Passiv rygning er også skadeligt for dyr!

Til dyrlægerne Min kæreste og jeg bor i en 2 værelses lejlighed på 4. sal med vores to katte, ”Bølle” på 5 år og ”Snip” på 4 år. Begge er kastrerede hankatte og de har aldrig været udenfor. ”Bølle” har næsten altid hostet lidt, men nu er ”Snip” også begyndt at hoste lidt. Udover at de nu begge hoster lidt, synes de begge at fungere fint i hverdagen, dog er de måske lidt for tykke. Min kæreste og jeg er begge rygere, men vi er gode til enten at gå udenfor og ryge eller lufte godt ud, når vi har røget. Vi ved godt, at rygning kan give luftvejsproblemer hos mennesker, men er det samme tilfældet hos katte og er symptomerne de samme? Med venlig hilsen Betinna og Anette

 

Kære Betinna og Anette
 

Mange tak Jeres spørgsmål.

Katte kan, ligesom mennesker, få bronkitis og symptomerne er de samme, dvs. hoste evt. ophost af slim; vejrtrækningen kan antage en pibende eller hvæsende karakter; nogle gange kan vejrtrækningen besværes så meget, at katten bliver meget stakåndet og trækker vejret med åben mund.
 

Som hos mennesker opdeles bronkitis i en akut form og en kronisk form. Den akutte form er oftest udløst af infektion i de øvre luftveje og kan således skyldes flere ting, som f.eks. bakterier, parasitter, virus, allergi og mykoplasma. Bronkierne vil reagere, ved at producere en øget mængde slim og hæve op med hoste og varierende grader af vejrtrækningsbesvær til følge. Får tilstanden lov til at persistere, vil den over uger videreudvikle sig til en kronisk tilstand, hvor bronkierne bliver beskadiget med varig nedsættelse af lungefunktionen som resultat.
 

Alt hvad der kan irritere den menneskelige luftvej, kan også irritere kattens luftvej. Således vil tobaksrøg såvel som andre former for luftforurening, f.eks. røg fra pejse og brændeovne, støvende kattegrus, deodoranter, hårspray samt kold luft og træk, bidrage til en forværring af luftvejssymptomerne og bør derfor selvfølgelig undgås.

Som det fremgår af ovenstående, er det vigtigt, at diagnosen stilles og behandling iværksættes så tidligt i forløbet som muligt, så jeg vil råde Jer til at kontakte dyrlæge, så I kan komme i gang med behandlingen.


Med venlig hilsen


Dyrlæge, Michael A. Butler
Aalborg Dyrehospital.