Knude under øjet - tandbyld

Spørgsmål
 
Til dyrlægerne på Aalborg Dyrehospital
 
Jeg skriver til jeres brevkasse, fordi min beagle på 5 år har fået en hævelse under det ene øje. Hævelsen er taget til i størrelse over de seneste 2 uger. Til at begynde med var "Pelle" glad og frisk som han plejer, men nu spiser han ikke helt op, vil ikke have sine tyggeben og han har fået en lidt dårlig ånde.
Jeg ved det lyder underligt, men jeg er bange for at gå til dyrlægen, fordi jeg frygter det kan være cancer. Jeg ved det er svært at udtale sig, når man ikke har set hunden, men hvad tror I der kan være galt?
 
Med venlig hilsen
E.S
 


Kære E.S
Jeg kan godt forstå din bekymring for "Pelle" og jeg kan desværre ikke udelukke, at der kan være tale om en kræftknude, men der er også andre muligheder og den mest oplagte kandidat er en tandbyld.
 
En tandbyld i en af overmundens kindtænder vil ofte resultere i en hævelse under øjet. 
 
Grunden til dette er, at rødderne til overmundens kindtænder er meget lange og således når langt op i overkæbeknoglen. En betændelse i tandkødet vil, ubehandlet, kunne udvikle sig til parodontose, der er en betændelse i strukturerne omkring tanden. Hvis parodontosen udvikles vil betændelsen vandre op langs tandens rod og resultere i en byld under øjet. 
Andre årsager til en tandbyld kan være en knækket tand eller sjældnere caries (huller i tænderne).
 
 

Som du selv er inde på, skal du selvfølgelig kontakte din dyrlæge. Han vil undersøge Pelle grundigt i konsultationen og sikkert anbefale at der tages et røntgenbillede. Hvis der er tale om en tandbyld vil behandlingen, udover antibiotika og smertestillende medicin, bestå i en udtrækning af den afficerede tand. Ved korrekt behandling af en tandbyld er risikoen for tilbagefald meget lille og fokus vil fremover lægges på forebyggende behandling i form af tandbørstning.

Der er selvfølgelig også den mulighed, at der i Pelles tilfælde ikke er tale om en tandbyld. I så fald vil det stadig være en god ide at kontakte din dyrlæge, så behandling kan iværksættes så hurtigt som muligt.

God bedring med Pelle
 
Med venlig hilsen
Dyrlæge Michael A. Butler
Aalborg Dyrehospital