Terapihunde
Er hunden menneskes bedste ven?

Hver dag, når jeg går hjem fra arbejdet, så kan jeg svare, at for mange mennesker er hunden i hvert fald en uvurderlig ven. En ven som hjælper i hverdagen. Støtter, hjælper og gør dagen meget nemmere at komme igennem.
Tydeligst ser jeg det, når vores blinde og synshæmmede kunder kommer hos os på Aalborg Dyrehospital med deres førerhunde. Fuld af beundring observerer jeg dette helt fantastiske samarbejde hund og menneske imellem. Jeg ser en førerhund, der ivrigt og med glæde udfører sit arbejde og når ejer giver hunden fri ved f.eks. at tage selen af, så ser jeg stadig en glad hund, som søger sin ejers kontakt. En kontakt, som ofte er meget mere dyb end, hvad vi normaltseende mennesker nogensinde vil opleve med vores hunde.
Jeg er klar over, at bagved dette fantastiske stykke arbejde, disse hunde udfører, ligger der hundrede vis af timer med træning. En træning, som er opbygget således, at hunden bevarer sin glæde ved at arbejde og så godt som muligt kan bevare sin naturlige adfærd som hund.
Jeg må ærligt sige, at jeg er fascineret af denne helt specielle kontakt et menneske kan få til en hund. Derfor har jeg med stor interesse fulgt Nordjysk Dyreadfærdsklinik (NDA) og deres arbejde med at uddanne service-, støtte- og terapihunde og deres førere. Jeg har gennem flere år set, hvordan dyreadfærdsterapeut Vibeke Reese fra NDA med succes har trænet og uddannet servicehunde i samarbejde med hundens ejere til at kunne de mest basale hverdagsting, som at åbne køleskab, fylde tøj i vaskemaskine, samle ting op fra gulvet osv. For et handicappet menneske kan det give en personlig frihed, når hunden hjælper med at binde snørebånd op, trække sko af og hjælpe med at få jakken på osv. Det Ikke at være nær så afhængig af andre mennesker.
Nøøj – det er for børn
- Læsehunde
Da Vibeke fortalte mig, at hun var i gang med at uddanne ”læsehunde” og deres ejere så kunne jeg med det samme følge tanken. Alle i min aldre kan huske indgangsfilmen til børnetimen Anna og Lotte i TV ”nøøj –det er for børn”. En lille tegneserie, hvor en barn sidder og læser og hunden læser med over skulderen. Nærværet og det lille trygge rum, som skabes mellem barn og hund, hvor det er OK ikke at være den bedste og hvor man ikke bliver bedømt kritisk.
Læsehunden trænes af og bor hos sin ejer, som så tager med hunden ud på job og altid er i hundens nærhed.
En læsehund er specielt trænet til at ligge på barnets højre side og kikke opmærksomt i bogen, mens barnet læser højt. Når barnet peger på noget i bogen, sætter hunden snuden på det, barnet viser den. Børn er impulsive og kan blive meget begejstrede over en tegning eller et billede i bogen og der er vigtigt, at hunden deltager i den begejstring og virker interesseret. De større læsehunde kan desuden hjælpe med at bladre i bogen og lukke bogen, når læsetræningen er færdig.
Læsehunde kan hjælpe børn, som har læsevanskeligheder. Det kan være usikre børn, som ikke tør at læse højt i angst for at blive grint af. Læsehunden lytter ukritisk og siger ikke noget, hvis der læses forkert. Hund og barn skaber et intimt rum, hvor det at læse bliver noget positivt.
Til Aalborg Dyrehospitals 50 års jubilæumsfest her i Juni måned havde Vibeke bla. Fy og Fy´s ejer med med. Fy er en lille Shi Tzu, som er uddannet læsehund. Her viste Fy sine evner og Vibeke fortalte, at læsehundene allerede blev brugt på nogle skoler i Aalborg med godt resultat. Børnene havde fået selvtillid. De turde læse højere, når de læste for hunden og kunne således bedre høre, når de læste forkert.
Terapihunde hos tandlægen og på hospitaler
Ved samme lejlighed fortalte Vibeke om hendes egen hund Aslan, en utrolig sød hvid Schæfer, som hun blandt andet havde trænet som tandlæge- og hospitalshund. Også her handler det om for hund og menneske imellem at skabe et rum af tryghed. Hunden fungerer som en beskyttende ven, som var ved sin tilstedeværelse og fysiske kontakt nedbringer angst og stress hos barnet.
En tandlægehund er med barnet eller den voksne (der er flere voksne, der lider af tandlægeskræk end børn) ved besøget hos tandlægen. De små hunde ligger i skødet på patienten og har fysisk kontakt med patienten. Hunden er trænet til ikke at reagere ved de bevægelser og lyde, der er ved behandlingen. Store hunde kan sidde ved stolen uden det generer tandlægen, hvor den er trænet til altid at holde fysisk kontakt til patienten med snuden, hovedet eller en pote.
På samme måde havde Aslan hjulpet William på 7 år som tidligere har været igennem rigtig mange lægeundersøgelser. Han synes forståeligt nok ikke, at det er særligt sjovt.
William havde været igennem mange hjertescanninger og skulle igennem flere. Derfor kontaktede Williams forældre Vibeke og NDA, som herefter trænede Aslan til at være rolig på et sygehus med de maskiner og lyde, der nu er ved en ultralydsscanning. Aslan lærte William at kende og de dannede det bånd, der var nødvendig for, Aslan kunne hjælpe William. Både lægen og Williams mor berettede efter sidste scanning, hvor Aslan var med, at William havde været meget mere afslappet end ved de tidligere scanninger.
Lige nu arbejder Vibeke på at uddanne en epilepsihund. Disse specieltrænede hunde bruges allerede i USA og England. Hundene trænes til at opfatte de signaler, ejerne udviser lige inden et krampeanfald, således hunden kan advare ejer og i øvrigt at hjælpe ejer under et anfald. Mere information om NDA og Vibekes arbejde kan findes på www.reese-nda.dk
På lignende måde findes der hunde, der er støttehunde for narkolepsi patienter (mennesker med en hjernesygdom, hvor de uden varsel og pludseligt falder i søvn). For mig som onkolog er forsøgene med hunde, der trænes til ved hjælp af deres lugtesans at udpege mennesker med kræft måske en utopisk tanke, men tænk hvis……..
Så jo- hunden er en af vores allerbedste venner. Vores pligt som mennesker er i den forbindelse at sørge for, at vi er ligeså god en ven for vores hunde.
Dyrlæge, Cert Onko
Berit Aakjær Sørensen