de skal undersøges/opereres, så de kan føle sig så trygge som muligt.
Smådyr så som marsvin, hamstre og kaniner er nogle af de eneste dyr der ikke skal komme fastende. Som regel kommer de i et mindre rejsebur, og har deres madskål og vandflaske med. Har man en lille form for hule de er vant til, kan det være en god ide at flytte den over i rejseburet, da det giver dem lidt mere ro og mulighed for at "putte" sig. Gulerødder, en skive agurk eller hvad der ellers står på deres favorit menu, må altså gerne være i buret.
Faste
Det at komme fastende betyder, at dyrene ikke må spise efter midnat dagen før indlæggelse. Altså ingen nat-snack til kattene og ligesådan med morgenmad, for både hund og kat. Vand må de dog gerne have adgang til.
Afleveringen
Når i ejere kommer om morgenen for at aflevere jeres kæledyr, kommer i ind til den dyrlæge der skal varetage jeres og ikke mindst jeres dyrs behov i løbet af dagen. I aftaler her hvordan dagen skal forløbe, hvilke prøver der skal tages, hvor mange knuder der skal fjernes eller om det er højre eller venstre forben vi skal røntgenfotografere o.s.v.
Det er vigtigt for os, at vi er enige om en behandlingsplan inden i efterlader jeres kæreste eje i vores varetægt. Vi vil altid gerne have mulighed for at kontakte jer i løbet af dagen, hvis der skulle opstå situationer hvor det er nødvendigt at ændre i den aftalte plan. Det kan f.eks. være, at vi finder en flækket tand vi ikke kendte til, et dårligt øre der kræver behandling eller måske vil vi bare gerne ringe og fortælle at alt er gået godt og at Mis er vågen efter narkosen.
Burrum
Vores burrum er opdelt så vi har et til hund, og et til kat og andre smådyr. Ligeledes har vi mulighed for at have dyr i isolation, hvis de lider af en smitsom sygdom. Isolationen bruges også i de tilfælde hvor vi har vilde dyr indlagt fx. svaner.
Begge burrum er forsynet med en dockingstation, det vil sige at vi altid spiller afdæmpet musik for dyrene. Udenlandske studier viser nemlig, at det ligesom på mennesker, også har en beroligende effekt på vores kæledyr. Ligeledes har vi ved hundene en Adaptildiffuser i stikkontakten, og ved kattene en Feliwaydiffuser. Disse diffusere udsender kunstige feromoner, som er magen til dem hvalpe og kyllinger får når de ligger og dier ved deres mor. Feromoner er ikke noget der lugter eller på anden vis påvirker os mennesker, men de virker beroligende, og det kan der godt være brug for, når man lige pludselig skal bruge en dag i nye omgivelser på et Dyrehospital.
Hvis Fido eller Mis har et yndlingstæppe eller bamse, må det selvfølgelig gerne medbringes. Alt hvad vi kan gøre for at gøre opholdet så positivt som muligt.
Dagens gang
Fra kl. 9.30-10.00 holder vi hver dag et morgenmøde, hvor vi gennemgår alle journaler på de indlagte dyr, aftaler hvem der gør hvad og i hvilken rækkefølge patienterne skal behandles. Måske har vi en lille hund indlagt der er frygtelig ked af det, ham vil vi derfor gerne have hurtig færdig så han kan komme hjem igen. Eller også har vi en henvist patient med en speciel sygdom der kommer langvejs fra, hvor ejeren går inde i byen og venter på de færdige resultater, den vil vi også gerne have hurtig færdig. Og nogen dage sker det, at de ringer fra et andet Dyrehospital og spørger om de må sende en påkørt patient til os med et kompliceret benbrud. I disse tilfælde hvor der pludselig opstår akutte situationer, ja så kan vores planlægning godt vælte en smule, og give ventetid til nogen af jer der ellers har bestilt tid for en uge siden. Nogen gange kan man bare ikke planlægge sig ud af det.
Operationer og andre undersøgelser foregår som regel i tidsrummet fra kl. 10.00-14.00, og langt de fleste af vores patienter er vågne og klar til at komme hjem mellem kl. 15-15.30. Alle dyr ligger på varmepuder og tæpper under operation for at opretholde en god kropstemperatur. Ligeledes er de koblet på overvågning, som bl.a. måler deres iltmætning og puls. Alt sammen ting der hjælper os med at holde et ekstra øje med dit kæledyr.
Hjemsendelse
Når man henter sit kæledyr hos os, er det som ofyest dyrlægen fra om morgenen der hjemsender Fido, og i får her en snak om forløbet; svar på blodprøver, der vises eventuelle røntgenbilleder og der tales om hvad i som ejere skal være opmærksomme på hjemme eller hvilke genoptræningsøvelser i skal lave. I enkelte tilfælde har I allerede haft kontakt til dyrlægen over telefonen og fået de nødvendige informationer, og det vil så være en veterinærsygeplejerske der hjemsender Fido.
Ofte vil i have telefonisk kontakt til enten en veterinærsygeplejersker eller dyrlæge efter indlæggelsen. Det kan være opfølgning på operationen, om Mis nu godt nok spiser efter tandbehandling eller svar på laboratorieprøver.
Jeg håber, det kan give jer lidt ro i sindet næste gang Fido og Mis kommer på besøg på Aalborg Dyrehospital.
Line, veterinærsygeplejerske
Med venlig hilsen
Line Thomsen
Veterinærsygeplejerske
Aalborg Dyrehospital