Patellaluksation

Spørgsmål til Dyrlægerne på Aalborg Dyrehospital Jeg skriver til brevkassen fordi jeg har en lille Yorkshireterrier som har problemer med sit ene ben. Hun er knap halvandet år gammel nu, men har i næsten 6 måneder hinket lidt på den ene bagben. De første par gange virkede det som om hun havde ondt, men det gik hurtigt over. Nu virker det næsten som om det er blevet en vane. Det er ikke på hver tur hun hinker, men det sker hver dag. For det meste er det kun et par skridt, men enkelte gange går hun næsten 10-20 meter på 3 ben, dog uden at hun viser tegn på smerte. Jeg har fået mine børn til at hjælpe mig med at se på hende, for jeg troede at hun måske havde fået en splint eller en sten i poten, men vi kan ikke finde noget. Jeg håber I kan hjælpe mig. Med venlig hilsen Erna

Kære Erna

Tak for dit brev. Jeg tror godt jeg kan hjælpe dig, for jeg tror din hund har en løs knæskal. Løs knæskal eller patellaluksation, som det hedder på fagsprog, er en relativ almindelig lidelse hos små hunderacer, mens den ikke ses så hyppigt hos de store racer.

Knæskallen, patella, er en forbening i den store lårmuskel, der sidder placeret på lårbenets forreste flade og hæfter via en sene til et knoglefremspring øverst på skinnebenet. Nederst på lårbenet findes en ledrulle, som knæskallen bevæger sig i, når knæleddet strækkes og bøjes. På et normal ben, kan der tegnes en lige linie ned langs lårbenets forreste muskel, gennem knæskallen og videre ned til den øverste del af skinnebenet. 

Ved nogle hunde ses det, at knæskallen kan glide enten på ydersiden eller indersiden af lårbenets ledrulle – man taler i disse tilfælde henholdsvis udvendig eller indvendig dislokeret løs knæskal. Hos små hunderacer, som f.eks. din Yorkshireterrier, sker dislokationen af knæskallen oftest til knæets inderside, mens det modsatte oftest er tilfælde hos de store racer. 
Når knæskallen ikke er på sin almindelige plads, kan knæleddet ikke arbejde normalt og hunden hinker på benet - pludselig hopper knæskallen på plads igen og hunden går atter normalt. 

Der er flere årsager til, at knæskallen kan komme på afveje – der kan være tale om skævhed i hoften, skævvridning af den nederste del af lårbenet eller den øverste del af skinnebenet. Slutteligt kan dybden af den ledrulle, som knæskaller arbejder i, være for ringe. Oftest er der tale om en kombination af ovenstående. 

Behandlingen af patellaluksation afhænger af, hvor meget hunden er påvirket af lidelsen. Hvis der er tale om en ældre hund, der kun en sjælden gang imellem hinker lidt på det ene bagben, vælger man ofte intet at gøre. Er der derimod tale en hund, som dagligt har problemer, anbefales operation. 

Jeg vil anbefale dig, at kontakte din dyrlæge og lade ham undersøge din hund, for at konstatere om der er tale patellaluksation og hvad I så fald skal gøre ved det.


Med venlig hilsen

Dyrlæge Michael Anthony Butler
Aalborg Dyrehospital