Toypudel

Til dyrlægerne Jeg har et spørgsmål til dyrlægerne på Aalborg Dyrehospital. Min kone og jeg skal have en ny hund efter nogle år uden. Vi plejer at have større hunde, som labrador og golden retriever, men da vi begge er blevet pensionister, vil vi denne gang gerne have en lille hund. Helt specifikt har vi tænkt på en Toypuddel, men nu har vi fået ”kolde fødder”. Grunden til, at vi nu tøver, er at et af vores vennepar har en Toypuddelhvalp, som to gange har været indlagt fordi den er gået sukkerkold. Vi har nu hørt, at det ikke er ualmindeligt for hvalpe af små racer. Vi vil gerne lidt mere om sygdommen og høre hvad Jeres erfaringer som dyrlæger er. Med venlig hilsen Jette og Hans

 
Kære Jette og Hans,
 
Tak for Jeres mail. Det er helt rigtigt, at små hunderacer, fx chihuahua, pomeranian, yorkshire terrier og toypudler, som hvalpe kan have problemer med at holde et normalt blodsukker.
 
Blodsukker er cellernes brændstof
Alle celler i kroppen har brug for ”brændstof” for at udføre netop deres specifikke funktion. Glukose, blodsukker, er et sådant brændstof, og kan, som navnet indikerer transporteres rundt i kroppen via blodet.
 
Kort fortalt dannes glukose udfra den føde vi indtager. De kulhydrater, der indtages nedbrydes og optages over tarmvæggen til blodet og ledes til leveren, hvor de kan lagres, som glucogen. Når kroppen har brug for energi, kan glycogen omdannes til glukose (blodsukker) og således eksporteres til de celler, der kan brug for energi. Kroppen er afhængig af at der altid er en velreguleret mængde af blodsukker til rådighed – ikke for meget og ikke for lidt. Hele ”blodsukkersystemet” er derfor nøje overvåget og reguleret af mange forskellige komponenter, hvoraf hormonet insulin nok er det mest kendte.
 
Symptomer på lavt blodsukker
Nogle celler er meget afhængige af blodsukker for at kunne fungere, heriblandt hjerneceller. Hvis blodsukkeret falder bare en lille smule, vil hjernecellerne ikke kunne udøve deres funktion og symptomerne kan være ganske dramatiske. Milde tilfælde at lavt blodsukker vil kunne ses som svaghed, træthed & irritabilitet. I takt med at blodsukkeret falder vil symptomerne tage til i form af nervøsitet, små rystelser, inkordination og disorientering. Ultimativt kan der ses kramper og død.
 
Grunden til især hvalpe af de småhunderacer er udsatte er, at deres lever kan have problemer med at lagre tilstrækkeligt store mængder glycogen.
 
Hvad kan man gøre, hvis man har en hvalp med lavt blodsukker?
For det første kan prøve at forebygge problemet. Dette gøres ved at fodre hvalpen med et godt foder og holde øje med at den også får det spist. Især hvis hvalpen bliver syg, er det vigtigt at man sikrer sig at den får spist. Det er vigtigt at hvalpe behandles mod indvoldsparasitter. Man skal undgå at hvalpen stresses unødigt ligesom den skal holdes varm.
 
Hvis uheldet er ude, og man ser symptomer på lavt blodsukker kan man smøre honning, sukkervand eller marmelade på hvalpens gummer. Selv hvis hvalpen ikke synker vil sukkeret optages. Herefter skal man kontakte en dyrlæge, så hvalpen kan undersøges og blodsukkeret måles og videre behandling foretages.
 
Erfaringen er, at hvalpene er mest udsat når de er under 3-4 måneder gamle. Selvfølgelig ser vi hvalpe med lavt blodsukker, men jeg synes faktisk at antallet har været nedadgående over de knapt 15 år jeg har været dyrlæge – måske fordi opdrættere er blevet mere opmærksomme på problemet og har været gode til at rådgive deres hvalpekøbere.
 
Jeg håber, at ovenstående har givet Jer en bedre forståelse af problemet OG hvis I har set jer varme på en af de små søde Toypudler, så synes jeg I skal købe en.
 
 
Med venlig hilsen
 
Dyrlæge Michael A. Butler
Aalborg Dyrehospita