Parvovirus hos hunde
Så sent som i forrige uge, kunne vi desværre diagnosticere en hvalp med parvovirus. Da rigtige mange hunde efterhånden bliver vaccineret mod parvovirus, er det sjældent vi oplever det.
Parvovirus inficerer de hurtigt delende celler i kroppen, primært tarmcellerne. Derfor begynder hunde der smittes med parvovirus at kaste op, får meget tynd blodtilblandet afføring, bliver nedstemte og meget dehydrerede. Ved unge hvalpe kan hjertemuskulaturen desuden også inficeres. Der går typisk 4-14 dage fra en hund bliver smittet med parvovirus til den begynder at vise symptomer.
Både voksne hunde og hvalpe kan blive smittet, men prognosen er markant dårligere ved hvalpe, som kan dø pludseligt og ganske kort tid efter symptomer er startet blandt andet på grund af dehydrering og hjerteproblemer.
Ved mistanke om parvovirus kan dyrlægen køre en test i eget laboratorium, der indenfor 10 minutter kan give svar på om der er tale om parvovirus.
Vi kan desværre kun symptombehandle smittede hunde, men ikke behandle for selve virusset.
Behandlingen indbefatter væskebehandling og støttende medicinsk behandling imens kroppen selv skal komme af med virusset.
Desværre er den behandling vi kan yde ikke altid nok, hvorfor forebyggelse i form af vaccination absolut er at foretrække og parvovirus er med i standardvaccinerne.
Tæven bør vaccineres før eller under drægtigheden og derefter bør hvalpen som minimum vaccineres når den er 12 og 16 uger, men også gerne som 8 uger gammel. I så fald vil den være så godt dækket ind som muligt.
Virusset er utrolig stabilt og kan overleve i omgivelserne i mange måneder. Desuden skal der klorinblanding eller Virkon S til ved rengøring for at komme virusset til livs.
Virusset spredes via afføring fra smittede hunde, og derved kan den næste hund let smittes ved at komme i kontakt med jordpartikler indeholdende virusset. Hvis hunden er voksen, sund og har fulgt standard vaccinationsprogram sker der formodentlig intet ved at møde virusset.
Heldigvis er det så sjældent at vi oplever parvovirus, men i de tilfælde hvor det mistænkes er hurtig igangsættelse af støttende behandling, ligesom begrænsning af smitte essentiel.
Du skal derfor kontakte din dyrlæge hurtigst muligt, hvis du har mistanke om, at din hund er syg af parvovirus.
Mia Huus
Dyrlæge