Kramper hos hund
Til dyrlægerne på Aalborg Dyrehospital. Vi er en familie på 4 – min mand, jeg selv samt vores to børn på henholdsvis 5 og 9 år. Til familien hører også vores gode hund Jackie, en gravhund på 3 år. Jackie har altid været en glad og frisk hund med et godt humør. Den eneste gang hun har været rigtigt syg, var for to år siden, hvor hun fik betændelse i sin livmoder – hun blev heldigvis rask igen efter operation. Nu er Jackie imidlertid igen årsag til bekymring i familien – denne gang skyldes det, at hun over de sidste 2-3 måneder har haft 3 krampelignende anfald. Anfaldene varer typisk 1-2 minutter (det føles dog meget længere), jeg tror ikke hun helt mister bevidstheden. To af gangene har været om aftenen og der hostede hun før anfaldet. Jeg synes ellers hun er som hun plejer. Hvad kan det være? Kunne det være epilepsi? Jeg håber I kan hjælpe os. Med venlig hilsen Jette J.
Kære Jette,
Tak for dit brev. Ja, der kan godt være tale om epilepsi, men der kan også være mange andre årsager til krampelignende anfald hos hund.
Traditionelt opdeles kramper efter deres oprindelse i intrakranielle eller ekstrakranielle, det vil sige stammende inden for eller uden for kraniet. I en del tilfælde kan man ikke påvise nogen årsag til, at kramperne opstår og i disse tilfælde benævnes kramperne som værende idiopatiske (græsk for ”uden påviselig årsag”).
Af intrakranielle årsager kan blandt andre nævnes medfødte lidelser i kranie eller nervevæv; infektionssygdomme, som for eksempel hjernehindebetændelse forårsaget af flåtbårne sygdomme som Ehrlichiose og Borreliose. Hunde kan, som mennesker, også få blodpropper i hjernen. Desuden kan kræft også ramme hjernevævet.
Årsager til kramper uden for kraniet inkluderer blandt andet organsygdomme som leverlidelser, sukkersyge, lav koncentration af calcium i blodet, hedeslag, dårlige nyrer, højt blodtryk samt hjerte- og lungelidelser.
Epilepsi er ikke en egentlig sygdom, men derimod en betegnelse for tilbagevendende ensartede krampeanfald med eller uden tab af bevidstheden. Lidt forsimplet kan man sige, at diagnosen epilepsi er en udelukkelsesdiagnose, det vil sige, at man udelukker, eller forsøger at udelukke, ovennævnte årsager til kramper og når man har gjort det, har man diagnosen epilepsi tilbage.
Epilepsi hos hunde starter som regel tidligt, dvs. mellem 6 måneder og ca. 3 år. Hvis kramperne starter senere, kan en af de ovenstående årsager/sygdomme ofte påvises. Epilepsi kan behandles medicinsk. Nogle tilfælde er lettere at behandle end andre og enkelte tilfælde kræver slet ingen medicinering.
Som det fremgår af ovenstående kan årsagerne til kramper være mange og nogle gange skal der flere undersøgelser til, før diagnosen er fundet. Da Jackie har haft flere anfald over de sidste par måneder, vil jeg anbefale, at du tager hende til dyrlægen, så I kan komme i gang med en udredning og en behandling.
God bedring med Jackie.
Med venlig hilsen
Dyrlæge Michael A. Butler