Kroppen forandrer sig livet igennem
Så sent som i går havde jeg en stor, flot blandingshund på 15 år inde til sundhedsundersøgelse og vaccination. Selvom hørelsen og synet ikke længere fungerede lige så godt som tidligere, virkede næsen stadig og humøret var i top. Vi møder flere og flere af disse ældre patienter, hvilket der sikkert er flere årsager til. Jeg er dog ikke i tvivl om, at optimal fodring og jævnlige sundhedsundersøgelser er medvirkende dertil.
Hvornår skal jeg så regne min kat eller hund for at være senior?
Ved kat ligger grænsen ved de ca. 8 år, hvorimod den er mere svingende ved hund.
Jo større man er som hund, jo tidligere regnes man for senior. Altså regnes en Newfoundlænder eller Berner sennen for senior allerede omkring de 6 år, hvorimod en Yorkshire terrier først regnes som senior ved 9 års alderen.
Ud over de grå hår, som mange af vores kæledyr får med alderen, er der selvfølgelig også flere sygdomme, som de er i større risiko for at få.
Gigt
Ligesom vi mennesker har risiko for at udvikle gigtforandringer, så har vores ældre dyr det også. Disse er oftest i albuer, hofter og ryg. En hundeejer vil typisk fortælle at hunden, efter en lang gåtur eller leg med andre hunde, kan virke stiv, når den har ligget og slappet af. Disse symptomer forsvinder gerne når hunden er kommet igang med aktivitet igen.
En katteejer vil derimod ofte fortælle at katten ikke hopper op de steder hvor den plejer. Disse samt mange andre symptomer og en klinisk undersøgelse kan give os en mistanke om gigtforandringer.
Ved røntgen kan vi se gigtforandringerne, og give den bedst mulige prognose og behandling, som ofte vil bestå af foder, kosttilskud og eventuelt smertestillende medicin.
Hormonelle lidelser
Vores ældre kæledyr får også ofte hormonelle problemer. Ved hundene ser vi hypothyroidisme (for lavt stofskifte), hvorimod kattene får hyperthyroidisme (for højt stofskifte). Derudover oplever vi sygdomme som sukkersyge, cushing (for høj produktion af binyrebarkhormon) og addison (for lav produktion af binyrebarkhormon).
Fælles for disse sygdomme er, at der skal tages, ofte flere, blodprøver og eventuelt en urinprøve for at kunne stille diagnosen.
Oftest kræver hormonelle sygdommene livslang medicinsk behandling og løbende blodprøvekontroller, men patienterne kan sagtens komme til at fungere utrolig godt.
Tandsten og parodontose
Hele vejen igennem dit kæledyrs liv er det vigtig at holde øje med tænderne. Som killing og hvalp er vi meget opmærksomme på korrekt tandskifte for at forebygge fejlstilling af de blivende tænder. Jo ældre dyret bliver, jo større bliver risikoen for tandsten, tandkødsbetændelse og parodontose.
Bliver tandproblemer ikke behandlet, er der en reel risiko for spredning af bakterier fra mundhulen via blodet til kroppens andre organer, fx hjertet, hvilket kan skabe endnu større problemer.
Problemer i nyre, hjerte og lever
En meget stor procentdel af vores ældre katte har nyreproblemer. Oftest ser vi ikke tegn på problemer (fx vægttab, kvalme, opkastninger), før 70-75 % af nyrevævet ikke længere fungerer.
Dette er desværre en kronisk tilstand, som ikke kan blive bedre, men med foder og eventuelt medicin kan vi bremse den negative udvikling og sikre en god livskvalitet for katten. Vi ser også nyreproblemer ved hund, men ikke i så stor grad som ved kattene.
Derudover kan leverens funktion falde i takt med at dyret bliver ældre. Vi skal altid bruge en blodprøve for at tjekke nyre og levertal. Derudover kan der laves yderligere undersøgelser som urinundersøgelse, udvidede blodprøver og ultralydsscanning.
Urininkontinens og livmoderbetændelse
Oftest oplever vi urininkontinens, altså hvor dyret ikke kan holde på urinen især under hvile, efter sterilisering og i sjældnere tilfælde efter kastration. Dog kan urin inkontinens også optræde med alderen, da musklen, som skal lukke for urinrøret, bliver slap. Dette klares oftest let ved daglig medicinering.
Livmoderbetændelse ses relativt hyppigt ved ældre, ikke steriliserede hunhunde. Dette er oftest nogle uger efter en løbetid og hunden begynder at drikke meget og ejer opdager til tider flåd fra skeden. Dette er en meget alvorlig sygdom, som oftest skal afhjælpes ved kirurgi, hvor livmoderen fjernes, da livmoderbetændelsen ellers vil komme igen ved næste løbetid.
Kredsløbet
Problemer med hjerte og kredsløb ses oftere ved de ældre hunde og katte, præcis som ved mennesker. Oftest har ejer oplevet at dyret er begyndt at puste ved aktivitet, hoste eller lignende. Derudover kan vi ved den kliniske undersøgelse opdage en mislyd på hjertet eller andet der gives os mistanke om problemer med kredsløbet. Vi vil i de fleste tilfælde anbefale en ultralydsscanning af hjertet og eventuelt blodtryksmåling.
Knuder, ondartet eller godartet
Rigtig mange af især de ældre hunde får en del knuder med alderen. Ved en almindelig klinisk undersøgelse kan vi ikke bestemme om disse er godartede eller om de egentlig bør fjernes. Vi anbefaler derfor at der bliver taget en celleprøve af alle knuder. Ud fra denne celleprøve kan vi med god sandsynlighed sige, om knuden er godartet eller ondartet og hvilken type knude det er. Nogle gange kan de dog blive nødvendigt med en biopsi.
Som ved den ældre hund jeg havde til sundhedsundersøgelse i går, så får mange af vores ældre hunde og katte nedsat hørelse og syn i takt med at de bliver ældre. Oftest kan vi intet gøre ved dette og dyret fungerer udmærket med det. Derudover er det blevet mere og mere anerkendt at vores kæledyr kan blive demente. Vi har desværre ikke nogen måde hvorpå vi kan teste om et dyr er blevet dement, men oftest kan vi ved at snakke med ejer om hunden eller kattens symptomer få en ide om, om det kunne være tilfældet. Det er altid rigtig hårdt at skulle indse at ens hund eller kat er ved at blive ældre, da vi jo helst vil beholde dem for altid.
Fælles for det meste af det ovenstående er, at forebyggelse, hvis muligt, eller i hvert fald tidlig indgriben er den bedste vej frem.
Dyrlæge Mia Huus