Sund hundehvalp ønskes

Hjælp vi skal have hundehvalp.

Kære Dyrlæge.

Min kæreste og jeg har lige besluttet os for at få hund. Vi har aldrig haft hund før, men er helt enige om, at vi altid har ønsket os en. Vi har tænkt os, at det skal være en mindre hund fordi vi bor i lejlighed lige nu. Vi har en park i nærheden og er begge indstillet på, at tage hunden ud i naturen og motionere i weekenden. Vi har begge fuldtidsjob, så den skal også kunne være alene hjemme fra 8-16.00 i hverdagene.

Vi har ikke nogen børn og det skal vi heller ikke have de første par år. Vi vil gerne fortsætte med at rejse, så vores hund skal også kunne komme i pension engang imellem.
  
Vi læser meget på nettet om alt det, der kan gå galt med sådan en lille hundehvalp. Både alle de sygdomme den kan få og også, at den kan være syg allerede når man får den, sær hvis man køber den i udlandet. 

Hvad skal vi gøre for at sikre os, at vi får en sund hvalp vi kan have i mange år?

Med venlig hilsen G og B.



Svar:

Kære G og B.
Det lyder dejligt, at I ønsker jer en lille hundehvalp. Det er vigtigt, at I gør jer klart, at sådan en lille hvalp har brug for meget opmærksomhed i den første tid. Det at skulle være alene hjemme kræver gradvis tilvænning over eksempelvis 14 dage. De fleste vælger at købe hvalp op til en god lang ferie, hvor man kan vænne hvalpen til livet i den nye”flok”.

Det er ikke noget problem, at I bor i lejlighed, bare I er villige til at give hvalpen den stimulering og motion den har krav på, og det lyder det til, at I er.

Det er rigtigt, at der er mange ting at bekymre sig om, når man står og skal købe hvalp. Med hensyn til, hvilken race I skal vælge, så er det vigtigt, at I opsøger de forskellige racer I overvejer. Tag ud og besøg nogle kenneler eller tag på hundeudstilling og tal med de forskellige opdrættere. Mød deres hunde og få et indtryk af, hvilken race der vil passe til jeres temperament og liv.
En mops er en dejlig lille, charmerende hund, der dog har sine fysiske skavanker bl. a. er nogle af dem født med noget besværede luftveje, som kan kræve behandling på et tidspunkt. 

Der er penge at spare ved at købe i udlandet, men det kan jeg ikke anbefale. En del af de hunde, der importeres er vokset op under dårlige vilkår og kan derfor være syge ved ankomsten til Danmark. Desuden er de ofte ulovligt importeret uden rabiesvaccination.  Hvis de importeres uden rabiesvaccination, da skal der foreligge en skriftlig tilladelse til dette fra Fødevarestyrelsen.

“Westi” eller West Highland White Terrier er også en rigtig dejlig og livlig hund. Den har nok lidt mere temperament end mops, men kan opdrages ligesom alle andre hunde. De er begge meget selskabelige hunde knyttet tæt til deres ejere. 

En rigtig god idé er det at vænne den til en god pension ved at lade den være der nogle timer den første dag, derefter forsøge med en nat for så til slut at aflevere den i en weekend.

Selvom det er en lille hund, I har tænkt jer at anskaffe, så er det altid en god ide´(rigtig sjovt) at melde hvalp  og ejer til hvalpe-motivationshold. Det er et sted, hvor man kan mødes med andre hvalpe-ejere, hvor hundene socialiseres og hvor man får startet samarbejdet med hunden på en god måde.

Jeg kan kun anbefale, at I besøger den kennel, hvor I har tænkt dig at købe hvalp flere gange inden I køber hvalpen. Det er  for at følge jeres hvalp, men også for at fornemme, hvad det er for nogle forhold jeres hvalp er vokset op i. Samtidig er det vigtigt at I får lov at hilse på tæven, som jo er den der præger jeres hvalp mest i tiden inden den kommer hos jer. 
Når I vælger jeres hvalp, så vælg en af dem, man ikke først lægger mærke til i flokken. I skal ikke tage den, der er mest fremfusende, ej heller den mest forsigtige, men hellere en fra ”den brede midtergruppe”.

Det er vigtigt om, der har været god menneskekontakt under opvæksten. Det skal også være et sted, hvor man føler sig godt tilpas, og hvor man kan se, at opdrætter er engageret.

Vi på Aalborg Dyrehospital anbefaler altid, at man søger dyrlæge umiddelbart efter, at man har hentet sin hvalp. Ved dette første sundhedseftersyn undersøger vi hvalpen for om den er sund og rask. Det er ikke sjældent, at vi opdager væsentlige fejl ved sådan en helt ny lille hvalp. F. eks. kan nogle hunde være født med hjertefejl. Vi vil i sådanne tilfælde anbefale, at handlen går retur, hvilket kan være helt umuligt, hvis man  allerede har knyttet sig stærkt til det lille nye familiemedlem.

Hvis hvalpen er helt i orden vil den kunne vaccineres mod smitsomme sygdomme såsom parvovirus, hundesyge, smitsom leverbetændelse og kennelhoste. Desuden skal hvalpen chipmærkes, hvis den ikke allerede er det, når I køber den.
Alt afhængig af, hvordan opdrætter har givet ormekur, skal den evt. suppleres med endnu en behandling i forbindelse med første vaccination. Hvalpen skal vaccineres fire uger efter første vaccination og igen året efter for derefter at vaccineres efter behov. Det vil sige, at hunde der har hyppig kontakt med andre hunde vaccineres årligt, mens de hunde, som sjældent kommer i kontakt med andre hunde kan vaccineres sjældnere.

Husk at få jeres hvalp sygeforsikret, så I kan få hjælp til dyrlægeregningerne, hvis uheldet skulle være ude og den lille ven kommer til skade eller bliver syg. Sådanne forsikringer dækker imidlertid ikke medfødte lidelser. 

Vi ved alle, at ”vi bliver hvad vi spiser”, dette gælder også for hunde og især hvalpene har fortjent den bedste fodring. Valg af foder er lidt en udfordring. Der findes et hav af forskellige fabrikater og ofte har opdrætter et foder, som han eller hun anbefaler. Er man i tvivl så spørg dyrlæge eller veterinærsygeplejersker til råds. De sidstnævnte er, hos os på Aalborg Dyrehospital de mest vidende, når det gælder foder.


Håber disse råd kan hjælpe jer lidt videre mod et godt hvalpekøb.


Med venlig hilsen

Mette Rønn-Landbo