Kløerne falder af

Til dyrlægerne.

Jeg vil gerne starte med, at sige dyrlægerne på Aalborg Dyrehospital tak for en god brevkasse. Jeg læser den hver uge med stor fornøjelse og føler mig altid en lille smule klogere på vores kæledyr, når jeg folder avisen sammen.


Nu er jeg kommet i den situation, at jeg selv har brug for jeres viden, da min hund, en han labrador på 3 år, gennem den seneste tid har haft problemer med sine klør. De hele startede for ca. 4 måneder siden, da "Trold" legede med naboens hund og fik revet en klo af. Vi tog til vores lokale dyrlæge, som lagde en forbinding på og gav Trold smertestillende medicin og antibiotika.


Det hele så ud til at gå fint, men så tabte Trold endnu en klo, denne gang på det andet forben. I tiden der fulgte begyndte også klør på bagbenene at blive løse. Vores dyrlæge har lagt forbindinger på poterne, og givet et andet antibiotikum samt tilskud med omega-3 og omega-6 fedtsyrer, men jeg synes ikke rigtigt det hjælper. Trold var smertepåvirket da de første par klør faldt af, men nu synes han knapt nok at mærke det og det virker som om vævet under kloen allerede er helet op når kloen falder af. De fleste af de nye klør, som vokser frem er misdannede, de er bløde, krøllede og flækker.

Udover problemer med kløerne fejler Trold intet og har kun været til dyrlægen til den årlige vaccination.

Jeg håber sådan at I kan hjælpe mig.

 

Med venlig hilsen

 

B.N

 


 

Kære B.N.

Mange tak for dit brev og de rosende ord.

Klolidelser hos hund kan være en frustrerende oplevelse for såvel ejer som dyrlæge og ikke mindst hunden selv!


Årsagerne til kloproblemer kan være mange og ofte kræver det en grundig og systematisk undersøgelse af hunden samt ikke mindst en grundig udspørgning af ejeren, da der kan ligge vigtige oplysninger i selve sygehistorien samt alderen hvornår sygdommen debuterede.

Hos hvalpe inkluderer hyppige årsager således traume, hårsækmider, ringorm og hos visse hunderacer præsenteres arvelige sygdomme allerede inden hunden er 6 måneder gammel. Hos unge hunde kan en betændelse i klovolden med svamp eller bakterier være udløst af en allergisk lidelse. Hos midaldrende og gamle hunde stiger antallet af såkaldte auto-immune lidelser (dvs. lidelser, hvor hundens eget immunsystem reagerer mod dens egen væv) samt kræftsygdomme.


Hundens levevis og det miljø, hvori den opholder sig, kan ligeledes vise sig at være af betydning. Således kan hageorm være årsag til betændelse i klovoldene hos hvalpe fra beskidte kenneler. I landene omkring Middelhavet findes en parasit, Leishmania, der kan give kroniske hudproblemer, blandt andet på poterne.

Som det fremgår af ovenstående er årsagerne til klolidelser mange og forskelligartede. Sandsynligheden for helbredelse øges, hvis der kan findes en specifik diagnose.

Hvis din dyrlæge ikke allerede har foreslået, at der laves yderligere undersøgelser på din hund, vil jeg foreslå du beder ham om det eller eventuelt beder om en henvisning til en dyrlæge, som beskæftiger sig med hudlidelser


Det næste logiske skridt med hensyn til din hund Trold, vil være at undersøge ham yderligere, f.eks. ved at udtage en celleprøve, en dyrkning for bakterier og svamp. Hvis dette ikke giver et brugbart svar, vil en reel biopsi samt en blodprøve sikkert blive anbefalet.

God bedring med Trold.

 

Med venlig hilsen

Dyrlæge Michael A. Butler

Aalborg Dyrehospital