Overvægt
Til Dyrebrevkassen. Jeg har i dag været hos min dyrlæge med min hund, og jeg blev bare så ked af det. Dyrlægen mener, at Basse er alt for tyk. Min hund er en 5 år gammel labrador han, som blev kastreret for 2 år siden fordi han løb væk hele tiden. Han er det bedste jeg har og jeg vil ham kun det bedste. Jeg syntes ikke, han får ret meget foder og jeg køber ikke det billigste. Jeg køber gerne lidt forskelligt foder til ham. Vi mennesker ville jo heller ikke bryde os om at spise det samme hver dag vel? Jeg fodrer ham kun en gang om dagen og så får han en godbid, når han har fortjent det, men de er meget små. Min dyrlæge siger, at Basse kan dø af det eller blive syg og det vil jeg jo ikke have. Han vejer 44 kilo men er ret kraftigt bygget. Jeg har købt en pose foder med hjem fra dyrlægen og det spiser Basse også, men jeg tror ikke han vil have det hver dag. Dyrlægen sagde, at jeg skal gå længere med ham, men jeg har en dårlig hofte og nogle gange virker Basse også lidt stiv i bagbenene, især når han skal op af kurven. Basse og jeg bor alene, så han er mit ét og alt. Jeg har selv været på slankekur og det er slet ikke rart, jeg syntes det er synd, hvis jeg skal sulte min hund, det kan jeg næsten ikke holde ud. Med venlig hilsen I.H.
Kære I.H.
Jeg kan godt forstå, at du bliver ked af det, når din dyrlæge fortæller dig, at Basses helbred er truet. Jeg kan sagtens læse af dit brev, at du nærer stor kærlighed til din hund.
Du er slet ikke alene om at have en overvægtig hund. Undersøgelser tyder på, at cirka en tredjedel af alle danske hunde er overvægtige. Noget lignende gør sig gældende hos vore huskatte. Man definerer overvægt som 15 % over idealvægten. Jeg kan af gode grunde ikke vurdere din hund, men 44 kilo tyder på udtalt overvægt. En stor labrador han vejer cirka 35 kilo, når han er slank.
Du skriver, at din hund blev kastreret for 2 år siden og det er typisk, at hanhunde tager voldsomt på efter kastration, hvis man ikke justerer foderet. Stofskiftet ændres nemlig efter en kastration i den alder. Undersøgelser viser, at hvis man kastrerer hunde tidligere, så er tendensen til at udvikle overvægt mindre, men det hjælper dig jo ikke nu.
Samtidig er Basse en labrador, der er berømte for at have en konstant glubende appetit. Du kan tilsyneladende aldrig få ham til at sige nej tak til mad. Dette er noget, der udnyttes positivt, når man træner labrador som brugshund.
Det er rigtigt, hvad din dyrlæge siger, at din hund i værste fald kan blive syg af sin overvægt. De overvægtige dyr har øget risiko for at udvikle slidgigt, simpelthen fordi, deres led overbelastes. Overvægt øger risiko for at udvikle sukkersyge, forhøjet blodtryk, hjertelidelser, nedsat organfunktion (især leveren), øget risiko for hudlidelser, nedsat immunforsvar, luftvejslidelser og generelt dårligere livskvalitet og, ja, i yderste konsekvens risiko for en alt for tidlig død.
Det er derfor meget vigtigt, at du tager imod det din dyrlæge forsøger at fortælle dig. Vi dyrlæger taler jo på dyrenes vegne for at holde dem så sunde som mulige. Overvægt er imidlertid et meget følsomt emne at berøre. Vi danskere har tendens til at vise vores følelser gennem mad og drikke og vi er så gode til at hygge os i forbindelse med mad. Det er bare slet ikke naturligt for et kæledyr at blive fodret i den grad vi mennesker spiser. Dyr er skabt til aktivitet og frisk luft og har slet ikke behov for ”en kage til kaffen”. Vi holder imidlertid vore kæledyr som en del af familien og kommer derfor let til at behandle dyrene lidt som om de var mennesker.
Når man holder så meget af sin hund, som du gør, kommer man derfor til at fodre ”med hjertet” i stedet for ”med hjernen”. Jeg håber, at du kan tænke på dette næste gang du møder Basses store brune labrador-øjne.
Det foder du har købt hos dyrlægen er et godt slankefoder, der bygger på det princip, at der er lavt indhold af fedt og kalorier, hvilket stimulerer til vægttab. Der er kvalitetsprotein i, der opretholder muskelmasse. Der er højt indhold af fibre, så din hund føler sig mæt. Desuden er der tilsat kosttilskud, der fremmer fedtforbrændingen, og styrker immunforsvaret. Du kan ikke købe egentligt slankefoder andre steder, end hos dyrlægen, derimod kan du i dagligvarebutikker og dyrehandler købe light-foder, men det er slet ikke slankende nok til Basse.
Det er nu vigtigt, at du følger den kostplan du har fået af din dyrlæge eller veterinærsygeplejerske. En god idé er det, at veje foderet af fra morgenstunden, så du har fuldstændig overblik over, hvor meget han skal have i løbet af en dag. Du skriver, at Basse kun fodres en gang dagligt. Det ideelle ville være mindst tre måltider om dagen. Hvis Basse skal belønnes eller forkæles, så tager du af hans dagsration. Hvis du har rost ham meget i løbet af dagen, så vil der være tilsvarende mindre tilbage til aftensmaden, men det er ikke synd. Derimod er det synd, hvis I ikke formår at gennemføre et vægttab. Det håber jeg meget for jer begge, så I kan blive gamle sammen, Basse og dig.
Motion er en vigtig del af en slankekur. Du fortæller i den forbindelse, at Basse virker lidt stiv i bagparten. Det syntes jeg du skal få undersøgt nærmere. Evt. skal der tages røntgenbilleder af hans hofter, lænd og knæ. Hvis han allerede har udviklet smertevoldende slidgigt er det vigtigt, at det bliver behandlet. Han kan enten få medicin i form af gigtmedicin, kosttilskud eller lokal guldbehandlig. Når han har fået stillet sine eventuelle gigtsmerter, vil du lettere kunne motionere ham og derved fremme et vægttab. Hvis du ikke selv kan motionere Basse, så prøv om du kan få andre til det eller find et sted, hvor man har Waterwalker, der er et løbebånd i vand til hund eller evt. en hunde-svømmehal med genoptræning. Fordelen ved motion er dels den øgede forbrænding samt opbygning af mere muskulatur, der har langt større forbrænding end andet væv.
Husk at bestille tid hos dyrlægen eller veterinærsygeplejersken til kontrolvejning. På Aalborg Dyrehospital foregår kontrolvejningerne en gang om måneden. Det er vigtigt, og meget motiverende, at se, at slankekuren virker og vægten går ned. En tommelfingerregel for hunde er, at man ved at lægge en flad blød hånd på siden af hundens brystkasse kan mærke ribbenene uden at skulle trykke med hånden. Hos kat gælder det, at der ikke må hænge en håndfuld fedt-depot under bugen, så er der tale om overvægt.
Håber, at du og Basse kan se frem til et fortsat godt og lettere liv.
Med venlig hilsen
Mette Rønn-Landbo