Laserbehandling
Nogle gange er man bare nødt til at æde sin skepsis og erkende, at noget man ikke helt troede på behandlingsmæssigt faktisk har sin berettigelse. Jeg har oplevet dette flere gange i min karriere. Første gang, da jeg for nu mange år siden blev ansat på Aalborg Dyrehospital og introduceret for behandling af gigt med guldimplantater. Efter nogle måneder havde jeg hørt den ene hundeejer efter den anden, der efter guldbehandling begejstret fortalte om behandlingens fantastiske effekt. Langsomt måtte jeg overgive mig og tage denne behandlingsform til mig. Den gang blev det kaldt kvaksalveri. I dag er der videnskabelige undersøgelser, der viser, hvorfor det virker.
Vi dyrlæger er udannet til at se medicinsk videnskabeligt på vores behandling af dyrene. Vi vil helst kun bruge en behandlingsmetode, hvis der er evidens for at den virker. Dvs. at behandlingens effekt er dokumenteret videnskabeligt. Derfor kan vi have svært ved sådan lige med det samme at acceptere alternative behandlingsformer, der kun anvendes fordi enkelt individer har haft succes med det.
Derfor var jeg på rigtig konservativ vis noget skeptisk, da vores unge dyrlæge Simon S. Mogensen overtalte os til at købe en maskine, der kunne give laserbehandling. Simon var specielt interesseret i smertebehandling og havde interesse i muskel- og led lidelser. Efter vores laser nu har været i brug i godt 1 år, må jeg heldigvis igen overgive mig. Helt uden videnskabeligt grundlag må jeg på baggrund af behandling af vores patienter konkludere, at den der laser nu kan et og andet.
Men hvad er det præcist denne laser kan og hvorfor virker det?
Leder man på internettet, så kan man finde mange hundrede videnskabelige studier, hvor laserbehandlingens effekt demonstreres.
Når kroppen udsættes for en skade. Det kan være et sår, en infektion, en knogle-, led- eller muskelskade, da går kroppen i gang med at forsøge at reparere skaden. Til dette har cellerne brug for energi og næringsstoffer. Blodet transporterer ilt og næring til cellerne. Helt specifikt er det farvestoffet hæmoglobin i de røde blodlegemer, der transporterer ilten. Hæmoglobinet frigør iltmolekylerne til cellerne, som skal bruge ilten i processen at skabe energi til cellen. Inden i cellen modtages ilten og transporteres til cellens energilager/batteri, kaldet mitrochondrierne. Her indgår ilten i skabelsen af cellens energi.
Laserterapi er en behandlingsmetode, hvor der gøres brug af en specifik bølgelængde af lys til at skabe en terapeutisk effekt. Effekten skabes bedst ved en bølgelængde på 800-970 nm. Laserens primære effekt er at øge blodgennemstrømningen lokalt, hvor skaden er sket.
Laserlyset brugt på et skadet område:
- Øger blodgennemstrømningen
- Øger frigørelsen hæmoglobinets bundne ilt
- Øger levering af ilt til mitochondrierne
- Øger energimængden i cellerne
Dette medfører hermed at:
- Stofskiftet speedes op
- Cellernes helingshastighed øges
- Betændelsesreaktion og hævelse reduceres
- Stivhed og smerte mindskes
Hvordan foregår laserbehandling?
Laserbehandling er smertefri og dyrene accepterer det fint. Selv de beskyttende briller, som både dyr, ejer og vi har på under behandling, finder de sig i. Behandlingerne varer typisk 2-8 min. Dog afhængig af, hvilken type laser der bruges. Jo højere afgivelse af laserenergi (output power) jo større område kan behandles på kortere tid. På Aalborg Dyrehospital anvender vi en klasse 4 Laser som gør, at optimal behandling kan gives over meget kort tid. Typisk behandler vi 5-8 gange med 2-3 behandlinger pr. uge afhængig af, hvor kronisk tilstanden er. Ved helt nye og akutte skader eller efter en operation kan 1-2 behandlinger være nok.
Vi har endnu ingen bivirkninger set på Aalborg Dyrehospital. Der kan dog ses en forværring af symptomerne efter første behandling. Man kan se effekt allerede efter første behandling, men oftest ses virkning først efter 3. til 4. behandling.
I begyndelsen brugte vi mest laseren til behandling af smerter i forbindelse med muskel- og ledskader. Vi er dog med fin effekt begyndt at bruge laserlys til behandling af sår. Både de helt friske og de mere dårligt helende kroniske sår. Jeg har personligt haft 2 hunde med diskusprolaps i behandling, hvor jeg synes fremgangen skete hurtigere end, jeg havde forventet i forhold til min erfaring med behandling af denne lidelse. Laser behandling kan desuden bruges til at behandle infektion i f.eks. ører, analkirtel og i mundhulen. Bakterier har det dårligt i et iltrigt miljø. Eneste tilstand, hvor vi ikke må bruge laserterapi er ved kræft, da man antager, at kræftcellernes stofskifte også speedes op, hvilket vi jo bestemt ikke ønsker.
Så samlet er vi på Aalborg Dyrehospital begejstret for laserterapien og jeg må endnu engang sande de vise ord fra min gamle chef, der ønskede, at jeg skulle være åben af sind vedrørende guldbehandling af gigt. Han sagde
”Man svæver nu bedst med en åben faldskærm”
Dyrlæge Cert. Onco
Berit Aakjær Sørensen
Aalborg Dyrehospital