Laserkirurgi hos dyrlægen
Laserkirurgi minimerer smerte, hævelse, blødning og risikoen for sårinfektion. Det betyder mindre smerte og ubehag for patienten samt hurtigere heling.
-Glæden ved at opdage nye veje, der gavner vores dyr
Ikke mange dage er ens på et dyrehospital. Hele tiden sker der ting, man ikke havde forventet om morgenen, når man møder ind og skimmer sin aftalekalender igennem. Stille dage kan pludselige vende og blive hektisk travle. Men når man er indrettet som jeg, er lidt adrenalin i blodet slet ikke så tosset.
Og så er der de dage, hvor mit arbejde på Aalborg Dyrehospital er rammen om noget helt andet. De dage, hvor vi lærer nyt og udvikler os.
Forleden havde vi således besøg af Steve Nielsen fra USA. Han underviste os i brugen af CO2 laser i forbindelse med kirurgi. Som kirurg, hvor mange af mine arbejdstimer tilbringes i operationsstuen med at fjerne godartede og ondartede knuder og andre bløddelsoperationer, da var jeg lidt skeptisk. Til trods for, at laserkirurgi har været anvendt i adskillige år humant, da er teknikken relativ ny veterinært. Og det er ofte sådan for de fleste af os, at det er lidt svært mentalt at give slip på noget, der har fungeret udmærket i mange år. Jeg skal i hvert fald lige vænne mig til det nye – også selv om det er bedre.
Så nu er den her. Vores nye CO2 laser. Og hvorfor er det så et stort fremskridt for dyrene?
I forbindelse med enhver operation har vi nogle fjender. Disse er blandt andet smerte, blødning og hævelse. Desuden er der risikoen for sårinfektion. Alle disse kan betyde sårkomplikationer og dårlig heling. Målet er derfor at udføre enhver form for kirurgi så hurtigt og så atraumatisk som muligt. Jo længere tid en operation tager, des større er risikoen for infektion. Og jo mere vi skærer og klipper i væv, blodkar og lymfebaner, jo større reaktion vil der komme bagefter.
Lige netop her har laserkirurgi en fordel.
En CO2 laser er et elektronisk redskab, som producerer en højt koncentreret lysbølge. Laseren gør det muligt at levere en høj energimængde på et meget lille område. Energimængden er så koncentreret og kraftfuld, at laserstrålen kan skære i levende væv og samtidig fordampe usundt væv, så det forsvinder. Samtidig dræber laserstrålen alle bakterier på dens vej. Da energien leveres på et uhyre lille område, vil laserstrålen ikke beskadige det omkringliggende sunde væv.
Ud over at skære og gøre sårrandene fri for bakterier, da forsegler den de små blodkar, lymfekar og nerveender. Dette betyder mindre blødning og hævelse, hvilket gør operationen mere overskuelig for kirurgen og betyder, at det kirurgiske indgreb kan overstås hurtigere.
Alt i alt vil laseren således give større operationspræcision samt minimere smerte, hævelse, blødning og risiko for sårinfektion. Dette betyder, at dyret vil opleve mindre ubehag efter operationen og en hurtigere heling.
Blandt smådyrsdyrlæger bruges laserkirurgi til mange typer operationer så som kastration/sterilisation, fjernelse af knuder, hudkorrektioner og tand- og øjenoperationer. Laserkirurgi er overlegen i forhold til almindelig kirurgi med skalpel, når det gælder svære lokalisationer som operationer dybt nede i svælget og på den bløde gange.
Jeg må så som dyrlæge med år på bagen endnu engang pakke min konservatisme væk og indrømme, at jeg virkelig glæder mig til at komme i gang med CO2 udstyret. Jeg glæder mig til at hæve min faglige barre endnu højere. Jeg glæder mig til at sende glade dyr hjem, som frejdigt går ud gennem døren. Allerhelst uden smerter overhovedet.
En ny veterinærverden åbner sig endnu engang.
Dyrlæge CertOnc
Berit Aakjær Sørensen
Aalborg Dyrehospital