Kemoterapi
Hunde og katte kan også behandles med kemoterapi - Og have det godt samtidig
Nogle patienter og deres ejere kommer bare mit hjerte særligt nært. Sådan er det med mine kræftpatienter. Psykologisk har det nok en baggrund i de fodspor, sygdommen kræft har sat sig i mit liv blandt mine kære. Hvilket også er årsagen til, at jeg oprindeligt uddannede mig og blev certificeret i dette speciale. Men i dagligdagen også fordi behandlingsforløbet ofte indebære hyppig kontakt med dyr og ejere.
På forunderlig vis knyttes vi mennesker jo sammen, når følelserne sidder uden på tøjet. Når angst, sorg, håb og glæde er en del af samtalerne.
Vi har alle prøvet at have disse følelser, hvad enten det nu omhandler et kært dyr eller et elsket menneske. Jeg har som dyrlæge opgivet at kæmpe imod. Jeg kan ikke lade være med at blive berørt af de mennesker, der er i den anden ende af hundesnoren eller transportkassen.
Hunden Manne med lymfeknudekræft
I denne uge afsluttede jeg et behandlingsforløb med en virkelig dejlig og tillidsfuld hund, Manne, som lider af lymfeknudekræft. Manne har været igennem en behandling på 5 kemobehandlinger med 3 ugers mellemrum. Forløbet har, som det oftest er, været uden de store bivirkninger. Behandlingen har hjulpet og Manne er lige nu symptomfri. Han har således responderet virkelig fint på behandlingen.
Manne var henvist til mig fra et andet dyrehospital. Ejer havde opdaget, at Mannes lymfeknuder var meget store. Specielt dem i kæberegionen. Mannes egen dyrlæge havde undersøgt Manne og i den forbindelse fjernet en lymfeknude og sendt den til laboratorium. Svaret derfra var, at Manne havde lymfeknudekræft. Heldigvis af en type som normalt responderer på cystostatika (kemo). Blodundersøgelse viste normale tal. Specielt nyre- og leverværdier er vigtige, da det er disse organer, der udskiller den medicin, som vi havde planlagt at give Manne.
Det kræver store etiske overvejelser, før man går i gang med at behandle dyr med kemoterapeutika. Personligt er mit krav, at dyret under kemobehandlingen skal have et værdigt liv. I mine øjne betyder det et hunde/katteliv uden smerter og ubehag. Et liv, hvor dyret kan udføre de fleste af de ting, som det kunne, før det blev syg. Ejer skal være helt afklaret med, at behandlingen kræver, at hunden/katten skal komme til kontrol samt behandling i mange uger afhængig af, hvilken kur, der anvendes. Dette fordrer, at dyret er samarbejdsvillig og ikke alt for bange for at være i kontakt med dyrlæger.
Vi har næsten alle oplevet i vores familie eller omgangskreds, hvor svært det kan være at gå igennem en kemobehandling. Der er mange bivirkninger og meget ubehag, som vi på ingen måder vil acceptere, vores dyr skal gennemgå.
De kemoterapeutika, som vi kan tilbyde vores dyr, er de samme, som bruges til mennesker med kræft. Da vi kræver, at dyret under kemobehandling skal have et værdigt liv, da er vi nødt til at nedsætte dosis af medicinen. Det betyder, at behandlingen i modsætning til mennesker, kun sjældent er helbredende. Behandlingen forventer vi at være livsforlængende - fuldstændig som, når vi behandler hunde og katte for dårligt hjerte, sukkersyge og så mange andre lidelser. Målet for kemobehandlingen er, at dyret får et længere liv og med en livskvalitet, der er bedre end, hvis vi ikke gav behandlingen.
Efter samtale, hvor jeg gennemgik behandlingsplan, eventuelle bivirkninger, alt det praktiske og økonomien, tænkte Mannes familien det godt igennem. De kontaktede mig efterfølgende. De var ikke i tvivl. Hvis der fandtes en mulighed for, at deres elskede hund kunne få et længere liv uden synlig og mærkbar sygdom, da skulle Manne have denne chance. Også trods risikoen for, at denne ekstra tid i værste fald kunne risikere ikke at blive så lang.
Så i januar i år begyndte Manne sin kemobehandling.
Der findes forskellige kemoplaner. For Mannes familie var den bedste plan en kur hver 3. uge 5 gange.
Cytostatika rammer alle hurtigt voksende celler. Dette er blandt andet celler i hårsække, mave-tarmkanalen og knoglemarven, hvor de røde og hvide blodlegemer dannes. Dette er årsagen til, at bivirkninger hos mennesker rammer hårvækst og kan give kvalme og diarre.
Inden hver enkelt behandling sikrer vi os, at patienten kan tåle medicinen. Så en kemobehandlingsdag vil typisk forløbe således på Aalborg Dyrehospital:
- Dyret kommer om morgenen. Her udtager vi en blodprøve, hvor vi tjekker nyre- og levertal samt blodlegemerne. Er disse Ok da kan behandling gives. Oftest tager dyr og ejer hjem og afventer besked, om behandling kan gives samme dag
- Cytostatika bestilles færdig formuleret i droppose med dosis, der er tilpasset den enkelte patient
- Vi henter medicinen omkring middagstid
- Ejer og dyr møder igen hos os, hvor vi giver den medicinske behandling via drop i en vene i forbenet. Det tager 20 min. Imens sidder dyret på et blødt tæppe, hvor det bliver kælet for og bliver trakteret de lækreste godbidder, vi kan finde på.
- Dyr og ejer hjemsendes med den nødvendige information og besked om at ringe ved den mindste tegn på bivirkning.
Allerede efter første behandling svandt Mannes lymfeknuder ind til normal størrelse og Manne blev næsten sig selv. Af bivirkninger har Manne oplevet en lille smule kvalme 1-2 dage efter behandling de første 2 gange. Dette har vi behandlet med kvalmestillende. En enkelt gang fik Manne lidt diarre, som vi også hurtig fik bugt med. Hver gang er Manne glad fulgt med os og siddet ganske roligt under den intravenøse behandling. Efter behandlingen har han glad og logrende løbet ud til sin familie.
Bivirkninger ved kemobehandling af dyr er typisk ganske beskedne. Dette modsat mennesker, som jo behandles med meget større doser med formålet at helbrede.
Faktisk er det statistisk kun 5 % af hunde, der under behandling vil opleve bivirkninger af en sådan grad, at behandlingsstop er nødvendig. Dette skyldes den noget lavere medicindosis, da formålet veterinært er livsforlængelse.
Vi har sagt et glad farvel til Manne. Sidste behandling er altid en festdag, hvor vi giver et kram og sender dyret afsted i håbet om, at det varer rigtig længe, før kræften ”vågner op igen” og vender tilbage.
Dyrlæge, certificeret i onkologi
Berit Aakjær Sørensen
Aalborg Dyrehospital