Trafikuheld
Løse hunde i bilen er som fritgående misiler

Bilen trillede rundt med hunden Nieza og ejer indeni
Solen og foråret føles fantastisk. Dette år i Coronaens skygge har gjort, at vi er nødt til at finde glæde i de aktiviteter, der inkluderer vores små bobler. Dette kan blandt andet ses ved, at mange af os er begyndt at gå lange ture. Ikke kun som en del af de daglige lufteturer med hunden, men også som en reel aktivitet, hvor vi udvælger vandreruter og kører dertil. Det er dejligt at kunne lave noget, hvor vores hunde deltager.
Vi ved godt, hvordan vi beskytter vores hunde og os selv, når vi kører bil. Alligevel er der hvert år hunde, der kommer til skade under bilkørslen. Uheldet kan komme uventet og ikke fastspændte hunde vil ofte blive slynget rundt i bilen og få svære skader. I værste fald kan de ramme menneskene i bilen.
Niezas bilulykke
For 2 uger siden modtog vi en dejlig Siberian Husky, Nieza, på Aalborg Dyrehospital. Nieza på 7 år var henvist fra en kollega i den nordlige del af Jylland. Hunden havde været passager i en bil, som var forulykket og trillet rundt på taget. Ejer var heldigvis ikke kommet til skade. Nieza var i bilen klogt placeret i et bur bag i bilen, hvilket måske gjorde, at den er i live i dag. Og ejer med! I buret var Nieza dog hvirvlet rundt og hendes venstre hofte var revet ud af led.
Ved sådanne ulykker er traumer på de indre organer det første, vi undersøger for. Læsioner på brystkassen kan forårsage blødninger i brystkassen og bristning af bronchioler i lungerne med sammenklappede lunger til følge. Ligeledes kan skade på nyre, lever og milt forårsage livstruende blødninger i bughulen. Er blæren fyldt på ulykkestidspunktet, da kan den briste. En sprængt urinblære er træls at overse.
Niezas egen dyrlæge havde allerede evalueret hende, men vi gentog undersøgelsen. Efter dette kunne vi koncentrere os om hoften, der var gået af led. Når en sådan hofte skal sættes på plads, er bedøvelse nødvendig. Tiden fra uheldet til reponering af hoften er medbestemmende for prognosen. Jo længere tid des større risiko for, at hoften ikke bliver på plads og går af led igen. Faktisk er der 50% risiko for dette. Også selvom hoften sættes på plads med det samme. Dette skyldes, at det lille ledbånd, der holder hoften på plads i ledskålen, er revet over.
I erkendelse af dette stod valget for ejer mellem at fiksere Niezas lårbenshoved i hoftens ledskål med søm og wire eller, at vi fjernede ledhovedet, således hunden skulle undvære et egentlig hofteled. Denne metode fungerer som regel virkeligt godt for hunde. Hundens muskulatur er så stærk, at den alene kan holde leddet sammen. Således ville udsigten til, at Nieza kunne komme til at gå normalt uden venstre lårbenshoved, være meget stor.
I samråd med vores ortopædkirurg Michael Butler besluttede Niezas ejer denne operation.
Løse hunde i en bil er som fritgående missiler
Når en lille hund på 2 kg kommer flyvende gennem bilen ved et bilsammenstød med 90 km/t, da vejer den 153 kg. En Siberian Husky som Nieza vil have en vægt på over 2 ton!
Er en hård opbremsning nødvendig eller er uheldet ude, at man kolliderer frontalt med en anden bil, da vil alle løse genstande i bilen bevæge sig fremad med høj fart. Det gælder også løse hunde. Farten gør, at hundens vægt mangedobles og kan sammenlignes med et løst missil, hvilket kan være fatalt for både ejer og hund. Rådet for Sikker Trafik har lavet beregninger på, med hvilken vægt man som menneske vil blive ramt af ved et frontalt sammenstød, hvis hunden er løs i bilen.
Der findes ikke et egentligt lovkrav i Danmark mht. hvordan hunde skal anbringes i bilen under kørsel. Teknisk set betegnes hunde som ”gods” og eneste regel er hermed, at hunden ikke må være til gene for føreren, f.eks. ved at forhindre et optimalt udsyn.
Trods mangel på egentlig lovgivning kan ingen dog være i tvivl om det fornuftige i at beskytte både sig selv og hunden under kørsel. Dette kan enten gøres ved at anskaffe sig en hundesikkerhedssele, som er udformet, så den kan spændes fast på bilens eksisterende sikkerhedssele. Allerhelst på gulvet ved bagsædet, idet hunden da ikke kommer i klemme af en evt. udløst airbag. En hundesikkerhedssele koster omkring 2-300 kr. og er således en billig foranstaltning.
Dyrere, men også en mere sikker løsning er et egentlig fastspændt hundebur monteret bag i bilen. Buret beskytter hunden mod andre løst liggende genstande, der måtte flyve rundt i bilen ved kollision.
Til sidst er der ved de fleste bilmodeller muligt at opsætte et effektiv hundegitter bag ved bagsædet, hvilket også beskytter mennesker i bilen mod varer anbragt bag i bilen.
Nieza har det godt igen
Nu er der gået 2 uger siden Nieza fik fjernet sit venstre lårbenshoved. Ejer fortæller, at det går godt. Hun er begyndte at tage fint støtte på venstre bagben og virker ikke smertepåvirket.
Som det ser ud nu, da har både Nieza og hendes venlige ejer været ualmindelig heldige – måske netop fordi Nieza var spændt fast i bilen.
Dyrlæge Berit Aakjær Sørensen
Aalborg Dyrehospital