Rodbehandling af hund

Bruges rodbehandling virkelig hos hund og kat?

Rodbehandling er en rigtig god behandlingsmulighed ved især hund men til dels også kat. Behandlingen bruges til at redde vigtige tænder som hjørnetænder og store tyggetænder.

Det sker jævnligt at især hunde knækker tænder. Hvis ejer opdager det indenfor et døgns tid, er det muligt at udføre en vital overkapning. Herved forbliver tanden levende, men der bliver lukket af ned til pulpaen, som er tandens midte med nerve og blodkar, så denne ikke længere er blottet.

Hvis der er gået mere end 24 til 48 timer fra tanden er knækket, til det opdages, står vi tilbage med to muligheder; operativ fjernelse af tanden eller rodbehandling. Er der tale om en mindre tand, som ikke har den større betydning for dyret, er operativ fjernelse et udmærket valg. Er der derimod tale om en hjørnetand eller en stor kindtand, som begge har betydning for dyrets brug af munden, er rodbehandling et rigtig godt valg.

Tænder kan også være skadede uden at knække. Ofte bliver tanden rødlig i farven, hvilket skyldes at der er trukket røde blodlegemer ud i de små kanaler i tandens dentin, fordi der har været en betændelsestilstand indeni tandens pulpa som følge af et slag eller lignende. 9 ud af 10 tænder har en død pulpa og er derfor behandlingskrævende og smertefulde for dyret.

Hvordan udføres en rodbehandling?

Efter ejer har opdaget en knækket eller misfarvet tand, skal dyret bedøves og der skal tages røntgen af tanden for at vurdere skadens omfang. Når dyrlægen har konstateret at tanden ikke har så massive skader at den bør bortopereres, kan rodbehandlingen foretages.

Først bores et hul i tanden. Herigennem fjernes tandnerven og resten af pulpa og hulrummet inden i tanden rengøres grundigt. Herefter fyldes tanden med et specielt materiale, som både forhindre infektion samt hjælper med at give tanden styrke. Sidst pålægges en fyldning. Herved fjernes smerten i tanden, men funktionen af tanden er fortsat intakt.

Vores hunde og katte er utrolig gode til at skjule, hvis de har smerter. Derfor er det nødvendigt efter 6-9 måneder at lave røntgenkontrol af den rodbehandlede tand. Et menneske ville kunne fortælle at der var smerter ved en behandlet tand, men det gør vores patienter desværre ikke, så rutinemæssig kontrol efterfølgende er nødvendig.

 

En rodbehandlet tand har kun 80 % af den styrke, som den havde før den blev behandlet, hvilket skal tages højde for, især hvis det er en kindtand der er blevet rodbehandlet. De fleste kindtænder knækker fordi hunden tygger på noget meget hårdt, for eksempel knogle. Så fremadrettet ville det bestemt ikke være anbefalet!

De mest væsentlige fordele ved rodbehandling er at behandlingen er mindre smertefuld for dyret end operativ fjernelse af tanden, og derudover har dyret stadig den funktionelt vigtige tand.

 

Nogle gange kan det være svært at se at en tand er knækket og ved kat skal der kun knækkes ganske få millimeter af en hjørnetand, for der kan komme bakterier ind til palpaen. Så opdager du noget der ser anderledes ud i din hund ellers kats mund, så bør det undersøges hurtigst muligt, for at begrænse den skade der kan opstå og især begrænse den tid dyret føler smerte eller ubehag.

Mia Skjødt Huus

Dyrlæge