Læbefoldsdermatitis

Jeg skriver til brevkassen fordi vi har et problem med vores 5-årige Cavalier King Charles Spaniel. Hun lugter frygteligt fra munden. Først troede vi det var hendes tænder og tog hende derfor til dyrlægen. Hun blev lagt i bedøvelse, fik renset sine tænder og endda trukket 5 dårlige tænder ud, men det viste sig at den fæle lugt kom fra læberne. Vi har nu behandlet med to slags antibiotika i pilleform samt renset med vådservietter gennem 6 uger og det hjælper, men ligeså snart vi stopper kommer det igen. Vi er meget kede af det og synes det er synd for Bella at hun skal behandles så længe med medicin. Vi håber I kan hjælpe os. Med venlig hilsen Familien Pedersen

Kære Familien Pedersen

Det lyder som om Jeres Bella har en læbefoldsbetændelse og de kan faktisk være meget svære at behandle. Læbefoldsbetændelser hører til gruppen af hudfoldsbetændelser, de såkaldte Intertrigoer. 

Hudfoldsbetændelser opstår, som navnet indikerer, i områder, hvor hud ligger opad hud. Problemet ses i udpræget grad hos racer med meget hud som f.eks Engelske og Franske Bulldogs, Mops, Shar-Peis og Basset hunde. Typiske steder er ansigtet, hvor problemet ofte opstår i næse- og læbefolderne, men der kan også ses problemer i den løse hud i nakkeregionen. I den anden ende af kroppen kan ses intertrigo ses omkring halen hos racer med korte ”proptrækkerhaler” som bulldogs og mops samt omkring skeden hos overvægtige tævehunde.

Hvor end problemet opstår er, er udviklingen den samme – kontakt mellem to hudflader skaber irritation. Området mellem hudfladerne har dårlige luftcirkulation og dermed ophobes kirtelsekret, spyt, tårer, madrester eller urin alt efter hvor hudfolden er lokaliseret. Dette fugtige miljø og hudirritationen skaber en god grobund for sekundære infektion med bakterier og svamp. Den sekundære infektion giver, udover smerte og grimlugt, en hævelse af hunde, der yderligere forringer luftcirkulationen i hudfolden og en ond cirkel er skabt.

Behandling af hudfoldsbetændelser kræver to ting - dels en behandling af den infektion, der er i hudfolden, dels en fjernelse af selve hudfolden, så problemet ikke genopstår. 
Nogle gange er en kirurgisk fjernelse af hudfolden ikke nødvendig – det kan være at behandling af infektionen og den hævelse, som infektionen medfører er nok til at ”åbne” hudfolden op og dermed er problemet løst. Andre gange er hudfoldsbetændelsen sværere at komme til livs, f.eks. hvis hudfolden er meget dyb eller hvis man har med antibiotika resistente bakterier at gøre. I disse besværlige tilfælde bør man få foretaget en bakteriologisk dyrkning, så man kan vælge det korrekte antibiotikum og hvis hudfolden er meget dyb, kan det være at kirurgisk fjernelse af hudfolden kommer på tale. Hvis hudfolden ikke kan fjernes, må man påregne, at skulle behandle området fremover.

Jeg vil anbefale, at du kontakter din dyrlæge igen og beder ham vurdere om der skal foretages en bakteriologisk dyrkning og om læbefolden skal opereres, når I har fået styr på infektion. 

God bedring med Bella


Med venlig hilsen


Michael Anthony Butler
Dyrlæge, Aalborg Dyrehospital